Skocz do zawartości

Czy taka wymiana procesora się opłaca?

Recommended Posts

Witam.

Obecnie posiadam:

CPU: AMD Athlon II X4 630

mobo: Asus M4N68T-m

GPU: GTX 560Ti

Ram: 8 GB, 1333 mHz

Zasilacz: SPC Deus M1 650w.

Zastanawiam się nad wymiana Athlona na Phenoma II x4 955/965 BE. Czy będzie odczuwalna różnica za te +/- 300 zł?

Pozdrawiam Maciej.

Różnica będzie odczuwalna, ale jeżeli masz dołożyć wspomniane 300 zł, to zdecydowanie nie warto. Poza tym płyta z dość niskiej półki, więc o poważnym OC też raczej nie ma co myśleć.

Edytowane przez tomcug

Z tego co patrzyłem to procki sprzedają się własnie po ~300 zł, niestety athlona sprzedać nie mogę ponieważ nie jest mój(nie należy do mnie ale mogę go sobie używać :)). Na ten moment zostaje mi wymiana na phenoma, albo czekać ok. rok i zmienić mobo + cpu na coś lepszego(zobaczy się co wtedy będzie warte uwagi).

A jeszcze takie pytanko, czy na tym PC pogram sobie w FC4 i Dragon Age Inkwizycje? Chociaż na najniższych detalach.

Przepraszam za post pod postem, ale gdyby udało mi się dozbierać do intela i5 2500k + mobo to czy wyższa wydajność procesora z tą grafiką(GTX 560Ti) byłaby odczuwalna? Czy 2500k nie będzie się "nudził" z gtx 560Ti?

Zależy co znaczy dla ciebie pograć rozwiń ? polecam stronę http://www.game-debate.com/do sprawdzania czy sobie pograsz :-) a procek miałem swoją drogą bardzo łatwo się go kręci mi na Asrocku 970 pro3 udało się wykręcić ponad 4ghz ale osobiście to nie wiem czy się opłaca może lepiej poczekać i przesiąść się na coś nowszego razem z płytą. 

Edytowane przez oskar_krk

Pograć to znaczy żeby chociaż na najniższych detalach udało mi się przejść grę bez większych zwiech. :) Cudów się nie spodziewam. Co do kręcenia procka, kiedyś się w to bawiłem i gdy podkręciłem go powyżej 3 gHz komputer nie chciał się podnosić, płyta wyrzucała błąd. Nie wiem czy to kwestia procka czy płyty. Temp. na procku przy aktualnych 3 gHz to max. 64*C.

Przesiadłem się jakieś 1,5 roku temu z AthlonaIIx4 na PIIx4 965 i jeśli nie stać cię na zmianę platformy na intela i jakiegoś przyzwoitego i5 to jest to jakaś opcja, w zasadzie jedyna w miarę budżetowa bo bez konieczności zmiany mobo czy ramu. Phenom IIx4 w grach jest wyraźnie mocniejszy niż AII, który jest konstrukcją budżetową i wykastrowaną (brak pamięci podręcznej L3), ale pamiętaj że PIIx4 nawet po OC to co najwyżej przeciętna półka wydajnościowa. Pograć pograsz, ale pod warunkiem, że zadowolisz się średnimi ustawieniami w bardziej wymagających grach.