goska 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Gdybym dwie GTX 460 kupiła to zasilacz OCZ StealthXStream2 600W wystarczy? I odnoście obudowy II 692 Lite, wtedy nie muszę dodatkowych wentylatorów już kupować? Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Zasilacz powinien wytrzymać, ale przydałby się lepszy, żeby zasilacz nie był za mocno obciążony. Co do wentylów, to nie potrzeba więcej, jak tam chcesz. Cytuj Link to post Share on other sites
goska 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 W zestawie nie ma chyba karty sieciowej? Jaka będzie najlepsza do Gigabyte P55-USB3 /intel P55/? Czy coś kręcę i w tej płycie już karta sieciowa jest? Ostatnie już pytanie,jakie te dwie karty kupić czy: GeForce GTX 460 Cyclone OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Karta sieciowa jest już w płycie, więc nie musisz sobie głowy tym zawracać. edyta Zależy jak różnica w cenie jak mała nie przekraczająca 100zł to bierz 2x 1gb od cyclone, a jak nie to 768mb różnica 7%-8% wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
goska 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Karta sieciowa jest już w płycie, więc nie musisz sobie głowy tym zawracać. edyta Zależy jak różnica w cenie jak mała nie przekraczająca 100zł to bierz 2x 1gb od cyclone, a jak nie to 768mb różnica 7%-8% wydajności. Wezmę 2x1GB i obudowę 692 lite. Dziękuję toniek:) pozdrawiam Gośka:) Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Toniek, trochę pomieszałeś... Zestaw, który dał torture jest OK, zaś Twoja kombinacja z 460-tkami w SLI to jak dla mnie przerost formy nad treścią... Dlaczego? 1) Zwróć uwagę, że polecane MoBo jest pod socket 1156, a jego specyfikacja jasno stanowi, że w SLI nie będziesz mieć trybu dwie karty na 16x! SLI wyjdzie drożej i bardziej "prądożernie" (to akurat ma mniejsze znaczenie praktycznie, gdyż 5PLN/m-c nie robi różnicy...), a wcale nie wydajniej niż GTX 470 SOC. 2) Zasilacz torture dobierał pod jedną kartę graficzną (ilość wtyczek, można się bawić z przejściówkami, pytanie tylko po co). 3) Karta SOC 470 Gigabyte'a ma nie aż taką złą relację cena/wydajność, nie mówiąc o możliwościach podkręcania. Gosiu, ilość portów USB na tej płycie, to 8 w trybie USB 2.0 i 2 w trybie USB 3.0, więc powinno w zupełności wystarczyć. EDIT: info ze strony WWW Gigabyte na temat płyty głównej: "Złącza rozszerzeń * Slot 1x PCI Express x 16 (x16) * 1 złącze PCI Express x 16 (x4) * 2 złącza PCI Express x1 * 3 złącza PCI" Jak chcesz tu zrobić wydajne SLI?? :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 1.Dobra 16x nie ma ta płyta, ale ma 8x a tu różnica w wydajności bardzo mała. 2. Zasilacza nie podałem jeszcze, ale jakiś się znajdzie pod SLI, a torture brał pod jedną, więc nie rozumiem pytania. 3. Wydajność SLI GTX460 jest ogromna czasami wyższa od HD5870CF, a co dopiero mówiąc o wyższości nad GTXZ470, a zauważ, że Pani Gosia pisała, że zestaw nie będzie bardzo długo wymieniany, a syn lub grać, więc SLI byłoby o wiele lepsze, po prostu starczy na dłużej w grach. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 1) Zwróć uwagę, że polecane MoBo jest pod socket 1156, a jego specyfikacja jasno stanowi, że w SLI nie będziesz mieć trybu dwie karty na 16x! SLI wyjdzie drożej i bardziej "prądożernie" (to akurat ma mniejsze znaczenie praktycznie, gdyż 5PLN/m-c nie robi różnicy...), a wcale nie wydajniej niż GTX 470 SOC. Między 16x, a 8x przy kombinacji SLi to ok. 1-2% straty wydajności (faktycznie przepaść ogromna). Zasilacz torture dobierał pod jedną kartę graficzną (ilość wtyczek, można się bawić z przejściówkami, pytanie tylko po co). OCZ SxS2 600w spokojnie poradzi sobie z 460 w SLi. Można użyć przejściówek. Karta SOC 470 Gigabyte'a ma nie aż taką złą relację cena/wydajność, nie mówiąc o możliwościach podkręcania. 2x GTX460 od gigabyte kupisz już za ok. 1150zł. Tyle kosztuje GTX470 SOC. GTX470 ustępuje HD5870, a GTX460 SLi przeganiają i to znacznie HD5870. http://www.guru3d.com/article/geforce-g ... i-review/5 Różnica między 470, a 460 SLi jest znaczna. Mowa cały czas o GTX460 z 768mb! Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Toniek, a na jakich płytach były testy wydajności SLI GTX460? Ja w większości przypadków widziałem b.dobre płyty pod socket 1366, a ich parametry "nieco" odbiegają od proponowanej "budżetówki" Gigabyte'a... To ad. 3, zaś co do ad. 2 to dyskusja toczyła się odnośnie samej grafiki, zasiłka zeszła na plan dalszy. Zresztą po poście Gosi z 20:27 to widać. :oops: Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 teraz pisze z komorki wiec wybazvie za bledy. Nie wiedzialem jaka plyte glowna polecil Bartek, wiec ona odpada ja bym tu polecil Msi gd65, jezeli moze pani do niej doplacic tl bedzie super zestaw z Sli na tej plycie. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Toniek, a na jakich płytach były testy wydajności SLI GTX460? Ja w większości przypadków widziałem b.dobre płyty pod socket 1366, a ich parametry "nieco" odbiegają od proponowanej "budżetówki" Gigabyte'a... Tutuaj masz pokazane ile traci 8x względem 16x http://hardocp.com/article/2010/08/23/g ... 6_vs_x8x8/ http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/ ... nce-66167/ Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Severn, po to zrobiłem EDITA w pierwszym poście (specyfikacja płyty), byście wpierw zwrócili uwagę, NA CZYM chcecie to SLI robić! Tu masz GA-P55-USB3, czyli x16 i x4, więc zgodzisz się, że to znów trochę inna sytuacja niż x8/x8? Pomijam, że wyniki SOCa 470 też są lepsze niż referenta, z którym w podsyłanym linku było porównanie. Gdyby to nie było jasne - za "przerost formy nad treścią" uważam wsadzanie SLI na tę konkretną płytę, czyli Gigabyte GA-P55-USB3. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Płytę można zmienić na inną Np.: http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=27026 http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=21586 Tu masz SLi 8x/8x. Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Ale to chyba nie o te płyty chodziło, gdy upieraliście się na SLI, bez pobieżnego nawet spojrzenia na specyfikację wcześniej zaproponowanej płyty do tego celu? Pzdr Bo o zmianie MB żaden z Was się wtedy nawet nie zająknął... Cytuj Link to post Share on other sites
goska 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Teraz to jestem w kropce:) Już sama nie wiem co mam kupić. Czy zmienić płytę i kartę graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Zmienić Płytę najlepiej na tą http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=21586 choć nie ma USB3, ale nie szkodzi. A kartę graficzną na 2x GTX460. No i zasilacz najlepiej ten sam OCZ tylko że 700W. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 600w da sobie spokojnie radę. Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Severn bądź Ktoś inny dysponujący czasem , jeśli możecie, to przeliczcie na szybko pro forma zapotrzebowanie na energię dla całego zestawu po tych zmianach. Z tego co mi się kojarzy, to dobra 750-tka spokojnie wystarczała na SLI z 470-tek (socket 1156, i5 760), ale OCZ-y - jak mi się zdaje (niższe serie na pewno, nie wiem jak jest z tym proponowanym przez Eklerka 700W, więc głowy nie dam... ) - miały relatywnie niski procent z nominalnej mocy do wykorzystania na liniach 12V. Przez najbliższe 2-3h jestem tylko wirtualnie (praca... ), więc nie bardzo mam jak się tym zająć... Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Ale jakiego zestawu w końcu? Jeżeli będzie to wszystko poza dwoma GTX470 i GTX480, to będzie to poniżej 500W. Co do zestawu dla Gośki - ja bym obstawał przy swoim jednak. Niech ma chłopak jedną mocną grafikę. W SLI to mogę się bawić ja czy Wy, ale on niech już ma bez takich kombinacji. Tym bardziej, że jak nikt mu z konfiguracją tego nie pomoże, to może się marnować. Wiem, teoretycznie jest to lepsza opcja, jednak ja bym stawiał na pojedynczą kartę w tym przypadku. Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Jak masz robić tzw. zestaw przyszłościowy, to wiadomo, że lepiej dać 1 mocną kartę, zamiast 2 słabszych (2 sloty na karty ex ante są zajęte). Wtrąciłem się w te rozważania, bo proponowana kombinacja, która notabene praktycznie miała przejść bez zastrzeżeń, to było stawianie SLI na płycie gł. ze slotami x16 i x4, czyli de facto właśnie marnowanie tej drugiej karty. Zaleta Twojej propozycji Torture jest dla mnie oczywista (patrz pierwszy post), bo całość idzie bez problemu, jest potencjał na OC kluczowych podzespołów (z poprzednich postów wynika, że syn Gośki ma 15 lat, więc szczerze wątpię, by miał sobie w dłuższej perspektywie czasu ten temat odpuścić...), a gry obecnie idą w większości przypadków na bardzo przyzwoitych ustawieniach dla rozdzielczości 1920x1080. I dla osoby nie orientującej się w sprzęcie, która ma dokonać nabycia poszczególnych elementów składowych chyba najważniejsze - kompletny wykaz podzespołów do zakupienia Jak dla mnie, jedyny argument contra to właśnie ten brak możliwości zrobienia SLI w przyszłości... Proponowany kompromis - MB z trybem x8/x8 dla ewentualnego przyszłego SLI, najlepiej też z USB 3.0 (stąd pytanie o te linie 12V w zasilaczu...), ale jednak zostawienie Twojej propozycji grafiki (zostaje spory potencjał do upgrade'u kompa). Główny problem będzie taki, że ceny MoBo Gigabyte'a idą delikatnie w górę dla takiej specyfikacji i dochodzą inne utrudnienia (przykładowo, Gigabyte GA-P55A-UD3 przechodzi w tryb x8 już na jednej karcie graficznej /drugi slot to ciągle tryb x4/, gdy do komputera podłączono sprzęt przez złącze SATA III lub USB 3.0; od edycji UD4 problem znika, lecz znów cena idzie w górę), plus m.in. wspomniana przez Ciebie zabawa ze SLI. Jak ktoś jest całkiem "zielony" w temacie hardware'u i OC, to wszelkie dywagacje nt. metod osiągania maksymalnej wydajności z posiadanego sprzętu istotnie mogą być niezrozumiałe. Punkt dla Ciebie Torture! Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Pozwolę ująć to inaczej. Z punktu użyteczności łączonej z kompromisem nierozważne byłoby stosowanie jakiejkolwiek technologii asocjacji kart graficznych. Wynikowo są rozwiązania Quadro w procesach przekraczających zastosowania komercjalne. Dzisiejsze realia nie pozwalają na przewidywalność rozwoju rozwiązań wydajności PC. Za rok czy dwa możemy być zaskoczeni zupełnie innymi technologiami... Takie się szykują. Warunki SLI były ściśle określone. W pewnych zastosowaniach kompromis 8x8 jest do przyjęcia. W innych nie. Nie jesteśmy na portalu "lepiej - taniej". Próbujemy doradzać "Lepiej", "Wyżej". Cytuj Link to post Share on other sites
CLS_82 0 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Voxcordi, w oryginale to chyba szło citius, altius, fortius... Wracając do tematu: 1) gdyby technologie takie jak USB 3.0 (m.in. pendrive'y i dyski przenośne o lepszych parametrach przesyłu danych) i SATA III (przykładowo, szybszy dysk twardy do komputera w perspektywie 2-3 lat /parametry obecnych konstrukcji nie są znacząco lepsze od HDD opartych o SATA II.../ jako uzupełnienie pierwotnej propozycji Torture...) były brane pod uwagę + pozostawienie sobie możliwości dokupienia drugiej karty graficznej (2 karty graficzne w układzie SLI), to: a) w grę wchodzą następujące płyty, z tych na stanie w esc.pl: - Gigabyte P55A-UD4 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_335&products_id=23143 Istotne info: przy SLI nie ma możliwości korzystania z SATA III i USB 3.0 z pełną przepustowością "When dual graphics cards are used in 1st and 2nd PCIex16 slots, SATA3 / USB 3.0 (Marvell 9128 /NEC USB 3.0 Controllers) will work at normal mode.", źródło: http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3436#sp bądź też - Asus P7P55D-E Pro http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_335&products_id=25414 Tu temat "zwalniania" USB i SATA przy SLI nie jest poruszany http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=T2FxW2fXGZQgSn2V . Pytanie tylko, czy ten problem nie występuje, czy też jest przemilczany? b) zasilacz w wersji proponowanej przez Eklerka, czyli OCZ StealthXStream 700W [OCZ700SXS-EU] http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=15382&osCsid=43a9f825b4017eec89519412c2dddef3 , jego specyfikację odnośnie do linii zasilania podano tu http://www.ocztechnology.com/images/awa ... 0_pins.jpg Reszta podzespołów jak w poście Torture + wcześniejsze uzgodnienia co do dodatkowych wentylatorów, myszy, klawiatury, itp. asortymentu. 2) jeśli USB 3.0 i SATA III, to nie jest kwestia z gatunku "być albo nie być", a dokupienie kolejnej karty graficznej w perspektywie tych 4-5 lat wchodzi w grę, to zestaw proponowany przez Torture, z tym, że: a) zamiast płyty głównej Gigabyte'a P55-USB3 płyta zaproponowana już przez Toniek-94 (chociaż Ty w miarę szybko pojąłeś, co mi nie grało w Waszej propozycji... ), Severna i Eklerka, czyli MSI P55-GD65 MOA http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=21586 b) zasilacz proponowany wcześniej, czyli OCZ StealthXStream 700W 3) zestaw zaproponowany przez Torture, bez żadnych zmian (jest USB 3.0, ale brak SATA III na płycie głównej i możliwości stworzenia SLI z 2 kart graficznych w przyszłości). Pozdrawiam, życząc udanych zakupów! Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 W pewnych zastosowaniach kompromis 8x8 jest do przyjęcia. W innych nie.Już nie będę się szerzej wtrącał w Waszą dyskusję, ale obawiam się, że x8+x8, to żaden kompromis. Co zresztą widać na obrazku załączonym przez severna Cytuj Link to post Share on other sites
goska 0 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam ponownie:-) Czy może ktoś z Was w jedną całość zebrać rady podane tutaj i polecić jaki zestaw będzie w końcu najlepszy?;-). Jestem skłonna wydać 5 tys. łącznie z Windows 7.Tak jak pisałam wcześniej ma starczyć to co będzie na ok. 4-5 lat. Najlepiej bym kupiła podzespoły z polecanej strony http://www.esc.pl/. pozdrawiam Gośka:) Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 a ja sie wtrace i powiem swoje trzy slowa - Torture ma racje. Nie zpowodu jakichs 315 + tylko dlatego ze posiada zdrowy rozsadek zamiast lacinskich mott 5 tys to sobie Goska wsadz na konto skoro masz nadmiar a kompa zloz tajk jak sie proponuje w zwestawach za 2500-3000 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts