Skocz do zawartości

Mysz i klawiatura przestają działać.

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o pomoc w moim problemie.

Od jakiegoś miesiąca raz dziennie przytrafia mi się problem że mysz i klawiatura przestają działać (czasami tylko zawiesza je na 3 sekundy), w takim wypadku albo zmieniam port usb co czasami pomaga a czasami nie i muszę resetować komputer. Po zrobieniu formata nadal występuje to samo, nie wiem jak mam się za to zabrać żeby to naprawić dlatego proszę o pomoc.

Dodam że komputer został złożony około rok temu.

Płyta Główna - MSI Z77A-G45

Zasilacz - Be Quiet! Pure Power L8-CM-630W, 80 plus bronze

Jeśli czegoś brakuje to przepraszam ale nawet nie wiem jakie informacje są potrzebne.

Edytowane przez Strozer

BIOS prawdopodobnie nie jest aktualny, i nie wiem za bardzo którą wersje mam ściągnąć z tej strony "2.C" czy "2.9" ?

A co do ustawień nie mam tych 2 opcji "XHCI i EHCI", mam tylko "Kontroler USB" i "Obsługa legacy USB"

2TxE2H.jpg

Edytowane przez Strozer

2.C pobierz

Była wersja E7752IMS v2.1 (widoczne na screenie up) teraz po moim "updacie" mam E7752IMS v2.12

Więc ja już nie wiem (dla mnie to jest takie stresujące) chyba jest uaktualnione.

Jeśli masz podłączoną myszkę i klawiaturę pod usb 3.0, podłącz je pod usb 2.0. 

Oba są podpięte pod 2.0 na tylnym panelu.

@edit

Dodam że właśnie przed chwila (1:33) rozłączyło mi mysz na 3 sekundy (był ten dźwięk podłączania usb).

Czekam na dalsze propozycje fixów, i Dziękuje za wszystkie z nich.

Edytowane przez Strozer

Problem ciągle się utrzymuje, przed chwilą mysz i klawiatura przestały działać do czasu aż przepiąłem je na przedni panel.

Czy są może jakieś specjalne sterowniki żeby je zaktualizować ? może to by coś pomogło.

@edit

Po dokładniejszym sprawdzeniu, 4 porty usb 2.0 (tylne) wykrywają mysz i klawiaturę w systemie (menedżer urządzeń) ale same w sobie nie odpowiadają na komendy, po przemienianiu miedzy portami były problemy z instalacja sterowników.

Porty usb 3.0 (tylne) klawiatura i mysz działa (przynajmniej chwilowo, sprawdzę czy będzie ten sam problem po jakimś czasie)

Porty przednie 2.0 jak i jeden 3.0 też o dziwo działa normalnie. (dodam że czasami i te nie chcą działać)

Ogółem już sam się w tym pogubiłem, wydaje się że to wszystko działa jak chce na przemian. przepraszam jeśli to wszystko jest nie jasne.

Edytowane przez Strozer

Sprawdź jeszcze może oszczędzanie energii masz ustawione i wyłącza USB po jakimś czasie.

Oszczędzanie energii raczej całe wyłączyłem (chyba że zapomniałem o jakimś miejscu)

Dodam jeszcze że tablet graficzny podpięty pod tylne usb 2.0 też jest wykrywany (pali się lampka) przyciski czy sam wskaźnik nie działają.

Wygląda to tak jakby był dawany prąd, ale komputer nie chce czytać tych urządzeń.

Instalowałeś jakieś sterowniki do USB 3.0 ? Jeżeli tak to odinstaluj i zobacz czy na usb 2.0 też będzie problem. W właściwościach sterownika głównego koncentratora usb w menedżerze urządzeń odznacz możliwość wyłączania urządzenia w celu oszczędzania energii wejdź też w opcję zasilania i w zaawansowanych ustawieniach planu znajdź listę rozwijalną z USB i tam wyłącz możliwość selektywnego wyłączania urządzenia. Jeżeli to nie pomoże to nie wiem co.

U mnie się to pojawiło odrazu po instalacji windy, miałem tylko główny sterownik płyty wgrany INF. Wyłączyłem wczoraj w opcjach zasilania selektywne wyłączanie usb i zobaczymy. Narazie żadnej zwiechy nie było. Strozer może też spróbuj to wyłączyć?

U mnie się to pojawiło odrazu po instalacji windy, miałem tylko główny sterownik płyty wgrany INF. Wyłączyłem wczoraj w opcjach zasilania selektywne wyłączanie usb i zobaczymy. Narazie żadnej zwiechy nie było. Strozer może też spróbuj to wyłączyć?

Instalowałeś jakieś sterowniki do USB 3.0 ? Jeżeli tak to odinstaluj i zobacz czy na usb 2.0 też będzie problem. W właściwościach sterownika głównego koncentratora usb w menedżerze urządzeń odznacz możliwość wyłączania urządzenia w celu oszczędzania energii wejdź też w opcję zasilania i w zaawansowanych ustawieniach planu znajdź listę rozwijalną z USB i tam wyłącz możliwość selektywnego wyłączania urządzenia. Jeżeli to nie pomoże to nie wiem co.

Całe oszczędzanie energii wyłączyłem na samym początku problemu i to nie jest raczej od tego.

Przy podłączonej klawiaturze i myszy pod port 3.0 jak do tej pory (około 7 godzin pracy) nie ścięło się całkowicie (nie wymagało resetu), tylko przycina mi na 3 sekundy co parę minut.

Zaczynam się zastanawiać czy to nie jest problem panelu przedniego. Gdzieś około tego jak zaczął się ten problem uszkodziłem panel przedni wyrywając kabel od słuchawek (niechcący nogą) i od tamtej pory porty usb na panelu przednim nie łączą czasami poprawnie a te sloty na słuchawki w ogóle nie działają (wygięły się). Wiec może to jest problemem.

A może to po prostu wina myszy ?

Edytowane przez Strozer