Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dozbierałem pieniądze i mam szanse na kupienie czegoś lepszego. 
Mniej więcej do 1300/1400 zł. 

Mam małe dłonie, więc telefony 5cio calowe będą zbyt duże. Oczekuję od telefonu jakiś fajnych bajerów, fajnego interfejsu, aparat ważne by był dobry, ale też bez przesady. Dużo piszę na telefonie smsów, dużo rozmawiam, dużo siedzę w necie i bateria spada u mnie momentalnie, korzystam z telefonu "24h" i naprawdę muszę mieć wygodne urządzenie na którym mogę pisać i dzwonić z dobrą jakością w dodatku musi się dobrze trzymać, żeby mi ręka nie odpadała po godzinie rozmowy.

Osobiście powiem, że brałem poważnie pod uwagę Xperię Z1 Compact, zastanawiałem się też nad Galaxy Alphą, ale ten telefon ma baterię wręcz żałosną.

Co mi poradzicie ? Są jakieś telefony na poziomie oprócz tych uwzględniając moje preferencje i ograniczenia ?

Tak poza tematem zapytam : Czy telefony 5cio calowe są naprawdę nieporęczne ? Szczególnie przy małych dłoniach czy używanie 5ciocalowca dwoma rękoma na co dzień to katorga ? Wielka jest różnica w używaniu dużego 5ciocalowego i mniejszego 4,3 cala ?

Galaxy Alpha to koszt około 2 tys złotych. 

Dwoma rękoma obsługuje się fajnie 5", lecz jedną ręką przy małych dłoniach nie ma szans.

Może iPhone 5/5s? Jeśli masz małe dłonie, to ten telefon jak znalazł - obraz przy tym jest ostry. Telefon bardzo dobrze leży w dłoni. Oczywiście mówię o używanym iPhonie.

Edytowane przez rysiooo
  • Popieram 1

Cześć rysiooo :)

Na allegro znalazłem Alphę za 1350 zł nowkę zaplombowaną z Orange, chyba z 2 albo 3 oferty. Tylko ta bateria... 1800 to wręcz żałosna pojemność.
Co do Iphona, to będzie ciężko, ponieważ po moich przejściach już nie chcę się pakować w używany.

Odnośnie tych 5'', to używanie na co dzień ( bardzo, bardzo często w ciągu dnia) dwoma rękoma z racji moich dłoniowych gabaretów ma jakiś sens ? Czy to jest bardzo nieporęczne na dłuższą metę i  czy 4,3'' cala będzie lepszym wyborem ?

Edytowane przez FreddieMercury

Proponowałbym przejść się do sklepu i przymierzyć się do telefonu. Wtedy będziemy mogli coś doradzić. Teraz powiem Ci, że nie będzie to uciążliwe, a już pierwszego dnia po otrzymaniu telefonu będziesz niezadowolony. Rozmiar to indywidualna kwestia każdego użytkownika, tak samo jak kolor obudowy - każdy sam pod siebie powinien to dobrać. Całą resztę mogę Ci doradzić. Jedna osoba mimo małych dłoni może 8h non stop używać 6" telefonu, a druga po pół godzinie będzie miała dosyć 5".

Także jak już sam się rozeznasz co do rozmiaru, to daj znać co Tobie pasuje. 

W tej cenie już szkoda by było wtopić pieniądze na niewygodny sprzęt.

• Popieram 1

I tak też zrobię, przejdę się do mojego T-mobile. Troche też już się przymierzałem kiedyś do 5'' i w górę, zdecydowanie 4,7'' cala było mi zbyt duże, by operować jedną ręką, 5'' jest ogromne plus jedynie taki, że duży ekran i gry czy cokolwiek na nim jest super, gorzej z smsami nawet dwoma dłońmi to już duży i wkładanie do kieszeni też czuć. Chyba jednak pozostanę przy tym 4,3-4,5''

A jeśli chodzi o same telefony, to co jesteś wstanie mi polecić ? Z1 compact to dobry wybór czy jest coś lepszego w tej cenie ?

Chłopaki, mam mega problem :( Byłem w saturnie i sobie troche pooglądałem m.in Z1 Compact, Z2 itd. Jestem przyzwyczajony do obsługi telefonu dwoma rękoma, bo miałem Nokie E71 z rozbudowaną klawiaturą i szczerze przyznam, że chyba te 4,3 cala będzie mi za małe. Niestety dzisiaj jako prezent dostanę Z1 Compact, która może być zbyt mała...

Stąd moje pytanie do was, jeśli miałbym kupić telefon mniej/więcej 5 cali, to jaki ? Czy warto brać Z1 (normalnego) ? A może to słaby telefon i warto kupić Xperię Z2 ? 
A może polecacie jakiś inny telefon ? Nie chciałbym żadnego Samsunga Galaxy, bo mnie po prostu ich wygląd na zewnątrz i w środku denerwuje. Jeśli jest duży to chce by miał dobrą baterię, bym nie musiał ładować co 3-4 godziny, bo używam intensywnie (niekoniecznie gry, przede wszystkim smsy i rozmowy). Pomóżcie, bo cenię Was i to forum najbardziej ze wszystkich komórkowych dostępnych w necie, macie wiedzę taką, że wasze zdanie będzie moim. :) 

Wesołych Świąt dla wszystkich !

Edytowane przez FreddieMercury

Nowych baterii się nie formuje. Uważaj tylko, żeby podłączać do ładowania przy około 15%, baterie nie lubią być rozładowywane do końca. Tym sposobem przedłużysz jej życie. 

Dodatkowo czas pracy na baterii będzie się wydłużał przez pierwsze kilkanaście dni.

A bierzesz może pod uwagę telefony z windows phone?

Moim zdaniem obecnie najlepsza jakosć w stosunku do ceny oferuje Nokia 930:

http://najtaniej.co/produkt/telefony/nokia-lumia-930.html

Która w sklepach jest do kupienia w cenie 1460 zł. Naprawdę fajny telefon, świetny aparat 20mpix oraz dobra jakość wykonania.

Obecnie większość aplikacji jest robionych również pod wp tak wiec nie musisz obawiać się,że będzie taki łysy ;)