Skocz do zawartości

Przemyślane podłączenie wentylatorów

Recommended Posts

Witam :)

za niedługo przyjdą do mnie wentylatory wraz z coolerem i nie wiem jak to dobrze podpiąć by to działało i mieć nad tym jakąś kontrolę.

Moja buda to Z3+, wszystkie wentylatory bez pwm, rozmieszczenie:

-dwa PureWings na przodzie

-dwa Zalmanowskie na górze

-jeden PureWings na tyle

-dwa z coolera NH-D14

-jeden prawdopodobnie umiejscowiony gdzieś w środku (ledowy z zalmana)

płyta główna MSI z97-g43 która ma 2 złącza do kontrolowania napięciem (tutaj ilustracja z tego)

Mógłbym jeszcze coś takiego zakupić: http://www.morele.net/scythe-kaze-q-3-5-czarny-kq01-bk-3-5-505828/

i ewentualnie jakieś rozdzielacze

Jakieś pomysły?

Edytowane przez Nareau

Dwa wentylatory coolera podepniesz po złącze CPU na płycie poprzez złącze Y dołączone do wyposażenia Noctuy. Nie znam tej płyty więc mam pytanie, czy aby napewno na tych pozostałych gniazdach opisanych "sys fan" nie da się sterować wentylatorami bez PWM? Gdyby się dało miałbyś problem z głowy bo zostałaby tylko ten wentylator dodatkowy (ledowy zalmana). Przy załozeniu, że jednak da się sterować to dwa z przodu poprzez "Y" pod "sys3", góra "sys2" no i tył na "sys1" czy jaka tam jest kolejność. Zostaje jedno wolne gniazdo dodatkowe wentylatora CPU ale wtedy prawdopodobnie ten ledowy zalmana będzie miał takie obroty jak wentylatory z coolera.

To w takim razie potrafią to droższe płyty

Ja mam budżetową płytę na 1156 za około 350 zł i nie dość ma możliwość przełączenia się z trybu pwm na voltage to jeszcze kręci się procek bardzo dobrze mimo niechłodzonej sekcji :evil:

podobno WSZYSTKIE płyty gigabyte mają taką możliwość sterowania za pomocą napięcia

Edytowane przez greghor

No dobra to trzeba przyjąć jakieś założenia. Jeżeli brak regulacji z poziomu płyty to zostaje ten Scythe i dwa złącza "Y". Przykład przód: podpiąć jednen BQ na kanał, drugi BQ poprzez złącze "Y" razem z zalmanem led na drugi kanał ( tu jedna uwaga ile bierze watów ten wentylator z ledami ?) w tym Scythe jest bodajże max. do 12W na kanał.Jeżeli Zalman jest prądożerny to dwa BQ na pierwszy kanał poprzez złacze "Y" a z ledami na drugi. Zostały jeszcze dwa, czyli jeden BQ na trzeci i dwa zalmany przez "Y" na drugi. Noctua ma na wyposażeniu trójnik więc podpina pod złącze CPU na płycie.

Edytowane przez choleryk65