Skocz do zawartości

Nowy dysk SSD: Windows 7 na exFAT i Arch na F2FS

Recommended Posts

Witam,

nowy (pierwszy) dysk SSD GOODRAM 2.5'' SSD C40 240GB (SSDPR-C40-240).

Chciałem postawić nowy system Windows 7 Prof na partycji z systemem plików exFAT, ale mam problem z utworzeniem takiej partycji. Próbowałem z poziomu Windowsa na starym dysku, programami: AOMEI Partition Assistant Standard Edition 5.6 i Gparted-live-0.20.0-2-amd64 (tu opcja jest ale wyszarzona).

W jaki sposób na dysku SSD można nadać danej partycji system plików exFAT :?:

Z góry dziękuje za wszelką pomoc :)

Płyta Asus M5A99X EVO R2.0 z UEFI. Dyski ustawione w trybie AHCI - ale to raczej nie ma znaczenia.

Obecnie mam możliwość z poziomu Win7 przeformatować każdy pendrive (podłączony na USB) na system plików exFAT, nie mogę za to przeformatować partycji NTFS na dysku SSD (SATA III).

Jest krok naprzód :)

zainstalowałem na czystym SSD Windows 7 (GPT: 100MB na FAT32 i system na 50 GB NTFS)

Następnie ze starego systemu diskpart i formatowanie na exFAT - da się :D

format fs=exfat.

Ale... przy próbie instalacji Windows 7 na tak przygotowanym dysku komunikat z instalatora:

"System Windows 7 da się zainstalować tylko na NTFS" - coś w tym stylu.

Kolejne pytanie, czym do instalki Win7 można "dograć" driver do obsługi exFAT (może wystarczy SP1) i ewentualnie sam driver dla Win7 do obsługi systemu plików exFAT.Może można go wskazać podczas instalacji?

I jeszcze jedno pytanie: jakiego systemu plików dla Windows 7 na SSD używacie? NTFS niespecjalnie nadaje się dla pamięci NAND.

Jest krok naprzód :)

zainstalowałem na czystym SSD Windows 7 (GPT: 100MB na FAT32 i system na 50 GB NTFS)

Następnie ze starego systemu diskpart i formatowanie na exFAT - da się :D

format fs=exfat.

Ale... przy próbie instalacji Windows 7 na tak przygotowanym dysku komunikat z instalatora:

"System Windows 7 da się zainstalować tylko na NTFS" - coś w tym stylu.

Kolejne pytanie, czym do instalki Win7 można "dograć" driver do obsługi exFAT (może wystarczy SP1) i ewentualnie sam driver dla Win7 do obsługi systemu plików exFAT.Może można go wskazać podczas instalacji?

I jeszcze jedno pytanie: jakiego systemu plików dla Windows 7 na SSD używacie? NTFS niespecjalnie nadaje się dla pamięci NAND.

Męczysz się a wyjdzie Ci nic wielkie z tego. Chyba że w jakiś magiczny sposób zdołasz zmusić exFat do pracy z Dowiązaniami symbolicznymi.

Prędzej komp zdechnie śmiercią naturalną niż dysk padnie pod windowsem 7. NTFS normalnie zainstaluj nie cuduj.

Edytowane przez mklabs
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...