Skocz do zawartości

Q6600 -uszkodzenie mechaniczne.

Recommended Posts

Kupiłem w tym tygodniu powyższy procesor na aukcji. Przed zamontowaniem zauważyłem, że na spodniej części procesora znajdują się uszkodzenia mechaniczne, tzn. są urwane(chyba specjalnie, bo zadrapana jest też trochę ta zielona płytka) te dwa elementy zaznaczone na zdjęciu(są to jakieś 8 pinowe kosteczki każda, ponieważ widoczne są miejsca gdzie były przylutowane).

http://img826.imageshack.us/img826/7688/originalz.jpg

A teraz pytania:

Co to są za kosteczki i za co one odpowiadają? Czy to jakiś układ zasilania, czy co? Co najlepsze po uruchomieniu komputera z tym procesorem wszystko działa bez problemów na standardowych 2,4GHz. Męczyłem go nawet Prime95 na wszystkie cztery rdzenie i jest stabilny jak skała. Temperatury w idle 25'C, a w stresie nie przekraczają 40'C dla każdego z rdzeni(sprawdzane w kilku programach), tylko jeden rdzeń dziwnie się zachowuje, bo ma temperaturę niższą od pozostałych o około 5'C. Problemem jest to, że chciałem pogonić ten procek na 3GHz, ale nie daje rady, bo niezależnie od ustawionego napięcia robi restart przy starcie Windowsa. Czy wpływ właśnie na OC mogą mieć właśnie te urwane kostki? Da się to jakoś naprawić, czy lepiej wyrzucić ten procek zanim coś uszkodzi?

Konfiguracja mojego komputera jest w podpisie. Jedynym elementem przeszkadzającym w OC tego procka może w tym przypadku być tylko słaba sekcja zasilania płyty głównej(3 fazy), ale poprzedni procek kręciłem bez problemu nawet z dużymi napięciami. Proszę o jakieś konkretne porady ludzi, którzy wiedza coś w temacie budowy procesora i znają odpowiedzi chociaż na jedno z moich pytań.

Zwróć - po co Ci bubel? Na zwrot masz 10 dni od momentu otrzymania. Jeśli nie było o tym info tym bardziej możesz to zrobić.

Skoro kupił na aukcji, to może nie mieć tego prawa do zwrotu. Ono obowiązuje tylko wtedy, kiedy kupujesz od firmy/sklepu. Może zwrócić, ale z innego powodu (tzn. uszkodzony sprzęt sprzedawany jako sprawny).

No to jeśli osoba prywatna to nic prostszego. KC i rękojmia, bo towar sprzedawany ma wadę. :menda:

A Rękojmia nie jest na rok do zakupu nowego produktu(tzn. w sklepie) ?

Jak walnęła mi matryca w laptopie miesiąc po gwarancji, to szukałem na wszystkie sposoby reklamacji i nic :]

Zgadza się Maksym ma rację. Zapis w KC mówi o tym wyraźnie.

Jeżeli sprzedawca nie poinformował na swojej aukcji o tej wadzie, to masz prawo zwrócić mu procek powołując się na to, że sprzedał ci wadliwy/uszkodzony towar bądź też różni on się z opisem jego stanu przedstawionym na aukcji.

Nie powinno być problemów, informujesz sprzedającego, że wcisnął ci uszkodzony procek, odsyłasz i żądasz zwrotu kasy. :]