Skocz do zawartości

Smartfon z plusa (abonament 50-60zł) do 300zł

Recommended Posts

Witam. Będę teraz lub koło stycznia przedłużał umowę za 50 lub 60 zł - bardziej 60zł. Interesuje mnie smartfon do 300zł. Nie znam się na tym kompletnie wymagam tylko żeby nie był mułowaty i fajnie płynnie chodził ;) Oglądałem i narazie tylko spodobała mi się Xperia E3. I jeszcze zauważyłem jakieś smart bandy i smart watche czy to jest fajne czy taki pic na wode ?

Lumia 735 powinna się mieścić w Twoim budrzecie. Bardzo fajny, świerzy sprzęt, płynny, szybki, bardzo dobre aparaty.

SmartWatche i reszta - NIE WARTO :) - bajery, które trzeba co dziennie ładować, a jak przychodzi co do czego to i tak sie kończy wyjęciem telefonu :)

Xperia E3 vs Lumia 735 vs LG G2 Mini - suche dane :)

Ekran - L735 ma znacznie lepszy, 720 x 1280  312 ppi a E3 ma 480 x 854 218 ppi - G2M ma 540 x 960 234 ppi

Czas pracy - Lumia ma najddłuższy.

Pamięć - L735 ma 8 GB a - E3 ma 4 GB a G2M ma 8 GB

Karty Pamięci - L735 do 128 GB - a E3 do 32 GB - G2M do 64 GB

Ma też najlepsze aparaty - oba, najdłuższe wsparcie.

Czy dopłacać? Cóż - L735 jest najpesza z wszystkich proponowancyh tu telefonów, na dodatek jest najświerzsza i najwolniej sie starzeje. Wadą Androida a zawłaszacza niskiej i średniej "półki" jest bardzo szybkie "starzenie" - sprzęt, który dziś jest dobry za rok mocno traci a po dwóch latach staje się zapomniany. Lumie starzeją sie znacznie wolniej - dwu letnia L820 nadal jest fajnym sprzetem ze wspraciem.

Jak możesz to warto dopłacić. Jeśli nie to LG G2 MIni będzie dobrym wyborem na Androidzie.

LTE to kolejna generacja jeżeli chodzi o transmisję danych (właściwie to zwykłe LTE to nadal 3G, dopiero LTE-A to 4G).

Lumia 1320 ma 6" - jeżeli odpowiada ci taka patelnia to wtedy jest to całkiem dobry wybór.

Co do systemu to poczytaj w internecie, bo na benchmarku za dużo fanboyów, abyś uzyskał rzetelne informacje.

NIE MIESZAJ :) :)  Nie ma się co wdawać w szczegóły : - LTE to szybsza metoda transmisji - ogólnie warto ją mieć :) :)

Lumia 1320 - jak Ci 6 cali nie przeszkadza - to bardzo fajny telefon. Dla mnie jest za duży - ALE - są tacy, którym odpowiada :)

Różnica miedzy WP a Androidem :

WP - jest zamkniętym systemem, nie można w nim "grzebać" - nie ma w zasadzie nieoficjalnych ROM'ów. Ma znacznie mniejsze możliwości zmiany wyglądu. Kafle zawsze są kaflami, można "podłożyć" na nie tło, zmienić tło ekranu blokady i tyle. Nie zmienimy wyglądu / kształtu kafli.

Za to WP jest bardzo zoptymalizowany, nawet na bardzo słabym sprzęcie działa świetnie. Ma długie wsparcie. Ma mniej aplikacji - ale to się zmienia. Generalnie większość typowych jest.

Android - hulaj dusza piekła nie ma :) - zmienisz i zrobisz wszystko :) - można wgrać masę nieoficjalnych ROM'ów - niestety płacimy za to strasznym rozdrobnieniem i fragmentacją, do tego producenci bardzo często "olewają" wsparcie. Kupisz tani telefon - zapomnij o poprawkach czy nowej wersji softu. Do tego Android sprawia problemy, potrafi się zamulić, zacinać - im tańszy sprzęt tym jest to bardziej widoczne. To 'spadek" po Javie i wstecznej kompatybilności.

Ogólnie - musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz mieć wolność czy rezygnujesz z możliwości zmian ale masz płynny, szybki sprzęt z długim wsparciem.

Jak dzwonisz, SMS, EMali, przeglądasz Internet - po prostu używasz telefonu i nie "kombinujesz" to Lumia z WP śię świetnie sprawdzi. Jak lubisz "grzebać" - kombinować, non-stop zmieniać system to Android jest lepszy.

Ja przez 4 lata miałem Androida - kombinowałem, grzebałem - bardzo mnie to cieszyło i bawiło - ale - w końcu przestało :) - zacząłem cenić prostotę, szybkość WP :)

Sumując - Lumia 735 / 1320 lub LG G2 Mini. Sam zdecyduj - wiesz jak użyszkodnikujesz telefon :)

Czas pracy - Lumia ma najddłuższy.

Chyba żartujesz. G2 mini zarządza zasilaniem o wiele lepiej od Lumii.

Wiem Ravir, że strasznie faworyzujesz WP i Lumie ale proszę zlituj się od czasu do czasu i nie pisz, jakby wszystko inne było szmelcem. Jesteś zdecydowanie za bardzo subiektywny. Wiadomo, każdy może mieć swoje zdanie, ale wciskanie ludziom wszystkiego prawie na siłę nie jest przyjemne.

Zgadzam się co do tego, że wybór leży między Lumią 735/1320 a G2 mini. W zależności od preferowanego systemu.

Edytowane przez Rica1
  • Popieram 1

Czas rozmów GSM - L735 : 1320 min - LG G2M : 720 min - to w minutach. Dla UMTS czas pracy 1020 minut dla obydwóch.

Tyle podają - wynika więc, że L735 ma dłuższy czas - ale nie będę się kłócił :) - nie ma ujednoliconego testu czasu pracy.

Niestety rzetelnych testów nie ma. Są za to opinie innych użytkowników i dane ze screenów z pracy baterii. Polecam poczytać trochę na ten temat. G2 mini deklasuje 90% telefonów pod względem baterii i jakieś 95% w swojej klasie cenowej ;)

• Popieram 1

Dziękuję bardzo za tyle odpowiedzi :) Więc tak odrzuciłem Lumie 1320 - za duży ekran jednak ;/

Porównam teraz po swojemu troszkę LG G2 mini i Lumię 735

Cena :

Lumia- 389zł - 200zł zwrot czyli wychodzi 189zł

LG- 239zł

Oba mają LTE

Wyświetlacz

Lumia: 720 x 1280 px (4.70")

LG: 540 x 960 px (4.70"

Bateria porównywalna

Procesor ram i pamięć to samo

Więc ogólnie bardzo podobnie zaważy chyba niższa cena bo to do 24 jest promocja to zobaczę czy przedłużę umowę do tego czasu :)

Jeszcze mam pytanie, jakbym nie przedłuzał umowy w plusie, to co byście polecili do 300-350zł z nowych używki raczej się boję ?

Dioda LED - niektóre tanie telefony nie mają Diody Doświetlającej w czasie robienia zdjęcia, dioda też może pełnić role latarki.

Przedni aparat / kamera - słuzy do Wideo rozmów np Skype - oraz co niestety staje się popularne do robienia Selfie czyli Samojebek :) :)

Tylni aparat / Kamera - słuzy do robienia zdjęc i kręcenia filmów :) 

W Lumii 535 zastosowano dwa 5 MPix aparaty - tylni dokładnie taki jak przedni aparat w znacznie droższej Lumii 735 - w tej kategorii cenowej to bardzo dobry aparat.

Zwrot 200 zł - nie liczył bym :) - Lumia 735 to jeden z lepszych telefonów w cenie do 1000 zł (nówka, cena sklepowa, nie z Olx czy Allegro) - dobrze się sprzedaje, a zwrot 200 zł czyni go jeszcze bardziej atracyjnym.