Rinves 0 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Witam,Wczoraj dostałem nową kartę graficzną (Sapphire Radeon R9 280x), ta karta jest o wiele większa od mojej starej GeForce GTS 450. Musiałem większość kabli przeciągnąć pod kartą. Wszystko podłączyłem, włączam komputer i wyświetla mi się alert: Reboot and Select proper Boot device or insert boot media in Selected Boot Device.Bardzo mnie zdziwił ten problem, ponieważ jakąś godzinę wcześniej ze starą kartą komputer normalnie się uruchomił... Podociskałem kable SATA, zero reakcji.Zmieniłem więc kabel SATA na inny, włączam komputer i słyszę, że gdzieś przeskakuje iskra, więc od razu go wyłączyłem.Mój sprzęt to:Intel Core i5 3570k MSI B75MA-E33Sapphire Radeon R9 280XHDD 1 TBJakieś porady? Tutaj zdjęcie jaka jest odległość między dyskiem, a kartą... http://s2.ifotos.pl/mini/CAM00635j_wreawrr.jpg Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Rinves Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Na tym fotosie nie widzę podłączonego zasilania do dysku. Tak jest czy zdjęcie zrobione wcześniej niż kabelek z zasilaniem podłączyłeś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Przy tym komunikacie Reboot and Select wejdź do BIOSu po restarcie i sprawdź czy dysk jest widziany a nastepnie w opcjach bootowania wskaż go jaki pierwszy przy bootowaniu. Musiałeś coś pokrzanić przy ponownym podłączaniu dysku/pomylić porty lub kabelki. Wtyczki dobrze podociskaj zwłaszcza tą z zasilania bo źle podłączona może zepsuć dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
Rinves 0 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 @mklabs Tak... Podłączałem to późno w nocy i widać wyniki :v Dysk już jest podłączony i działa.Temat do zamknięcia!Dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) No tak na fotosie widać że zasilania nie podłączyłeś do dysku Trzeba było dać dysk niżej będziesz miał do niego lepszy dostęp Edytowane 10 Stycznia 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts