Skocz do zawartości

Pierwsze podejście do oplotów :)

Recommended Posts

Witam 

Zbliżają się święta i trochę upragnionego przeze mnie odpoczynku. W związku z tym przymierzam się do małych przeróbek wizualnych sprzętu. Chciałbym w efekcie końcowym osiągnąć coś podobnego do kolegi z tego wątku: http://forum.benchma...odku/?p=1643082, jednak że pierwsze za co chcę się zabrać to oploty. Mam następujące pytanie, ponieważ pierwszy raz będę się tak bawił to chciałbym żebyście mi doradzili ile oplotu będę potrzebował , jaki oplot najlepiej kupić,  żeby cena mnie nie zabiła a efekt końcowy był zadowalający. Chciałbym żeby oploty były czarno czerwone jak u kolegi na zdjęciu. Lepiej zrobić przedłużki czy założyć oplot na całości?  Zasilacz to Corsair RM 850W. 

Na początek chyba tyle :) 

Jak aktualnie posiadasz kable taśmowe (takie corne taśmy) a nie zwykłe kable to musisz stworzyć kable od podstaw.
Ile metrów oplotu to zależy od Ciebie jakie długie kable, przykładowo potrzebujesz metrowy kabel 24pin do mobo. Masz 24 osobne kabelki które musisz opleść, czyli 24 metry oplotu. Jaki oplot to też zależy od Twojego gustu i budżetu :) 

Generalnie na to potrzeba okropnie dużo cierpliwości, z reguły ludzie po 2 dniach zabawy oddają to kolesiowi z bit techu i on im robi gotowe kable.

http://www.modding.bit-tech.pl/sklep/pl/

Tutaj powinieneś dostać wszystko co chcesz.

Edytowane przez Ten_Wredny

Jak aktualnie posiadasz kable taśmowe (takie corne taśmy) a nie zwykłe kable to musisz stworzyć kable od podstaw.

Ile metrów oplotu to zależy od Ciebie jakie długie kable, przykładowo potrzebujesz metrowy kabel 24pin do mobo. Masz 24 osobne kabelki które musisz opleść, czyli 24 metry oplotu. Jaki oplot to też zależy od Twojego gustu i budżetu :) 

Generalnie na to potrzeba okropnie dużo cierpliwości, z reguły ludzie po 2 dniach zabawy oddają to kolesiowi z bit techu i on im robi gotowe kable.

http://www.modding.bit-tech.pl/sklep/pl/

Tutaj powinieneś dostać wszystko co chcesz.

A orientujesz ile może mnie kosztować zamówienie takich kabli nowych w oplotach ? Pi razy drzwi oczywiście.  Jak bym chciał sam wykonać to rozumiem że kabelki w elektryku wystarczy że sobie kupię :)

Również sądzę, że jeśli ma to ładnie wyglądać to lepiej dać to do zrobienia komuś doświadczonemu itp. Pierwszy raz to pierwszy raz - zawsze wyjdą jakieś niedoróbki, błędy itp. To samo miałem u siebie - gdzieniegdzie oplot wychodził mi z termokurczki, a to prześwitywał, a to nierówne termokurczki, a to niemieszczące się kable w dziurze... Koszmar. Podczas tych kilku godzin pracy nad oplataniem wyrobiłem chyba półroczną normę bluzgów, a w połowie miałem ochotę wywalić zasilacz za okno.

Edytowane przez krzesuo
  • Popieram 1

Jutro pewnie napiszę jakieś zapytanie ile miało by to kosztować chętnie bym to wykonał sam bo pewnie taniej wyjdzie jednak jestem dość pedantyczny i obawiam się że mogę być niezadowolony z własnego wykonania. Zobaczę jaka to miała by być cyfra :) Dzięki za opinie .