Skocz do zawartości

Samoistna zmiana kalibracji kolorów.

Recommended Posts

Witam.

Laptop sam zmienia kalibracje kolorów kilkadziesiąt sekund po załadowaniu systemu.

Wywalenie profilu z zarządzania kolorami monitora nic nie daje. Po ręcznym ustawieniu kalibracji kolorów wszystko jest ok do czasu ponownego uruchomienia laptopa. System jest świeży, i nie ma żadnych śmieci. Wygląda to jak gdyby ten profil z wyższą temperaturą barw był wczytywany, tuż przed zmianą pojaia się okrągły wskażnik myszy.

Co za laptop i czym kalibrujesz kolory? Korzystasz z nV Optimus(integra + geforce / quadro)? Jaki system?

Też mam podobny problem, ale przy pracy na samym laptopie kalibracja się trzyma cały czas. Oczywiście kalibruję pod D65, a jak podłącze lub odłącze dodatkowy monitor, to na laptopie robi się D75, a na monitorze D50. Po restarcie wszystko wraca do normy i na obu mam D65.

Problem z samoistnym wrzucaniem D75 miałem z powodu sterownika integry intela, ale tylko wyrzuciłem z autostartu igtray.exe(czy jakoś tak) i problemy sie skończyły.

• 1 rok później...

Sprawa rozwiązana.

Pomiędzy aplikacjami asusa, które instalują się  z windowsem, była również aplkacja do zażądznia kolorami. Odinstalowałem ją i problem z głowy :)

Hej, mam identyczny problem (również z nowym Asusem). Szukam tej aplikacji do odinstalowania o której mówisz i niestety nic takiego nie widzę w panelu sterowania. Możesz napisać coś więcej? Gdzie tego szukać żeby odinstalować? Będę mega wdzięczna za pomoc.

EDIT//////////// Ok, dałam radę, ta upierdliwa aplikacja to ASUS Splendid Video Enhancement Technology  w razie, gdyby ktoś się jeszcze zastanawiał :) Nie ogarniam jak można nazwać nałożenie na obraz zielonkawego/żółtego/czerwonego koloru poprawą jakości obrazu.

Dzięki Dominik za pomoc!

Edytowane przez nsaadoon