drwombo 0 Napisano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam, Chciałby zbudować w domu własną sieć lan co by sobie pc po kablu podłączyć. Sytuacja przedstawia się w sposób następujący - internet od UPC wraz z modemem cisco epc3925, ściany wyposażone w gniazdka na kable ethernetowe. Niby wszystko fajnie ale router wraz z modemem podłączone są blisko telewizora, a same gniazdka internetowe nie są w żaden sposób wykorzystane (brak jakiegokolwiek podłączenia). Dodatkowo wszystkie kable zbiegają się w "puszce", w której nic nie jest podłączone - podejrzewam że tam powinien znajdować się modem, ale tego nie jestem pewien. Pytanie co zrobić żeby wykorzystać gniazdka internetowe w domu, a tym samym podłączyć pc po kablu? Jeśli coś z mojego pokrętnego tłumaczenia jest mało jasne, mogę zrobić zdjęcia które może coś pomogą. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Kable powinny być zakończone w centralnym miejscu patchpanelem, patch panel w szafce. Na patchpanelu krosujesz patchcordami porty z urządzeń do portów patchpanela będących zakończeniami konkretnych gniazdek. Daj też foto tej 'puszki' bo nie do końca wiem co to może być. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ten twój Cisco ma chyba 4 porty ethernetowe 1Gb - możesz do niego podłączyć 4 gniazdka (komputery) bez pomocy innych urządzeń pod warunkiem że, że umieścisz go w tej puszcze zbiorczej. W innym wypadku musisz dokupić switch najlepiej gigabitowy. Bez dokładnego (rozmieszczenie gniazdek/puszek/liczba kabli/rodzaj kabli/gdzie dochodzi "kabel z internetem") schematu twojej obecnej instalacji nie da się sensownie tego zaplanować... Cytuj Link to post Share on other sites
drwombo 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ok ogarnę to jakoś jak będę w domu zrobię zdjęcia i plany, wtedy może uda się coś poradzić. Dodaję zdjęcia tego co mam i plan jak wygląd rozmieszczenie gniazdek itp. Puszka, o której mówiłem tam gdzie nie mamy podłączonych kabli - jedyny to ten od upc. http://s3.ifotos.pl/mini/DSC0103JP_wresewh.jpg Tutaj gniazdka jakie znajdują się w mieszkaniu: http://s10.ifotos.pl/mini/DSC0105JP_wresewn.jpg A tutaj same kable od upc i ich rozgałęziacz: http://s5.ifotos.pl/mini/DSC0104JP_wresesa.jpg Teraz układ mieszkania i gniazdek wraz z małą legendą: niebieskie kwadraty - miejsca gniazdek widocznych na 2 zdjęciu kwadrat czerwony - miejsce puszki z pierwszego zdjęcia pusty kwadrat zielony - miejsce kabli od upc z 3 zdjęcia czerwony okrąg - miejsce gdzie ma stać komputer - tam docelowo ma docierać kabel http://s10.ifotos.pl/mini/mieszkani_wreseap.jpg Jakieś pomysły co zrobić żeby doprowadzić sobie internet do pokoju, w którym będzie pc? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Sprawa jest prosta, zabierasz ten router Cisco oraz ten rozgałęziacz antenowy do puszki zbiorczej (nie rozłączaj routera od rozgałęziacza). Przy puszkach zbiorczych robisz tak: 1. rozłączasz złączkę na kablu antenowym w puszce zbiorczej 2. do kabla antenowego z sygnałem UPC podłączasz rozgałęziacz (do tego pojedynczego gniazda) 3. do rozgałęziacza antenowego (do gniazdka z sygnałem TV) podpinasz sobie kabel antenowy, który biegnie do pokoju z telewizorem (powinien być opis na tym rozdzielaczu, które gniazdko jaki ma sygnał, zazwyczaj jest: TV, Radio i sygnał do modemu kablowego, u Ciebie mogą być dwa gniazda do modemu i jedno do RTV - podpinasz do RTV) 4. Trzy kable sieciowe z dtugiej puszki zbiorczej zarabiasz i zaciskasz wtyczki RJ45, wtyczki podłączasz do routera do gniazd ethernetowych - chyba będą w kolorze żółtym (podłączasz obojętnie jak - kolejność nie ma znaczenia) Koniec, no prawie... bo nie zgadza mi się tylko liczba kabli sieciowych w puszce zbiorczej z ilością gniazdek, które narysowałeś: powinny być 4 kable skoro są 4 gniazdka, a w puszce są tylko 3 kable sieciowe. Sprawdź czy w każdym gniazdku w pokojach masz naprawdę gniazdo sieciowe i czy dochodzi kabel sieciowy do gniazda. poniżej schemat: kabel antenowy od UPC --- rozgałęziacz --- router Cisco --- kabel sieciowy 1 \ \--- kabel sieciowy 2 \ \--- kabel sieciowy 3 \ \--- kabel antenowy do pokoju z TV Pamiętaj, że ten ruter posiada też WiFi więc zawsze możesz podłączyć się po WiFi, warto sobie dobrze skonfigurować ten router aby WiFi było bezpieczne (ustawić hasło WiFi, wyłączyć WPS, itd.). Cytuj Link to post Share on other sites
drwombo 0 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A co z telewizja rozumiem ze wtedy dekoder podpinam do gniazdka ze ściany? Co do tych gniazdek internetowych to faktycznie w jednym pomieszczeniu jest tylko gniazdko od tv Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 No, tak. Podpinasz do tego gniazdka w ścianie do którego podpiąłeś kabel z rozgałęźnika w puszce zbiorczej. Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) No, tak. Podpinasz do tego gniazdka w ścianie do którego podpiąłeś kabel z rozgałęźnika w puszce zbiorczej. Urządzenia obsługujące usługi od UPC działają na określonych parametrach. Przy takim podłączeniu tych parametrów po prostu nie będzie. Jeśli nie ma parametrów i przyjdzie coś wymienić, albo coś przestanie działać to technik i tak będzie musiał podłączyć wszystko wedle standardów upc. A co z telewizja rozumiem ze wtedy dekoder podpinam do gniazdka ze ściany? Co do tych gniazdek internetowych to faktycznie w jednym pomieszczeniu jest tylko gniazdko od tv Najprościej będzie dla Ciebie zadzwonić do UPC i poprosić o wizytę technika celem przeniesienia modemu do pomieszczenia gdzie będzie komputer. Koszt takiej wizyty to z tego co wiem 50zł. Ewentualnie jeśli masz namiar na gościa, który to podłączał(z upc) to zadzwoń do niego i zrobi to jako fuchę odpowiednio taniej. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez ArteK86 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Urządzenia obsługujące usługi od UPC działają na określonych parametrach. Przy takim podłączeniu tych parametrów po prostu nie będzie. Jeśli nie ma parametrów i przyjdzie coś wymienić, albo coś przestanie działać to technik i tak będzie musiał podłączyć wszystko wedle standardów upc. Usunięcie 'przedłużacza' po drodze zapewne nawet te magiczne parametry poprawi. Poza tym - w czym problem przełączyć i sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Usunięcie 'przedłużacza' po drodze zapewne nawet te magiczne parametry poprawi. Poza tym - w czym problem przełączyć i sprawdzić. Możliwe, ale użycie gniazdka multimedialnego spowoduje, że ich w ogóle nie będzie. Jeśli nie ma z tym dużo roboty to próbować można... Cytuj Link to post Share on other sites
blackdog 9 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 nie wiem czy ktokolwiek z dyskutujących zwrócił uwagę w ogóle, że gniazdka podtynkowe które pokazał drwombo to nie są RJ45 tylko jakieś gniazda telefoniczne - na moje oko by to wyglądało na RJ12 (RJ45 ma 8 styków, a tu albo jestem ślepy albo widzę tylko 6 styków w gnieździe) plus jeżeli się przypatrzycie zdjęciu z kablami w puszcze to niezbyt wyraźnie ale widać, że to skrętka 4 a nie 8 żyłowa.Więc autorowi zostaje WiFi albo dokupić sobie odpowiednie wkładki do gniazd i pociągnąć sobie kable UTP 5E , ale to już więcej robotyTLDR: to co pokazał autor to instalacja pod telefony a nie pod internet Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 nie wiem czy ktokolwiek z dyskutujących zwrócił uwagę w ogóle, że gniazdka podtynkowe które pokazał drwombo to nie są RJ45 tylko jakieś gniazda telefoniczne - na moje oko by to wyglądało na RJ12 (RJ45 ma 8 styków, a tu albo jestem ślepy albo widzę tylko 6 styków w gnieździe) plus jeżeli się przypatrzycie zdjęciu z kablami w puszcze to niezbyt wyraźnie ale widać, że to skrętka 4 a nie 8 żyłowa. Rozwiązanie tej zagadki jest proste - niech autor wątki sprawdzi jak opisane są kable, a konkretnie co następuje po 'cat'. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Możliwe, ale użycie gniazdka multimedialnego spowoduje, że ich w ogóle nie będzie. [...] Co Ty bredzisz, jakie "gniazdko multimedialne"? Widziałeś zdjęcia? Do jakiego gniazdka obecnie podpięty jest "rozgałęziacz" i router? I co złego stanie się z sygnałem UPC po skróceniu (o parę metrów) drogi, którą musi przebiec? Wiesz w ogóle co to jest modem kablowy i jak wygląda "sygnał", który dociera do takiego modemu? Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W moim poście nie chodziło mi akurat o podłączenie modemu a o podłączenie dekodera: A co z telewizja rozumiem ze wtedy dekoder podpinam do gniazdka ze ściany? Tylko tego się czepiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W moim poście nie chodziło mi akurat o podłączenie modemu a o podłączenie dekodera: Tylko tego się czepiałem. No i co w związku z tym? Co zmieni przepięcie rozgałęźnika kilka metrów bliżej lub dalej skoro sumaryczna długość kabla od źródła sygnału - UPC do dekodera praktycznie nie zmieni się, ba! a nawet skróci o brak kabla nr 3? było: UPC--------1---------puszka------2------rozgałęźnik--3--dekoder będzie: UPC--------1---------puszka-rozgałęźnik------2------dekoder 1 - kabel od UPC do mieszkania (do puszki) 2 - kabel od puszki do rozgałęźnika w pokoju (wychodzi bezpośrednio ze ściany) 3 - kabel krótki kabelek pomiędzy rozgałęźnikiem a dekoderem Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wy tu kruszycie kopie a autor wątku nie jest chyba już sprawą zainteresowany... Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 No i co w związku z tym? Co zmieni przepięcie rozgałęźnika kilka metrów bliżej lub dalej skoro sumaryczna długość kabla od źródła sygnału - UPC do dekodera praktycznie nie zmieni się, ba! a nawet skróci o brak kabla nr 3? było: UPC--------1---------puszka------2------rozgałęźnik--3--dekoder będzie: UPC--------1---------puszka-rozgałęźnik------2------dekoder 1 - kabel od UPC do mieszkania (do puszki) 2 - kabel od puszki do rozgałęźnika w pokoju (wychodzi bezpośrednio ze ściany) 3 - kabel krótki kabelek pomiędzy rozgałęźnikiem a dekoderem Tak, masz rację. Źle zinterpretowałem wcześniejszy post autora. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Jacojj Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Tak, masz rację. Źle zinterpretowałem wcześniejszy post autora. Każdemu się zdarza, nie ma co się przejmować. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts