olinpus 1 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Witam. Obecnie posiadam: CPU: AMD Athlon II X4 630 mobo: Asus M4N68T-m GPU: GTX 560Ti Ram: 8 GB, 1333 mHz Zasilacz: SPC Deus M1 650w. Zastanawiam się nad wymiana Athlona na Phenoma II x4 955/965 BE. Czy będzie odczuwalna różnica za te +/- 300 zł? Pozdrawiam Maciej. Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Różnica będzie odczuwalna, ale jeżeli masz dołożyć wspomniane 300 zł, to zdecydowanie nie warto. Poza tym płyta z dość niskiej półki, więc o poważnym OC też raczej nie ma co myśleć. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez tomcug Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Z tego co patrzyłem to procki sprzedają się własnie po ~300 zł, niestety athlona sprzedać nie mogę ponieważ nie jest mój(nie należy do mnie ale mogę go sobie używać ). Na ten moment zostaje mi wymiana na phenoma, albo czekać ok. rok i zmienić mobo + cpu na coś lepszego(zobaczy się co wtedy będzie warte uwagi). A jeszcze takie pytanko, czy na tym PC pogram sobie w FC4 i Dragon Age Inkwizycje? Chociaż na najniższych detalach. Przepraszam za post pod postem, ale gdyby udało mi się dozbierać do intela i5 2500k + mobo to czy wyższa wydajność procesora z tą grafiką(GTX 560Ti) byłaby odczuwalna? Czy 2500k nie będzie się "nudził" z gtx 560Ti? Cytuj Link to post Share on other sites
oskar_krk 0 Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Zależy co znaczy dla ciebie pograć rozwiń ? polecam stronę http://www.game-debate.com/do sprawdzania czy sobie pograsz :-) a procek miałem swoją drogą bardzo łatwo się go kręci mi na Asrocku 970 pro3 udało się wykręcić ponad 4ghz ale osobiście to nie wiem czy się opłaca może lepiej poczekać i przesiąść się na coś nowszego razem z płytą. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez oskar_krk Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Pograć to znaczy żeby chociaż na najniższych detalach udało mi się przejść grę bez większych zwiech. Cudów się nie spodziewam. Co do kręcenia procka, kiedyś się w to bawiłem i gdy podkręciłem go powyżej 3 gHz komputer nie chciał się podnosić, płyta wyrzucała błąd. Nie wiem czy to kwestia procka czy płyty. Temp. na procku przy aktualnych 3 gHz to max. 64*C. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Przesiadłem się jakieś 1,5 roku temu z AthlonaIIx4 na PIIx4 965 i jeśli nie stać cię na zmianę platformy na intela i jakiegoś przyzwoitego i5 to jest to jakaś opcja, w zasadzie jedyna w miarę budżetowa bo bez konieczności zmiany mobo czy ramu. Phenom IIx4 w grach jest wyraźnie mocniejszy niż AII, który jest konstrukcją budżetową i wykastrowaną (brak pamięci podręcznej L3), ale pamiętaj że PIIx4 nawet po OC to co najwyżej przeciętna półka wydajnościowa. Pograć pograsz, ale pod warunkiem, że zadowolisz się średnimi ustawieniami w bardziej wymagających grach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts