Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do kupna nowego komputera, trochę poczytałem i podstawka będzie wyglądała z grubsza tak:

MOBO: MSI Z97 GAMING 5

RAM: Team Group Vulcan 2x4GB 2133MHz DDR3 CL10 

SSD: SSD Crucial MX100 512GB

Obudowa: Nzxt H440

Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 630W

Cooler: Thermalright HR-02 Macho

Teraz przejdę do sedna sprawy.

Dosyć sporo gram, głównie w mniej wymagającego CS:GO, ale ale też takie tytuły jak FarCry4 BattleField 3 i 4 jednak tylko na najniższych detalach bo mój lapek już nie ciągnie ich.

Ale to nie wszystko, na porządku dziennym jest u mnie tez używanie AutoCada, Robota, i różnych programów obliczeniowych jak MathCad itd. Większość z nich u mnie chodzi mozolnie i chciałbym żeby to sie poprawiło.

I tu nasuwa mi się pytanie co wybrać żeby było OK bez przepłacania. 

Co wybralibyście z tej listy na moim miejscu:

- i7 4790k

- i5 4690k

- GTX 970

- GTX 980

- może ew. poczekać na 980 Ti?

W przypadku GPU na jakie firmy zwrócić uwagę.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady :)

Pozdrawiam

Jeśli rzeczywiście nie będą to tylko gry, to pomyśl nad i7 4790k (nie będziesz podkręcał wtedy Xeon 1231v3) do tego gtx 970 będzie wystarczający (Asus Strix, MSI lub najtańszy Gigabyte plus zabawa w biosie).

Edytowane przez Sadek.0

Na początku raczej nie będę podkręcał, ale po jakimś czasie jak w skarbonce znajdą się pieniądze to może dokupię jakieś chłodzenie wodne i wtedy się coś pobawię :)

A jak myślicie czy dołożenie 1000 zł za 15% wydajności w przypadku GTX 970 i 980 jest warte świeczki?

I jeszcze jaki sklep polecacie? Morele wygląda ok, ale najchętniej zapłaciłbym za kompa albo kurierowi gotówką przy odbiorze, albo w punkcie odbioru, a w morele nie ma takiej opcji.

To jeszcze jedno pytanie: gdybym wziął Asus GTX 970 Strix który ma ok. 28 cm to czy mogę usunąć całkowicie kieszenie na dyski w NZXT żeby zrobić więcej miejsca? Biorę tylko jeden dysk SSD którego mogę umieścić i za MOBO i w podstawie, więc przednie kieszenie mi nie potrzebne. Jakbym wziął np Gigabyte GTX 970 G1 to bez demontażu raczej by się nie zmieścił bo ma prawie 31 cm

Możecie podać jeszcze jakieś inne, ładne (najlepiej z oknem, bo komputer będzie stał na biurku i będzie go widać) w miarę przystępnej cenie z większą ilością wentylatorów w zestawie obudowy?

Znalazłem jeszcze Define R5, ale może akurat znacie coś innego :)

Edytowane przez pietras916

Jeśli będziesz zamawiał to weź większe macho http://techplanet.pl/produkty/wentylatory-radiatory/thermalright-hr-02-macho-black-white,34341.html

Zasilacz http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/coolermaster-g550m-550w,41536.html550w dla jednej karty spokojnie wystarczy, jeśli zas będzie SLI to 

http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/antec-edge-gold-750w,51779.html

5 lat gwarancji, w pełni modularne okablowanie, certyfikat gold i japońskie kondensatory.

Edytowane przez Sadek.0

G.Skill DDR3 8GB (2x4GB) 2133MHz RipjawsX CL9 - 364.00 zł

Pamięci w drugi oraz czwarty slot z racji wyższych radiatorów ....

Intel Core i7 4790K LGA1150 BOX - 1429.00 zł

Obecna cena tego CPU to wielkie nieporozumienie .....

Gigabyte GeForce GTX970 Gaming 4GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP - 1534.00 zł

Warto może zastanowić się nad modelem z chłodzeniem pół pasywnym ? 

Crucial SSD MX100 512GB SATA3 (CT512MX100SSD1) - 845.00 zł

Taniej wyjdzie 2 x 256GB w RAID

Thermaltake Smart SE Modular 630W - 273.00 zł

Dość mizernie jak na budżet sięgający prawie 6000 zł ....

Thermalright HR-02 Macho 120 Rev. A - 191.00 zł

Jeśli będziesz zamawiał to weź większe macho http://techplanet.pl...hite,34341.html

Jeżeli chcesz żeby to jakoś wyglądało w obudowie z oknem, to celuj w coś lepiej wykończonego, patrz seria od BQ, Phanteks

A więc tak, na razie nie planuję SLI z racji ograniczonego budżetu, ale wolałbym ew. w przyszłości zmienić zasilacz niż płytę.

@@kajtek.,

Nie lubię punktować, ale tu mógłbym się pogubić :)

1. Jaki procesor polecałbyś w takim razie? Tego Xenona o którym Sadek pisał?

2. Możesz polecić mi jakieś RAM-y tak żeby bez problemu zmieściły się pod coolerem? Niekoniecznie musza mieć takie piękne grzebienie jak te od G.Skill :D

3. GTX 970 z chłodzeniem pół pasywnym to ten od Asusa? Strix? Na jakiej zasadzie on działa?

4. Jaka obudowę byś polecał do takiego zestawu?

5. jak ułożyć taki zestaw do 6000 z lepszym zasilaczem?

Mógłbym prosić o przykładowy zestaw od ciebie?

Dzięki i pozdrawiam

Nie wiem czy taka różnica będzie zauważalna. Ja w sumie cały czas słuchawki na uszach, więc zbyt dużej różnicy mi to nie robi.

Warto dopłacić do tego chłodzenia?

Jeszcze pytanie: Ważniejsze jest dla ciebie pracowanie w AutoCAD i innych programach, czy granie?

Jeśli CAD i zastosowania profesjonalne, a Twoje projekty będą duże brałbym o wiele więcej RAM i grafikę FirePro od AMD lub Quadro od Nvidii.

Edytowane przez 7niebo

Sytuacja wygląda tak, że na razie moje projektowanie wygląda raczej amatorsko, tak samo ma się z obliczeniami. Jestem na początku kariery :)

Dlatego nie stawiam tylko na gry bo patrzę przyszłościowo, żeby programy tego typu nie zamulały.

Granie to moje hobby, nad którym jednak spędzam trochę czasu, dlatego też idę w tym kierunku.

Wiem że ciężko pogodzić te dwa przeznaczenia w jednej budzie, ale muszę jakoś spróbować :D

8 GB RAM to bardzo mało w profesjonalnych zastosowaniach.

Abyś nie miał problemów z późniejszym dołożeniem RAM radziłbym Ci wybrać 2x 8GB lub 1x 8GB

Dużej różnicy nie odczujesz, bo wydajność między single a dual chanell sięgają najwyżej kilku procent.

GTX, które podałeś (970 i 980) spokojnie sobie poradzą z amatorską obróbką w wyżej wymienionych programach, więc nie ma sensu pchać się w dużo droższe, profesjonalne karty :)

Co do grafiki. Na ilu wyświetlaczach zamierzasz pracować i jaką będą mieć one rozdzielczość?

Edytowane przez 7niebo

W sumie 1x8GB Ramu nie jest złym pomysłem? A jakie możesz polecić RAM-y?

Korzystam z 2 ekranów: 1 25″ 16:10 1920x1200 drugi pomocniczy 17″ 16:9 1920x1080

Większy podpinam przez DVI-I a drugi przez HDMI.

Dysk już zdecydowałem że wezmę jednego większego SSD 512. Projekty i większość i tak trzymam na dysku zewnętrznym, więc nie będę rozbudowywał wewnętrznej.

Niestety nie jestem specjalistą i nie chciałbym doradzać, bo mogę zrobić to źle. :)

Napisz do któregoś z moderatorów lub do kogoś z ekipy benchmarka. Na pewno są dużo bardziej ogarnięci w temacie RAMU, bo nie interesowałem się tym długo. :)

Edytowane przez 7niebo