gruby86 0 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Kupiłem w tym tygodniu powyższy procesor na aukcji. Przed zamontowaniem zauważyłem, że na spodniej części procesora znajdują się uszkodzenia mechaniczne, tzn. są urwane(chyba specjalnie, bo zadrapana jest też trochę ta zielona płytka) te dwa elementy zaznaczone na zdjęciu(są to jakieś 8 pinowe kosteczki każda, ponieważ widoczne są miejsca gdzie były przylutowane). http://img826.imageshack.us/img826/7688/originalz.jpg A teraz pytania: Co to są za kosteczki i za co one odpowiadają? Czy to jakiś układ zasilania, czy co? Co najlepsze po uruchomieniu komputera z tym procesorem wszystko działa bez problemów na standardowych 2,4GHz. Męczyłem go nawet Prime95 na wszystkie cztery rdzenie i jest stabilny jak skała. Temperatury w idle 25'C, a w stresie nie przekraczają 40'C dla każdego z rdzeni(sprawdzane w kilku programach), tylko jeden rdzeń dziwnie się zachowuje, bo ma temperaturę niższą od pozostałych o około 5'C. Problemem jest to, że chciałem pogonić ten procek na 3GHz, ale nie daje rady, bo niezależnie od ustawionego napięcia robi restart przy starcie Windowsa. Czy wpływ właśnie na OC mogą mieć właśnie te urwane kostki? Da się to jakoś naprawić, czy lepiej wyrzucić ten procek zanim coś uszkodzi? Konfiguracja mojego komputera jest w podpisie. Jedynym elementem przeszkadzającym w OC tego procka może w tym przypadku być tylko słaba sekcja zasilania płyty głównej(3 fazy), ale poprzedni procek kręciłem bez problemu nawet z dużymi napięciami. Proszę o jakieś konkretne porady ludzi, którzy wiedza coś w temacie budowy procesora i znają odpowiedzi chociaż na jedno z moich pytań. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Zwróć - po co Ci bubel? Na zwrot masz 10 dni od momentu otrzymania. Jeśli nie było o tym info tym bardziej możesz to zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
KonradFX 1 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 sądzę ze ten procek ci nie powinien uszkodzić gniazda ale w przyszłości możesz mieć problemy z tym procesorem to wiec go lepiej daj na reklamacje Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Z ciekawości zapytam. Maksym, z tym zwrotem w ciągu 10 dni nie jest przypadkiem tak, że może zwrócić tylko towar zakupiony w sklepie (może być to sklep na allegro) i nie tyczy się to kupowania od od osób, które sklepu nie posiadają? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Do 10 dni zwracamy tylko i wyłącznie pomiotom gospodarczym.Dla prywatnych osób jest to tylko dobra wola. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 No to jeśli osoba prywatna to nic prostszego. KC i rękojmia, bo towar sprzedawany ma wadę. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackSmith 0 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Ja bym oddal i sie przypruł ze sprzedal bubel.(myslal ze sie uda i trafi na glupka) Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Na allegro zawsze możesz zwrócić towar jeżeli znacząco odbiega od tego w aukcji lub jest uszkodzony. Nawet osobie prywatnej. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Zwróć - po co Ci bubel? Na zwrot masz 10 dni od momentu otrzymania. Jeśli nie było o tym info tym bardziej możesz to zrobić. Skoro kupił na aukcji, to może nie mieć tego prawa do zwrotu. Ono obowiązuje tylko wtedy, kiedy kupujesz od firmy/sklepu. Może zwrócić, ale z innego powodu (tzn. uszkodzony sprzęt sprzedawany jako sprawny). Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 No to jeśli osoba prywatna to nic prostszego. KC i rękojmia, bo towar sprzedawany ma wadę. A Rękojmia nie jest na rok do zakupu nowego produktu(tzn. w sklepie) ? Jak walnęła mi matryca w laptopie miesiąc po gwarancji, to szukałem na wszystkie sposoby reklamacji i nic Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Nie. Osobę prywatną odpowiada z tytułu rękojmia, jeśli sprzedała wadliwy towar. 556 KC Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Zgadza się Maksym ma rację. Zapis w KC mówi o tym wyraźnie. Jeżeli sprzedawca nie poinformował na swojej aukcji o tej wadzie, to masz prawo zwrócić mu procek powołując się na to, że sprzedał ci wadliwy/uszkodzony towar bądź też różni on się z opisem jego stanu przedstawionym na aukcji. Nie powinno być problemów, informujesz sprzedającego, że wcisnął ci uszkodzony procek, odsyłasz i żądasz zwrotu kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Tylko jak udowodnić, że procesor był szkodliwy już kiedy go dostaliśmy? Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Rzeczoznawca Cytuj Link to post Share on other sites
gruby86 0 Napisano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Dzięki za pomoc, ale za dużo będzie zabawy z reklamacją, a ja w tej chwili mam mało czasu na to. Procek działa sprawnie na standardowych taktach i tak go zostawię. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackSmith 0 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Ja bym go oddal. Pytales sie w sprawie reklamacji? Warto zawsze spróbować! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts