Kolcobrzuch 161 Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Szanowne Grono, Po kilku tygodniach czytania przyszedł czas na pierwszego posta. A pierwszy post jest związany z pierwszym od ponad pięciu lat upgrade sprzętowym mojego zestawu. Co mam teraz: CPU: AMD Phenom II X3 720 MB: Socket AM3 (938) Asrock AOD790GX/128M RAM: DDR2 12 GB (2x4 + 2x2) GPU: Sapphire ATI Radeon HD 4890 (RV790) PSU: Dark Power Pro(P7) 550W Buda: CHIEFTEC BX-01-B-B-B (o taka jak na tej aukcji (nie moja i nie znam człowieka, swoją budę zostawiam sobie http://allegro.pl/obudowa-atx-chieftec-bx-01-b-b-b-poznan-i4874978164.html) SSD: Plextor PX-128M5Pro HDD1: WD5000AAKS - 500GB HDD2:Samsung SP2004C - 200GB Do czego mi to wszystko potrzebne: Zastosowanie komputera: (muzyka (docelowo będzie nas i Daphile na jakimś terminalu ale na razie ten komp robi za źródło i magazyn), Internet, filmy, office, obróbka zdjęć w Lightroom, gry (FPP, WoT, Flight Simulator 2004 i FSX), Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (3500 - 4000 PLN) Których części potrzebujesz?: GPU, CPU, MB, RAM - 16GB, HDD - 1 TB chłodzenie CPU Czy będziesz podkręcać sprzęt? (tak ale bez hardcore'u - tylko powietrze) Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: Dell U2414H, full HD i nie mam zamiaru iść w wyższe rozdzielczości Specjalne wymagania: fajnie jakby toto nie hałasowało zbytnio (szczególnie podczas pracy - przy grach może ale gram z głośnikami więc też nie chciałbym ogłuchnąć) Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: chciałbym zostawić zasilacz (choć nie najnowszy i nie jest na liście kompatybilnych z Hasewellami to dzielnie sobie radzi) i budę Własna propozycja zestawu: tak, takie coś wydłubałem: http://www.morele.net/inventory/info/Zys56/ Jak widać zestaw nie zawiera GPU - chciałbym po latach na Matroxach/ATI/AMD tym razem wziąć coś zielonego i chyba się skuszę na GTX970. Problem tylko na jakiego - w mojej budzie mam jakieś 34-35 cm miejsca do koszyczka w którym są dyski (koszyczek idzie przez całą wysokość MB). Podobny problem mam z chłodzeniem nie wiem co mi tam wejdzie - od spodu MB do linii gdzie wypada boczna ścianka budy jest ok 18 cm. Poradźcie dobrzy ludzie czy to powyższe ma sens, co można zmienić no i jakie chłodzenie i GPU do tego dołożyć. Czytałem o MSI Gaming i ASUSIe STRIX - MSI podobno często piszczy a tego "nie zniesę". Czy ten Asus będzie bezpieczniejszy w tym zakresie? Kilka klatek w "te czy wewte" mnie snu nie pozbawi. Z góry dzięki za odzew. Pozdrawiam, Kolcobrzuch Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Kolcobrzuch Cytuj Link to post Share on other sites
Elan. 64 Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Jaki to dokładnie zasilacz ? Jak chcesz to bierz nieref. od asusa, mozesz zaryzykowac i wziac gb z wf3, opinie sa rozne ale bynajmniej nie skrzypi. Co do obudowy - przydałaby się jakaś nowa, z wentylatorami. Cytuj Link to post Share on other sites
Kolcobrzuch 161 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Wentylatory w budzie mam 3 (edit: 4) dodatkowe; ) a zasilacz to be quiet dark power pro p7 550W Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Kolcobrzuch Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 No wygląda to ok. Wszystko powinno się zmieścić. Sprawdź jeszcze raz dla pewności odległość od czapy CPU po brzeg obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Kolcobrzuch 161 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 A którego GTX warto dołożyć do tego zestawu? HDD dziś juz zakupiony. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts