Skocz do zawartości

Upgrade Dell Vostro 3550 czy nowy komp

Recommended Posts

Cześć

Jestem na etapie zmiany lub modernizacji kompa.

Posiadam Vostro 3550 w miare fajnej konfiguracji : i5 2410, 500gb 7200, 4 gb ramu, nvidia 6600M

Zastanawiam się nad dodaniem dysku SSD, 500 wrzucić w napęd, dodanie 4 gb ramu ( razem 8gb)

koszt szacuje w okolicach 430 zł

Pytanie czy warto?

Do czego potrzebuje kompa:

Praca biurowa ( 8 h przed kompem) , filmy YT, gry sporadycznie, coaz cześćiej obróbka Video

Naczym mi zależy: na szybkim działaniu systemu, dobrej matrycy ( najlepiej full hd dlatego myśle o zmianie kompa), chociaż ta w Vostro jest nie najgorsza

Pytanie czy te 400 zł zwiększa komfort mojej pracy, wydajności na tyle odczówalnie że będe w stanie do zauważyc. Czy lepiej sprzedac Vostro dorzucić 1000-1500 zł i kupić coś wydajniejszego ?

Edytowane przez pablos321

Nie, nie mam monitora ? ( z systemem) nie do końca rozumiem ?

Też tak liczę 1400-1500 zł pytanie czy za 3k kupie coś dużo wydajniejszego, komfortowego z SSD i FHD ?

Czy lepiej wrzucić 400 zł

Pytanie zasadnicze czy za 2500 zł mogę coś wybrać w nowym bardziej wydajnym sprzęcie ?

Na czym mi zależy:

1.Lepsza matryca

2.Szybszy dysk

3.Wiecej ramu

Może być jakiś ultrabook matryca 13-14 cali

Dzięki za sugestie

Nie, nie mam monitora ? ( z systemem) nie do końca rozumiem ?

- Myślałem że zmiana na stacjonarkę też wchodzi w grę

- Czy ma zawierać system operacyjny 

czy za 3k kupie coś dużo wydajniejszego, komfortowego z SSD i FHD ?

Bez SSD i systemu na pewno, w sensie i5H + 850M/860M

Może być jakiś ultrabook matryca 13-14 cali

ultrabook nie będzie wydajniejszy on ma być energooszczędny aby długo pracował na baterii 

-Nie stacjonarka nie wchodzi w grę :)

-Nie systemu nie musi być.

-Właśnie zastanawiam się na ile ta większa wydajność jest mi potrzebna ( praca biurowa, filmy, od czasu do czasu obróbka video), aktualna mi w sumie  mi wsytarcza, bardziej zależy mi na lepszej matrycy niż tą co mam, więcej ramu i dysk ssd. Dlatego zastanawiam się czy taki myk za 500 zł bedzie ok?

- mam możliwośc zakupu bez vatu wiec komp za 2,5 tyś wyjdzie mnie tyle samo co miał być dorzucić 500 zł do starego- dlatego kalkuluje co się bardziej opłaca

Nie wiem tylko jak wygląda kwestia podpięcia ssd zamiast normlanego dysku nie wiem jakie tam mam Sata , i czy nie będzie to wymiana siekierki na kijek :), jeżeli chodzi o ram to mam dwa sloty po 2x2 gb w tym momencie wiec tu nie widze problemu.

Stary dysk mam 500 7,200 obr i jego wrzuce zamiast CD

Pytanie tylko czy SSD nie będzie miał zbyt wąskiego gardła :)

Sata 2 pewnie siedzi, przy założeniu że 120GB styknie to mamy cirka 280PLN za dysk. Ramy do tego 2 moduły po 4GB 280. No i dysk zasadzisz w traya za 100 prawie także prawie 700PLN upgrade kosztuje. No chyba że jakoś gdzieś przyoszczędzisz.

Ja mam SSD na sata 3 wpięty w Sata 2 i nie zamienię się już na zwykle talerze nigdy. 

No patrzyłem na 120 w granicy 230 zł , ram sprzedam ten co mam więc wyjdzie połowę taniej

SSD- 230 zl

RAM- 4 gb kupie za 120 zł - więc jak sprzedam swój to dołożę 150 zł

Kieszeń- 70 zł

Więc licze 450/500 zł

Na pewno zaletą jest to że mogę sobie szukać i dokładać jak będą dobre ceny:)

Pytanie czy takie rozwiązanie jest racjonalne ? :)

Robiłem ostatnio format i nie zdążyłem zaaktualizować :), muszę siąść do tego :P

Podsumowując bo też bez sensu ciągnać temat w nie skończoność , czy proces który chce wdrożyć w życie czyli dysk ssd+ ram sprawi że komputer zyska nowe, świeże tchnienie i różnica będzie widoczna odczuwalna dla zwykłego śmiertelnika :P

Podsumowując bo też bez sensu ciągnać temat w nie skończoność , czy proces który chce wdrożyć w życie czyli dysk ssd+ ram sprawi że komputer zyska nowe, świeże tchnienie i różnica będzie widoczna odczuwalna dla zwykłego śmiertelnika :P

Tak

Ok w takim razie wybrałem kieszeń, powiedzcie czy taka będzie pasować ?

http://allegro.pl/kieszen-2-5-hdd-12-7mm-sata-ssd-zaslepka-kb11-i4854755500.html

chciałbym zacząć od SSD,

budżet; 200-250 zł

Wielkość: 120 GB

Kwestia instalacji: czy jest to trudne jestem w stanie sam to zrobić- wypiąć CD, wpiąć kiszeń i SSD ?, trzeba coś przestawiać w biosie ?