frodo2000 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam, Jakiś czas temu postanowiłem zmodernizować swój komputer. W związku z tym przystąpiłem do wymiany procesora i obudowy na Intel Core 2 Quad Q9650 i Cosmos 1000. W obudowie zamontowałem 5 wentylatorów Noctua P12-1300, z czego 2 (wciągający i na tylnej ściance) są kontrolowane przez płytę główną, a 3 pozostałe (2 górne i 1 nad dyskami) przez zasilacz (BeQuiet). Wszystkie są ustawione na ~1100rpm. Na procesorze mam Noctua C12P z wentylatorem ustawionym na 1100rpm. Początkowo miałem pastę Zalmana, dziś po jej zmyciu nałożyłem pastę Noctua. Jednak w idle moja temperatura oscyluje wokół 49*C. OCCT w stresie dla Core 1 pokazuje w granicach 74*C dla pozostałych 60-64*C. Po OC (FSB 1600MHz) po 5-10 minutach OCCT przerywał test stwierdzając, iż procesor jest za gorący. Macie jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 sprobuj jeszcze raz nalożyc paste, pamietaj, tyle co ziarnko ryzu, spróbuj lepiej przytwierdzic dobrze radiator i wiatrak na cpu - moze krzywo to zrobiles albo niedokladnie Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 zawsze powinno się wychodzić z założenia, że lepiej dać za mało pasty niż za dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
frodo2000 0 Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 sprobuj jeszcze raz nalożyc paste, pamietaj, tyle co ziarnko ryzu, spróbuj lepiej przytwierdzic dobrze radiator i wiatrak na cpu - moze krzywo to zrobiles albo niedokladnie Po dokładnym przeczyszczeniu i ponownym nałożeniu pasty (nawet mniej niż ziarnko ryżu) rozprowadziłem ją dokładnie pędzelkiem. Radiator nałożony jest poprawnie. Temperatura w stresie spadła o 5*C, w iddle nadal okolice 50*C. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts