Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję nawigacji do samochodu z mapami europy, która będzie płynnie działać.
Rozważałem kupno zwykłem nawigacji w okolicach 300-400zł lub lumi 735 jako telefonu do ogólnego użytku, ale nie wiem jak u niej z nawigacją.
Czekam na różne propozycje, zaargumentowane ;)

Jeśli chodzi o Lumie to nawet mojej matce mam zamiar kupić bo użytkowała je na 520. Mapy europy w Here Maps są bezpłatne na całą Europę od Windowsa Phone 8.1. Wcześniej było tylko dla Polski a teraz jest super cała Europa. Łapanie fixa przez sam GPS nie jest długie, wręcz 10 sekund łapało i był sygnał. Lumie stoją na bardzo wysokim poziomie pod względem nawigacji. Ja prawdopodobnie zakupię model 630 (dual sim bo taki moja matka potrzebuje ale nawigacja w nich działa tak samo). A oprogramowanie map jest po prostu świetne.

Za 400 zł spokojnie kupisz nawigację z AutoMapą - jesli głównym zadaniem ma być nawigacja to znacznie lepiej kupić dedykowany sprzęt.

Przykłądowo : Mio Spirit 480 z AutoMapą Europy i 2 latami darmowej aktualizacji - kosztuje poniżej 400 zl.

Lumia ma HERE DRIVE+ - czyli nawigację na cały świat - niestety nie ma w niej Punktów Pośrednich i POI, jest za darmo w telefonie.. Można kupić inne programy, które mają taką funkcjonalność - jest ich skoro i cenowo sa porównywalne do AutoMapy.

Sama Lumia 730 / 735 - to jeden z najlpeszych telefonów w cenie sklepowej do 1000 zł. Szybka, płynna, bardzo dobre aparaty, ekran, długie wsparcie. Na pewno jest to bardzo dobry telefon. Róznica między L730 i L635 sprowadza sie do tego, ze L730 ma DUAL SIM i nie ma LTE. Lumia 735 ma LTE - ale tylko jedną Kartę SIM obsługuje.

Jak Ci nie jest potrzeba równoczesna obsługa dwóch Kart SIM to kup Lumie 735.

Tak to ten sam program, pytanie czy Twoj znajomy aktualizuje mapy :) - są za darmo, ale trzeba od czasu do czasu w programie dać aktualizację :)

Ja na HERE DRIVE jeżdżę ponad 1.5 roku - równolegle używam AutoMapy, i czasem jedna a czasem druga ma problemy. :) Nie ma idealnej nawigacji. HERE ma tez trochę mniej adresów niz np. AutoMapa.  Ogólnie to daje radę, ale zawsze mozesz kupić program do nawigacji.

Ja nie kupuję - HERE mi calkowicie wystarcza - zawsze możesz spróbować HERE Drive :) - jak Ci nie wystarczy to kupisz cos innego. AutoMapy na dziś nie ma na Lumie - ale pracują nad nią. Z przecieków wynika, że będzie w tym roku, zreszta jest kilka innych, równie dobrych programów.

Głównie jeśli chodzi o mapę no to wiadomo na udogodnienia w urządzeniach nawigacyjnych, ale broń boże dla niedzielnego użytkownika nawigacji nie stanowi ta w telefonie przeszkód. Co innego jak ktoś jeździ na tirach czy kurier który potrzebuje najbardziej dokładnych miejsc POI i każdy pojedynczy adresik. Ale HERE MAPS dają radę - chociaż są już na Androida jednak ja jestem użytkownikiem tego systemu i wolę TomTom Europe jako nawigację. Ale Lumię polecam - jako telefon brak zarzutów a jako nawigacja to dość użyteczny i dobrze działający bajer - a działa tak jak na każdym Windows Phonie.

Prędzej mi do niedzielnego kierowcy niż zawodowego :D, dopiero co parę dni temu kupiony samochód dla użytku własnego, więc od razu pomyślałem o nawigacji.
Generalnie temat do zamknięcia i dzięki za pomoc chłopaki ;)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...