Gepandza 0 Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Witam. Zamierzam zakupić sobie nowy procesor. Aktualnie mam i3 2120. Programuję w c++, javie. Tworzę grafikę 2/3D. Tak się zastanawiałem nad i5-4690K oraz i7-4790K. Podkręcać procka raczej chyba nie będę ale zależy mi żeby system był bardzo szybki i wydajny. I tutaj pytanie do doświadczonych osób. Który procesor byłby lepszy? Cytuj Link to post Share on other sites
Rotos221 1 Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Do grafiki i programowania oczywiście lepszy jest i7. Ale jeżeli nie będziesz podkręcać procka to nie warto brać jednostki z "K". Są one droższe. Taniej możesz kupić procesor o wyższym (lub takim samym) taktowaniu ale bez możliwości podkręcania. Tak więc polecam kupić i7 ale bez K. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Do samej pracy wiadomo i7, natomiast zależy co piszesz i na jakim etapie zaawansowania jesteś, C++ uczę się nieraz w wyrku na netbooku z atomem 1,6 ghz i to wystarcza do prostych programów i żadne środowisko jak dev czy codeblocks nie muli, natomiast jak robisz grafikę i pracujesz na dużych plikach to warto zadbać o szybki i pojemny dysk SSD moze nawet kosztem tego że kupisz i5 zamiast i7, komfort pracy będzie znacząco lepszy na wydajnym dysku Edytowane 27 Grudnia 2014 przez jarnuszkiewiczm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Rotos221, nie do końca. i7-4790k jest takim przypadkiem innym od poprzednich, że zegary ma zauważalnie wyższe od modelu bez k. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gepandza 0 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowanie kupuję i7-4790K. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts