kontrefort 0 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Siema, założyłem tutaj konto bo to chyba najlepsze forum aktualnie, ale do rzeczy. Moja wiedza na temat różnych podzespołów komputera jest bardzo mała. Chodzi mi dokładnie np. o to, że z jaką płytą główną złączyć procesor i kartę graficzną, żeby to fajnie grało ze sobą. Jak zdobywaliście taką wiedzę, to głównie pytanie chyba do weteranów. Tych najdoświadczonych ;] Ciężko to uzbierać w słowa, ale chyba wiecie o co chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
8slawek8 72 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Chyba najlepiej było by zacząć od czytania poradników lub tematów z pytaniem "co kupić za.. " potem czytasz na temat danego podzespołu i coś tam zaczyna świtać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=jak+dobiera%C4%87+podzespo%C5%82y+PC jest multum tematów w necie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Siema, założyłem tutaj konto bo to chyba najlepsze forum aktualnie, ale do rzeczy. Moja wiedza na temat różnych podzespołów komputera jest bardzo mała. Chodzi mi dokładnie np. o to, że z jaką płytą główną złączyć procesor i kartę graficzną, żeby to fajnie grało ze sobą. Jak zdobywaliście taką wiedzę, to głównie pytanie chyba do weteranów. Tych najdoświadczonych ;] Ciężko to uzbierać w słowa, ale chyba wiecie o co chodzi. do czego ta wiedza będzie Ci potrzebna ? chcesz złożyć komputer załóż temat w odpowiednim dziale i masz najlepszy w danym przedziale cenowym. Na podzespoły jako hobby szkoda czasu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
_karol 7 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja sam robię tak, że codziennie czytam tematy właśnie w co kupić za, oglądam testy wydajnościowe, analizuję ceny w sklepach internetowych + przeglądanie innych for czy też fanpage'ów na fb związanymi z aktualnościami IT. Robię tak od wakacji i widzę znaczny wzrost wiedzy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) A poza tym trzeba to lubić. Mnie już od czasów konca podstawówki początku gimnazjum ciągneło do komputerów. Kupowałem bardzo dużo gazet typu cd-action, CHIP, komputer świat. Potem zaczeło się grzebanie w blaszaku, pierwsza samodzielna zmiana proca, chłodzenia, dokładanie ramu, następnie jakieś niecałe 10 lat temu zacząłem przygodę z oc-forum.org i chyba najwięcej się tam właśnie dowiedziałem i nauczyłem. Po upadku forum przeszedłem na forum benchmarka i tak z czasem się bardzo dużo nauczyłem, plus praktyka na własnych kompach. Także jak to lubisz to nie powinieneś mieć problemu z przyswajaniem wiedzy w tym kierunku. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez CoreDuo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TheDarkStarGTX 1 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Poczytaj trochę newsów, testów, innych artykułów o takich rzeczach, później "pogoogluj" przykładowo: "pc do 2000zł", czy też "i5+GTX760", poczytaj opinie, ale uwaga nie wierz we wszystkie, bo ludzie czasami naprawdę wielkie głupoty gadają. Możesz też zakupić książkę lub pożyczyć od kogoś taką jak kwalifikacje E12.(bodajże wydawnictwo Helion) Jest ona przeznaczona dla uczniów technikum, ale jest napisana tak prosto, że nawet moja babcia by coś z tego zrozumiała. Ja zaczynałem od benchmarka poprzez newsy, testy oraz recenzje. Skończyło się na tym, że jestem w technikum na kierunku informatycznym Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Doświadczenie. Czytanie forum, portali itd. + własna praktyka. Jak chcesz złapać na szybko wiedzę to w każdym dziale są podpięte tematy typu "Informacje o…". Ogromna dawka materiału na wyciągnięcie ręki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts