Kelkorn 0 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Zastosowanie komputera: Gry Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ok. 1500 oczywiście płynne. Których części potrzebujesz?: obudowa + wentylatory, pamięć, dysk HDD, cooler Czy będziesz podkręcać sprzęt? tak Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: 1920x1080 (LG DM2352D), o ile zmienię, to pewnie będzie miał wyższą rozdzielczość Specjalne wymagania: relatywnie cichy/przewiewny zestaw, bez SLI Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? tak OCZ ZT 550W 80+, Fortis HE1225, MSI Z97 Gaming 5, Sapphire Radeon HD7950 Vapor-X 3GB DDR5, Patriot Viper 3 DDR3 2x4GB 1600MHz, SSD Samsung SSD 840 evo, intel i5 4690k, Phenom X4 965 BE, Gigabyte GA-970A-UD3, stary seagate 500gb, Silentum PC Brutus 410) Własna propozycja zestawu: Cooler: Raijintek TISIS - 260 zl Pamięć: G.SKILL TridenX 2x4GB 2400 Mhz DDR3 - 370zl Dysk HDD: WD Black 1TB - 310 zl Obudowa: Enthoo Pro bądź Fractal Design R4 ~390zl Wentylatory: nie wiem jakie.. reszta budżetu Inne: 1. Czy WD black jest warty dopłaty w stosunku do WD blue? 2. Czy Seageate sshd jest wart rozważenia? 3. Czy kwestia sprzedania Grafiki i zakupu na jej miejsce GTXa 970 powinna być rozpatrywana już teraz? Lekko drogie są. Myślałem o tym za jakieś 2-3 miesiące 4. Która z obudów będzie lepsza? Komputer będzie stał na ziemi. Tu kompletnie nie mogę się zdecydować. 5. Kwestia włożenia tridentX bez radiatorów (zakładam) pod cooler 6. Fajnie byłoby mieć 4,5Ghz na procu przy niskiej temperaturze. 7. Pomoc z wyborem wentylatorów do obudowy bo w tym temacie jestem kompletnie zielony.. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Kelkorn Cytuj Link to post Share on other sites
Elan. 64 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 1. Zalezy do czego potrzebny ci twardziel 2. Pod pliki ? Moze jesli zalezy ci na odrobine szybszym odczycie. 3. Mysle, ze ta karta narazie powinna ci starczyc. 4. Chcesz miec cicho ? Bierz fd R4 5. Nie zrozumialem dokladnie, ale pod jakis wiekszy cooler ciezko byloby wepchac cos z wntylami. Jakie chcesz osiagnac taktowania na tym cpu ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kelkorn 0 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) 1. Nic konkretnego. Storowanie zdjęć, filmów, może jakaś większa gierka. Bez grafiki etc. 2. Ta sama odpowiedź co do ad1. Nic konkretnego. Biorąc pod uwagę że mam SSD na najważniejsze aplikacje, 3. Też tak myśle. Szukałem potwierdzenia. Radeon jest na gwarancji do kwietnia więc jeszcze trochę czasu mam. Dzięki 4. Cicho chciałbym mieć ale nie musi być ultra cicho. Bardziej chciałbym podpytać o wasze subiektywne opinie 5. Generalnie z tego co się zdażyłem naczytać, jest róznie z kwestią blokowania slotów RAM przez coolery. Więc pytam o tego TISIS który jest chwalony i powinien wytrzymać w kompie nawet upgrade za parę lat. 6. 4,5 GHz w dosyć małej temperaturze fajnie byłoby mieć. 7. Prosiłbym o radę odnośnie wentylatorów. Bo tu już jestem totalnie zielony.. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Kelkorn Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 1. Czy WD black jest warty dopłaty w stosunku do WD blue? Absolutnie nie. Dopłacasz praktycznie tylko do dłuższej gwarancji. 2. Czy Seageate sshd jest wart rozważenia? Nie, jeżeli już to bierzesz SSD + HDD ... 3. Czy kwestia sprzedania Grafiki i zakupu na jej miejsce GTXa 970 powinna być rozpatrywana już teraz? Lekko drogie są. Myślałem o tym za jakieś 2-3 miesiące 7950 jest dość wydajną kartą nawet na dziś dzień. Myślę, że spokojnie możesz poczekać z jej wymianą. Obudowa: Enthoo Pro bądź Fractal Design R4 ~390z Obydwie obudowy to górna półka pod względem wykonania. Osobiście szedłbym w stronę fabrycznie wyciszonego R4. Ciężko tutaj wybrać tę "jedną, jedyną". 5. Kwestia włożenia tridentX bez radiatorów (zakładam) pod cooler Ustawiając Nemesisa wentylatorami w stronę wyciągu w obudowie zasłonisz nim sobie wszystkie sloty. Tylko i wyłącznie low-profile . To jest ogromne bydle zasłaniające wszystkie sloty na pamięć oraz jest na styk z pierwszym slotem PCI. Ja bym tutaj szedł w zmianę chłodzenia. Patrz Dark Rock 3. Ba! spokojnie nawet wystarczy Macho BW przy R4. Natomiast przy obudowie z oknem stawiałbym na tego bq z racji ładnego wykończenia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kelkorn 0 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Zatem: 1,2: biorę WD Blue 1TB 3. Póki co zostaje HD7950 4. Nadal się muszę zastanowić ;p 5. Nemesis ze względu na radiatory odpada. Droższe coolery też niewarte tyle kasy przy i54690k. Polecany jest Dark Rock 3. A może CPU PHANTEKS PH-TC14PE? 6. Dark Rock powinien spokojnie pozwolić na 4,5 Ghz przy niskiej temperaturze 7. Tu nadal proszę o pomoc Dziękuje bardzo za odpowiedzi Nie zwykłem tego robić ale podbijam. To że podziękowałem za odpowiedzi nie znaczy że to koniec moich dylematów;) Zostały trzy: 1. Cooler: !beQuiet DarkRock 3 vs PHANTEKS PH-TC14PE 2. Nadal wacham się pomiędzy obudowami ale pomijąc Enthoo Pro vs Fractal Design R4 doczytałem że wyszedł Design R5. Jest on warty dopłaty przy zdecydowaniu się na Fractal Design? 3. Wentylatory do jednej z powyższych obudów. Ktoś jest w stanie poradzić model do ~60zl za sztukę? Jaka ich ilość będzie optymalna do zakupu? Ludzie chwalą !beQuiet Pure Wings - czy to dobry wybór?. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Kelkorn Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts