Skocz do zawartości

Ocena mojego zestawu za 3300

Recommended Posts

Procesor:

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

689 zł

Płyta główna:

Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

259 zł

Pamięć RAM:

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

299 zł

Dysk twardy:

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

210 zł

Karta graficzna:

Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR5 384bit (1100/6000) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

899 zł

Nagrywarka DVD / BluRay:

Liteon iHAS124 SATA (black)

59 zł

Obudowa:

Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)

149 zł

Zasilacz:

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

215 z

Monitor:

LG 22MP55HQ-P (LED, IPS, 5ms, HDMI)

449 zł

Klawiatura:

Microsoft Wired Keyboard 600 USB

59 zł

Myszka:

A4Tech Bloody Gamming V4

49 zł

Razem:3336 zł w esc.pl

Teraz pytanie czy zasilacz wystarczy do tego zestawu?

Czy może warto poczekać na GTX 960? 

Edytowane przez Kobiel90

Zasilacz weź mocniejszy, u mnie siedzi 500W i czasem czuję że mało rezerwy u niego, odnośnie czekania na gtx960 to jak kto woli, którego producenta chipu bardziej preferuje, mnie dobrze na 280x 

Mozna czekać w nieskończoność na nowe, bo się będzie bardziej opłacać.

Przyczepić się do obudowy również warto, ta z dopiskiem plus jest bardziej opłacalna (chyba 10zł różnicy)

Zasilacz wystarczy ale nie będzie cichy, przez to że mało będzie miał zapasu, nie lepiej wziąć coś w okolicach 600W. każdy może sobie czekać na co chce, równie dobrze można czekać na R390X i czekać i czekać i czekać. W tym momencie R9 280X na esc przy składaniu zestawu jest parę złotych tańszy niż normalnie.

najbardziej chodzi mi o wydajnosc w grach takich jak wiedzmin 3 far cry 3 i 4 battlefield 3 i 4 ets 2 dragon age inkwizycja. a co do czipu to preferuje stosunek ceny do jakosci przy zachowaniu rozsadnego zuzycia energii. a ten 280x bedzie go ssal jak glupi. dlatego mysle czy nie warto chwile poczekac na oszczednego maxwela 960

Zasilacz weź mocniejszy, u mnie siedzi 500W i czasem czuję że mało rezerwy u niego

Czytając takie opinie nie da się ukryć, że pewnych osób nie sposób ławto zastąpić, na miejsce Gtxxor'a wypowiadają się ignoranci pokroju System

Takie osoby w rok nabijają tysiące bezwartościowych postów, które niedoświadczonym użytkownikom mogą jawić się jako dowód zaangażowania i wiedzy.

Drogi kolego w jaki sposób "czujesz" tą małą rezerwę? Rożdżka Ci drży, wahadełko się wychyla czy tarot tak mówi?

Takie rzeczy sprawdza się voltomierzem i miernikiem poboru prądu, a moje urządzenia pokazują mi, że nawet podkręcony I5 3570K wraz z podkręconą R9 290 nie pobiera więcej prądu z gniazdka niż 350W. Pragnę niezorientowanym wyjaśnić, że moc zasilacza podawana jest na wyjściu.

Czyli w tym przypadku jeśli przyjemiemy, że mój zasilacz przy takim obciążeniu ma sprawność 80% to można powiedzieć, że moc wykorzystywana przez cały komputer waha się w granicach 280 W, a to nie jest problemem dla żadnego markowego zasilacza.

Zasilacz wystarczy ale nie będzie cichy, przez to że mało będzie miał zapasu,

I kolejny przykład braku wiedzy. Hałas nie zależy od mocy zasilacza, ale pośrednio od jego konstrukcji i sprawności elektrycznej, im wyższa tym mniej ciepła emitowanego jest przy takiej samej mocy elektrycznej. Jeśli już coś w kwestii hałasu zasilacza warto brać pod uwagę to jaką ma sprawność, jakie radiatory i wentylator zastosowano, a więc co to za model zasilacza, a nie jego moc

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1

Czytając takie opinie nie da się ukryć, że pewnych osób nie sposób ławto zastąpić, na miejsce Gtxxor'a wypowiadają się ignoranci pokroju System

Takie osoby w rok nabijają tysiące bezwartościowych postów, które niedoświadczonym użytkownikom mogą jawić się jako dowód zaangażowania i wiedzy.

Drogi kolego w jaki sposób "czujesz" tą małą rezerwę? Rożdżka Ci drży, wahadełko się wychyla czy tarot tak mówi?

Takie rzeczy sprawdza się voltomierzem i miernikiem poboru prądu, a moje urządzenia pokazują mi, że nawet podkręcony I5 3570K wraz z podkręconą R9 290 nie pobiera więcej prądu z gniazdka niż 350W. Pragnę niezorientowanym wyjaśnić, że moc zasilacza podawana jest na wyjściu.

Czyli w tym przypadku jeśli przyjemiemy, że mój zasilacz przy takim obciążeniu ma sprawność 80% to można powiedzieć, że moc wykorzystywana przez cały komputer waha się w granicach 280 W, a to nie jest problemem dla żadnego markowego zasilacza.

I kolejny przykład braku wiedzy. Hałas nie zależy od mocy zasilacza, ale pośrednio od jego konstrukcji i sprawności elektrycznej, im wyższa tym mniej ciepła emitowanego jest przy takiej samej mocy elektrycznej. Jeśli już coś w kwestii hałasu zasilacza warto brać pod uwagę to jaką ma sprawność, jakie radiatory i wentylator zastosowano, a więc co to za model zasilacza, a nie jego moc

Czyli według Ciebie mogę wziąć tego r9 280x i zasilacz termaltake sw530 da spokojnie radę? Widzę że mądrze gadasz w takim razie jakie mogło by być zużycie energi tego zestawu w spoczynku i przy grze?

Dlaczego kolego sapiesz do mnie, piszę to co widzę u siebie po zasilaczu, na moim kompie po zmierzeniu pod obciążeniem jest 410W przy obciążeniu wszystkiego, mam miernik bemko, może nie super ekstra miernik ale rozeznanie mam. Po co w twojej sygnaturze 620W, po to aby sobie widniała? Nie od dziś wiadomo że im większa zasiłka tym zasilacz jest mniej obciążony i cichszy. Twoje zachowanie pokazuje tylko jaki jesteś inteligentny i wychowany, można się z czymś nie zgadzać, nawet czasami trzeba ale wypowiedzi masz lekko nieadekwatne.

ignoranci pokroju System
. Zastanów się nad sobą trochę, może ktoś pomoże.

@Kobiel90

Nie ma potrzeby cytowania całych postów, zedytuj.

Odnośnie Twojego pytania, nie jestem przekonany czy aktualnie ten zasilacz jest najlepszym wyborem, ale wiem, że bez problemu z dużym zapasem sobie poradzi. Zużycie prądu w spoczynku dla dzisiejszych komputerów wyposażonych w procesor Intela oraz zewnętrzną kartę oscyluje w granicach 100-120W bez względu na zastosowaną kartę graficzną. Co do zużycia prądu w wymagających grach mogę się mylić o 10% ale oceniam, że będzie zawierało się w przedziale 270-320W co daje pobór komputera w granicach 215-260 W czyli teoretycznie wystarczyłby z zapasem zasilacz o mocy 350W i sprawności 85%

Dlaczego kolego sapiesz do mnie, piszę to co widzę u siebie po zasilaczu,

Sapię, jak to określiłeś bo mnie irytuje postępujące obniżanie standardów tego forum bełktoliwymi wypowiedziami nie opartymi na faktach, a jednie na innych opiniach. Brakuje merytorczynych wypowiedzi, są za to, tylko gdybania osób, które niewiele wiedzą, a to co wiedzą, opierają na opiniach takich samych jak oni.

na moim kompie po zmierzeniu pod obciążeniem jest 410W przy obciążeniu wszystkiego,

Czyli Twój zasilacz nie trzyma sprawności, albo podajesz dane z drukarką, routerem i co tam jeszcze możesz mieć podpięte pod gniazdko. Mimo to wciąż jest to dużo dużo więcej niż potrzeba, podkreślam, że moc zasilaczy podawana jest na wyjściu, czego zapewne nie mierzyłeś.

Po co w twojej sygnaturze 620W, po to aby sobie widniała?

Zasilacz wybrałem świadomie konkretny model, miał być cichy, padło na model CMPSU-520HXEU. Sprzedawca go nie miał, musiałby sprowadzać, więc kupiłem wersję 620W. Tyle w temacie

Nie od dziś wiadomo że im większa zasiłka tym zasilacz jest mniej obciążony i cichszy.

Kłam temu twierdzeniu zadałem już wcześniej, może Ci to umknęło więc powtórze.

Zasilacz 520W, 620W czy 1600W będzie tak samo obciążony przy tej samej konfiguracji sprzętu, w tym sensie, że zapotrzebowanie komputera na energię się nie zmieni. Co więcej dzisiejsze zasilacze są tak konstruowane, że optymalną sprawność osiągają w zakresie obciążenia 25-75% przy czym maksiumum przypada na 50% sprawności. W wyniku tego może się okazać, że im mocniejszy zasilacz zastosujemy tym więcej strat będzie on generował przy niewielkim obciążeniu. Dzieje się tak ponieważ jego charakterystyka jest inaczej obliczona. 

Dlatego właśnie należy wybierać zasilacz do zestawu, a nie jak wielu wierzy jak najmocniejszy.

To o czym piszesz może mieć znaczenie o ile producent wraz ze wzrostem mocy zasilacza zastosował lepszy układ chłodzenia, czyli zamontował radiatory, lub je zwiększył, zastosował inny wentylator itd.

W praktyce dużo większe korzyści nasz autor wyniesie jeśli nie popełni błędu przy wyborze obudowy zamiast dokładać pieniądze do mocniejszego zasilacza - lepiej chłodzony zasilacz to na pewno cichszy zasilacz.

Tutaj jest wynik testu sprawności zasilacza Thermaltake Smart Series 530W

• Popieram 1

Sapię, jak to określiłeś bo mnie irytuje postępujące obniżanie standardów tego forum bełktoliwymi wypowiedziami nie opartymi na faktach, a jednie na innych opiniach. Brakuje merytorczynych wypowiedzi, są za to, tylko gdybania osób, które niewiele wiedzą, a to co wiedzą, opierają na opiniach takich samych jak oni.

zdajesz sobie sprawę że mówisz jak polityk nie powiem jakiej partii, myślisz że połknąłeś wszystkie rozumy? W 95% opieram się tylko na własnym doświadczeniu, od 93 roku pracowałem w branży komputerowej, od pięciu lat może wybiegłem z tematu ale nie na tyle aby jakiś !@#%$% mówił do mnie lub o mnie w taki sposób. Po prostu sobie tego nie życzę 

W 95% opieram się tylko na własnym doświadczeniu,

W takim razie popieraj swoje wypowiedzi argumentami, wtedy unikniesz tego typu reakcji jak moja. Na określenie ignoranta być może nie zasłużyłeś, tym bardziej powinieneś umieć uzasadniać swoje wypowiedzi. Tych niepopartych argumentacją tutaj ostatnio nie brakuje.

wystarczyłoby tylko "sorry kolego forumowiczu za użycie niefortunnego zwrotu" wklepane na klawiaturze itp, itd i byłoby ok

Panowie, czy Cooler Master G550M wystarczy z luzem do takiego zestawu ? :

- i5-4460

- Palit Jetstream GTX 970

- Seagate 1TB

- DVD

- 8 GB RAM Crucial

- Gigabyte ga-b85m-d3h

- ssd

do kompa podpinam :

- drukarka 3w1 Epson Stylus SX415

- router TP-Link

kartę sieciową atheros ar5005g wireless network adapter

- głośniki http://www.komputronik.pl/product/46367/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/Creative_Inspire_A300_2_1_retail.html

- monitor SyncMaster 2043 nW

Czy te urządzenia które mają własną wtyczkę do kontaktu też obciążają zasilacz w jakimś stopniu ?

Karty z serii GTX970-980 mają aktualnie najlepszy stosunek wydajności do zużycia prądu to sprawia, że ich zapotrzebowanie na energię elektryczną jest niższe niż u odpowiednich kart z rodziny AMD.

Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie: TAK, z "luzem wystarczy" i zostanie mu zapas na jeszcze jedną taką kartę, a może i dwie. Tyle, że z faktu, iż ten zasilacz ma tylko dwa kable PCI-e, a tyle właśnie wymaga GTX 970, to już przy drugiej karcie musiałbyś stosować przejściówki, co ze względu na opór elektryczny przewodów nie jest wskazane.

Z palcem w nosie. To będzie nawet ogromny zapas do takiego zestawu.

Zasilacz wystarczy ale nie będzie cichy, przez to że mało będzie miał zapasu, nie lepiej wziąć coś w okolicach 600W

Przeginacie z tymi zasilaczami i to ostro. 600W na nalepce który będzie miał ~ 500W na +12V - tyle samo co TT SE 530W ?

U mnie dorgi kolego R9 280X wraz z i5 2400@ 3.9 GHz jechał bez problemu na Tacens Valeo II 500W z mocą 384W na +12V. Mało tego, nawet w grach tryb półpasywny działał 50 / 50 

U mnie OCZ ma 444W na +12 ( 2 linie) na tabliczce znamionowej, lecz niestety sprawność tego zasilacza po kilku latach spada (nigdy nie była to super sprawnosć jak na zasilacz za tą kasę), na occt przy obciążeniu maksymalnym mam 411W  :o  i to przy i3 z 280x podkręconą. dużo prądu idzie w las. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...