Michas_84 0 Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam, nowy (pierwszy) dysk SSD GOODRAM 2.5'' SSD C40 240GB (SSDPR-C40-240). Chciałem postawić nowy system Windows 7 Prof na partycji z systemem plików exFAT, ale mam problem z utworzeniem takiej partycji. Próbowałem z poziomu Windowsa na starym dysku, programami: AOMEI Partition Assistant Standard Edition 5.6 i Gparted-live-0.20.0-2-amd64 (tu opcja jest ale wyszarzona). W jaki sposób na dysku SSD można nadać danej partycji system plików exFAT Z góry dziękuje za wszelką pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Czy czasem nie trzeba czegoś zmienić w BIOSIE ? To niestety tylko teoria..... Cytuj Link to post Share on other sites
Michas_84 0 Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Płyta Asus M5A99X EVO R2.0 z UEFI. Dyski ustawione w trybie AHCI - ale to raczej nie ma znaczenia. Obecnie mam możliwość z poziomu Win7 przeformatować każdy pendrive (podłączony na USB) na system plików exFAT, nie mogę za to przeformatować partycji NTFS na dysku SSD (SATA III). Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Nie jestem pewien ale może to coś ci pomoże: http://techformator.pl/formatowanie-dyskow-i-nosnikow-wymiennych-w-diskpart/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Michas_84 0 Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Jest krok naprzód zainstalowałem na czystym SSD Windows 7 (GPT: 100MB na FAT32 i system na 50 GB NTFS) Następnie ze starego systemu diskpart i formatowanie na exFAT - da się format fs=exfat. Ale... przy próbie instalacji Windows 7 na tak przygotowanym dysku komunikat z instalatora: "System Windows 7 da się zainstalować tylko na NTFS" - coś w tym stylu. Kolejne pytanie, czym do instalki Win7 można "dograć" driver do obsługi exFAT (może wystarczy SP1) i ewentualnie sam driver dla Win7 do obsługi systemu plików exFAT.Może można go wskazać podczas instalacji? I jeszcze jedno pytanie: jakiego systemu plików dla Windows 7 na SSD używacie? NTFS niespecjalnie nadaje się dla pamięci NAND. Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Jest krok naprzód zainstalowałem na czystym SSD Windows 7 (GPT: 100MB na FAT32 i system na 50 GB NTFS) Następnie ze starego systemu diskpart i formatowanie na exFAT - da się format fs=exfat. Ale... przy próbie instalacji Windows 7 na tak przygotowanym dysku komunikat z instalatora: "System Windows 7 da się zainstalować tylko na NTFS" - coś w tym stylu. Kolejne pytanie, czym do instalki Win7 można "dograć" driver do obsługi exFAT (może wystarczy SP1) i ewentualnie sam driver dla Win7 do obsługi systemu plików exFAT.Może można go wskazać podczas instalacji? I jeszcze jedno pytanie: jakiego systemu plików dla Windows 7 na SSD używacie? NTFS niespecjalnie nadaje się dla pamięci NAND. Męczysz się a wyjdzie Ci nic wielkie z tego. Chyba że w jakiś magiczny sposób zdołasz zmusić exFat do pracy z Dowiązaniami symbolicznymi. Prędzej komp zdechnie śmiercią naturalną niż dysk padnie pod windowsem 7. NTFS normalnie zainstaluj nie cuduj. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mklabs Cytuj Link to post Share on other sites
Michas_84 0 Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Nie da to się hełmu (kakakasku) na lewa stronę założyć WinToolkit Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Nie da to się hełmu (kakakasku) na lewa stronę założyć WinToolkit To se teraz wkleisz bootmgr z 8 żeby na pych ruszyć siódemkę. Bootmgr z 8 rusza z każdym rodzajem paliwa więc problem rozwiązany. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts