Skocz do zawartości

Karta dźwiękowa do 400-500 zł

Recommended Posts

Witam

Jak w tytule tematu chciałbym zakupić kartę dźwiękową. Moje głośniki to edifier s530d a płyta główna Asrock P67 pro3 se Czy do tych głośników warto dokupić kartę dźwiękową ??  Zastosowanie głownie do gier i muzyki

Edytowane przez koniu_233

Hmmm zawsze możesz ode mnie kupić xifi titanium... A głośniki całkiem fajnie grają ( na xifi extreme music u kumpla więc myślę że na titanium też ładnie pochodzą ) lecz myślę żę ładować się w kartę za 400 - 500zł to już troszkę przesada. No chyba że masz dobre ucho i zapędy audiofilskie...

Różnica zazwyczaj jest w dynamice dźwięku, nie jest taki przywalony kartonami jak mostowiakowa. Słychać po prostu że idzie dźwięk silniejszy i bardziej szczegółowy, chyba że ktoś korzysta z mp3 128kb/s to za dużo nie usłyszy... Lepszą dynamikę i ogólny zakres dźwięku słychać najlepiej na jakichś przyzwoitych słuchawkach. A druga sprawa to to że na płytach głównych wrzucają niby to coraz lepsze dźwiękówki... W każdym bądź razie jeśli już musisz, masz możliwość przetestowania, tudzież słyszałeś co jak gra skłaniałbym się tutaj do dźwiękówki albo xonar ( jeden z wielu, świetnie brzmią, albo xifi jakiegoś tylko nie wersję xtreme audio bo to jest syf.)

Nie mam zapędów audiofilskich tylko czy jak kupię kartę za 200~300 zł będzie różnica między nową a zintegrowaną?

Zależy co chcesz odtwarzać. Jak muzykę na youtube, albo pościąganą z sieci w słabej jakości, to szkoda pieniędzy. Chociaż przy takich głośnikach dużej różnicy i tak nie usłyszysz. Będzie lepiej, ale nie porywałbym się na jakoś szczególnie drogie karty dźwiękowe.

To co byście polecali z tańszych kart ? Xonar dx czy może creative sb z ewentualnie coś innego tańszego?Może to być karta zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzna bez znaczenia

Dobra wybrałem 3 karty którą z tych byście polecili:

Asus xonar dx, Audiotrak prodigy cube dac usb oraz Audiotrak prodigy hd2 advence de

Mikrofonu nie będę podpinał słuchawki rzadko lub w ogóle.

Edytowane przez koniu_233

Gwoli ścisłości to te edifiery grają lepiej... dużo lepiej niż pierdzitechy.

Płyta ma wyjście optyczne? Jak tak, to z niego skorzystaj.

W innym razie szukaj używanego X-Fi (SB0880) lub bierz Xonara DX.

Natomiast jeżeli chcesz mieć w miarę uniwersalne źródło (przenośne) to bierz Prodigy Cube.

btw, nie ten dział.

Heh przez dwa dni nikt nie odpisywał to sam dokonałem wyboru. Kupiłem xonar dx. Nie chciałem używki zawsze staram się sprzęt na gwarancji nowy kupować. Dzięki za pomoc. Ale mam problem z tym xonarem muzyka po optyku śmiga aż miło ale na analogu jest takie jakby pierdzenie tragedia. Na starych 10 letnich creativach i karcie zintegrowanej to brzmiało sto razy lepiej. Podłączyłem edifier 530 po analogu potem creativy to samo potem zmieniłem kabel i dalej to samo pierdzenie i głośność jest  ustawiona na 40% i już słychać to wyraźnie. Sterowniki ściągnąłem najnowsze ze strony producenta. Nie mam pojęcia co to może być ktoś ma pomysł ??

Tak włączałem i wyłączałem svn i dalej to samo. Sterowniki mam z listopada 2013. Ulepszaczy tzn ?? Wszystko co jest w tym programie asusa wyłączałem i włączałem i dalej to samo raz tylko nie charczało ale jakby się samo dużo ciszej zrobiło tzn było niby na 100% ale grało tak jakby na 30 i wtedy było ok a tak poza tym to lipa.