biechol 0 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam, proszę o pomoc w włączeniu Turbo Boost w procesorze i7-4700MQ 2,4/3.4GHz. Podobno można wlączyć tą opcję w BIOSie, ale nie wiem jak. Funkcja jest napewo wyłączona. Sprawdzałem w OCCT i szukalem w Intel Extreme Tuning Utility (zastanawiałem sie też nad podkręceniem CPU). Posiadam laptopa MSI GE70 2OD, wersja BIOS:2.15.1236 Mój błąd. Wersja BIOS: E1757IMS.611 Mój bład. Wersja BIOS: E1757IMS.611 Cytuj Link to post Share on other sites
malachai 4 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 W moim MSI GE70 pomogło chyba WYŁĄCZENIE opcji Intel SpeedStep, nie pamiętam która to zakładka. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Musi być włączona w biosie, a poza tym system kontroluje turbo przy pomocy profili zasilania. Np. "normalny" wyłącza turbo, a " maksymalna wydajność" włącza. Turbo zawsze jest w biosie w ustawieniach procesora. Są tam 4 ustawienia krzyż więc trudno tego nie znaleźć. Cytuj Link to post Share on other sites
malachai 4 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Wydaje mi się że do podkręcania powinna być ta opcja wyłączona. Cytuj Link to post Share on other sites
biechol 0 Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Opcje zasilania mam ustawione na wysoką wydajnośc. W biosie nie mogę znaleźć Intel SpeedStep.. Cytuj Link to post Share on other sites
malachai 4 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ja mam akurat model GE70 2OC (mobo: MS-1757) u mnie to jest w Bios \ Advanced \ Intel SpeedStep.(Laptop domyslnie byl bez systemu). Nie wiem niestety jaka jest różniża w biosie między naszymi modelami.Proponuje Ci jeszcze poszukać jakiś informacji na forum MSI zagranicznym lub polskim . Cytuj Link to post Share on other sites
biechol 0 Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 U mnie nie ma Intel SpeedStep Jednak probowalem zrobic aktualizacje biosa do wersji E1757IMS.220 (polecanegoz oficjalnej strony MSI do tego laptopa) i pomimo, ze nie udalo mi sie przeprowadzic tej aktualizacji - wyskoczyl błąd: ROM Image update denied EFI_SECURITY_VIOLATION! ROM Image version is invalid Turbo chyba sie włączyło. Przynajmnej tak wyświetlają: Intel Turbo Boost Technology Monitor 2.5 orazIntel Extreme Tuning Utility Tylko zastanawia mnie jedno. Myślałem, że dzięki temu wzrośnie ilość klatek w Dragon Age Inkwizycja, a tu bez zmian, przy full hd i wysokiej jakosci dalej ok 20 na sek. Czyli chyba problem leży w grafice. Cytuj Link to post Share on other sites
malachai 4 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Heh, pamiętaj że to tylko procesor i karta graficzna w wersji mobilnej nie oczekuj wydajności PCtowej zmniejsz detale, lub wyłącz anti aliasing, lub zmiejsz rozdzielczość z fullHD na HD+. Możesz spróbować podkręcić kartę - zmienić częśtotliwości ale to chyba nie poprawi zbyt wiele Cytuj Link to post Share on other sites
biechol 0 Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 No wlasnie. Wczoraj jeszcze podkrecilem lekko grafike, zmienilem w grze ustawienia na HD i obnizylem troche detale. Teraz jest srednio 30 klatek na sekunde. Widocznie duzo lepiej juz nie bedzie. Dzieki za porady Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 U mnie nie ma Intel SpeedStep Jednak probowalem zrobic aktualizacje biosa do wersji E1757IMS.220 (polecanegoz oficjalnej strony MSI do tego laptopa) i pomimo, ze nie udalo mi sie przeprowadzic tej aktualizacji - wyskoczyl błąd: ROM Image update denied EFI_SECURITY_VIOLATION! ROM Image version is invalid Turbo chyba sie włączyło. Przynajmnej tak wyświetlają: Intel Turbo Boost Technology Monitor 2.5 orazIntel Extreme Tuning Utility Tylko zastanawia mnie jedno. Myślałem, że dzięki temu wzrośnie ilość klatek w Dragon Age Inkwizycja, a tu bez zmian, przy full hd i wysokiej jakosci dalej ok 20 na sek. Czyli chyba problem leży w grafice. Mobilne CPU intela mają praktycznie identyczną wydajność do swoich desktopowych odpowiedników. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts