Skocz do zawartości

Budowa komputera do gier

Recommended Posts

Witam. Postanowiłem ostatnio trochę ulepszyć mój komputer (GPU, zasilacz, CPU) i chętnie przyjmę kilka porad. Sam jestem bardzo nijako zorientowany jeżeli chodzi o te sprawy.

Tak więc najpierw chcę wymienić zasilacz (posiadam Qoltec Silentline 520W, lecz podobno jest on bardzo ryzykowny w użytkowaniu). Szukam czegoś z dobrej marki, do 400zł.

Zastanawiałem się nad Corsair CS Series 650W (http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cs-series-650w-modular-80-gold-cp-9020077-eu-618777/).

Co sądzicie?

Jeżeli chodzi o kartę graficzną (do ~900zł), mam niemały dylemat. Zastanawiam się nad dwoma produktami:

GeForce GTX 760 2gb OC (http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/#div4)

lub też

MSI R9 270x Gaming 4gb (http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-radeon-r9-270x-gaming-4gb-ddr5-pci-e-box-84-930725.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=930725)

Może macie własne propozycje?

Jeżeli chodzi o CPU to na chwilę obecną zamierzam zostać przy obecnym sprzęcie (AMD Phenom II x4 3.4 ghz) lecz chętnie wysłucham opinii na temat współgrania tego zestawu z GPU które wybiorę. W czasie późniejszej wymiany zasugeruję się Waszymi propozycjami.

Tak więc, obecna specyfikacja:

System: Windows 7 64bit

Płyta główna: ASUS M4N68T LE V2

Pamięć ram: 8gb

CPU: AMD Phenom II x4 3.4ghz

Zasilacz: Qoltec Silentline 520W

GPU: Radeon HD 6670 1gb

Komputer bardzo budżetowy, składany wiele lat temu. Chętnie posłucham opinii na temat sprzętu, który chcę wymienić (przypominam - zasilacz do 400zł, GPU do 900zł, CPU do 800zł). No i co innego muszę koniecznie wymienić, jeżeli trza. ;)

Z góry dzięki za rady.

Edytowane przez maciejsens

zasilacz do 400zł, GPU do 900zł, CPU do 800zł

Tutaj masz 2100 zł. Na start kupujesz:

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modula

Później sprzedajesz obecnie posiadany procesor, płytę główną oraz grafikę. Po sprzedaży grafiki przez chwilę korzystasz z zintegrowanego układu graficznego HD 4600 w CPU

Myślę, że 300 zł spokojnie dojdzie do budżetu. Za podzespoły wyżej płacisz ~ 1200 zł więc na GPU zostaje nam około 1000 zł

Za 1000 zł możesz tutaj wtedy spokojnie wsadzać R9 280 / GTX 760 albo i R9 280X w cenie ~900 zł z wydajnością zbliżoną do GTX 770. Najlepszym rozwiązaniem byłaby tutaj używana karta graficzna w postaci R9 290 z autorskim chłodzeniem oraz z jeszcze aktualną gwarancją producenta. 

W ten sposób masz zestaw na i5 + R9 290 bądź ze słabszą, nową GPU. 

. Chętnie posłucham opinii na temat sprzętu, który chcę wymienić

Pod tego Phenoma można jeszcze wkładać R9 270 ale i tak procesor ten, w nowych grach będzie słabym punktem. Zdecydowanie uciekałbym pod Intela na 1155 / 1150. Podaj może jeszcze jaki masz monitor, jaka rozdzielczość oraz w jakie gry preferujesz grać.  

Zapalonym graczem nie jestem - i szczerze powiedziawszy, w większości gram w starsze, kilkuletnie tytuły - więc chcę porządny (nie najdroższy, którego potencjału i tak nie wykorzystam) zestaw, który na kilka lat mi wystarczy.

Monitor w zupełności wystarczy mi taki, jaki mam. Nawet nie znam modelu szczerze powiedziawszy - 22 cale o ile dobrze pamiętam. Z tym że jak mówiłem, na kinowej jakości obrazu i kosmicznych detalach mi nie zależy.

Dostosuję się do Twoich rad, dzięki.