Maximi 1 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Cześć wszystkim! Kilka miesięcy temu, a pewnie nawet mniej więcej o tej porze, pisałem tutaj temat o ocenę zestawu. Do zakupu nie doszło, wstrzymałem się i zebrałem zdecydowanie większą sumę pieniędzy. Postanowiłem jednak zrobić to teraz, bo obecny komputer ledwo zipie, a zbliżają się święta, więc można sobie zrobić prezent. Ale wiadomo, przed zakupem nasuwają się pytania szczególnie, że nie mała suma idzie na wydanie. Do rzeczy: Zestaw, który chcę sobie sprawić (sorry, że bez linków, ale piszę na telefonie): - cpu: Intel I5-4690K - cooler: Thermalright HR-02 Macho Rev. B - mobo: MSI Z97 Gaming 5 - ram: G.Skill TridentX 2x4GB 2400MHz CL10 - gpu: MSI GTX 970 Gaming - psu: Corsair CS550M - dvd: Asus 24F1ST - case: Bitfenix Ronin z oknem Oczywiście podkręcanie cpu i gpu wchodzi w grę. 1. Naczytałem się ostatnio negatywnych opinii o różnych sklepach internetowych i najgorzej wypada morele.net, gdzie zamierzam zakupić jednostkę - tego dochodzą akcje na wykopie. Wiem, że jest to około 1-3% wszystkich opinii, więc relatywnie mało. Ewentualnie jaki inny sklep wybrać (techplanet/esc/agito), żeby nie było niespodzianki? Czy może części kupić w różnych sklepach? Ale wtedy nie będzie można wykorzystać kodów na kuriera i pendrive za 1zł, prawda? 2. Najprawdopodobniej sposobem odbioru będzie kurier. Czy w jego obecności oglądać sprzęt? Na co zwracać uwagę podczas oględzin - jakieś plomby/zabezpieczenia producenta na opakowaniach? Co jeśli coś okaże się uszkodzone, wygląda jakby ktoś z tego już korzystał lub nie miało plomby/zabezpieczenia? Gorzej jak będę na uczelni i ktoś z rodziny odbierze. 3. Co jeśli po złożeniu coś niedziała? Jest coś takiego jak 3-dniowa wymiana? A gdy coś zepsuje się później - odsyłać od razu do producenta (jeśli ma się takową gwarancję), czy przez sklep? 4. Dałem radę wytrzymać sporo czasu, więc czy jest sens jeszcze czekać na Broadwell i nowe karty graficzne AMD, czy dać sobie spokój i zamawiać to co jest aktualnie? 5. Czytałem, że działa program TopTech CashBack, czyli zwrot pieniędzy zależny od wyboru procesora i płyty głównej. Na jakiej zasadzie dokładnie to się opiera? Obiło mi się o uszy, że na paragonie musi widnieć tylko procesor i płyta główna, a gdy jest coś więcej wniosek jest rozpatrzony negatywnie. Czy jest możliwość dogadania się ze sprzedawcą, żeby wystawił 2 paragony na całość, czy kupić procesor z płytą główną i resztę osobno? 6. Czy ktoś orientuje się, kiedy do Polski trafi Thermalright HR-02 Macho Rev. B lub Zero? Ewentualnie jaki cooler możecie polecić do 200zł, który będzie wydajny, niklowany i będzie miał czarny top? Sorry za długość i marudzenie, ale to jest dla mnie ważne. Za odpowiedzi będę serdecznie wdzięczny. Życzę miłego dnia i pozdrawiam, Maximi. Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 1. Sklep to już twój wybór, ja swój zestaw mam z Moreli, na szczęście nic się nie psuje ale podobno serwis to katastrofa. 2. Jak najbardziej, obejrzyj przy nim , a jeśli to możliwe to podłącz sprzęt do prądu i zobacz czy działa 3. Jest coś takiego jak 10 dniowy zwrot bez podania przyczyny jeśl sprzęt jest nienaruszony 4. O Broadwellu dużo nie wiemy, a na karty AMD sobie poczekasz. Ale nie ma sensu czekać. 5. Nie korzystałem, nie wiem. Musiałbyś do nich napisać 6. Dark Rock Advanced lub Dark Rock 3 będzie tu OK. A co do zestawu - wszystko OK, ale ta obudowa to niezbytnio. Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Ale co do: 2. Zestaw będę składać sam, więc nie będzie możliwości. Im się zawsze spieszy, nie będzie czekać aż wszystko złoże. 3. Nienaruszony... Czyli nawet z pudełka nie można wyciągnąć. 6. Też o tym myślałem, ale według testów ma trochę gorszą kulturę pracy. Z kupnem coolera się wstrzymam do wejscia Rev. B na nasz rynek. Zapomnialem dopisać jeszcze dysku ssd. Będzie to Plextor M6S 128GB. W takim wypadku, jaką skrzynkę z oknem możesz/możecie polecić? Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 2. Jeśli częsci to nie ma co sprawdzać, poprostu jak otworzysz i np coś połamane to na 10 dniowy zwrot lub RMA. Możesz szybko otworzyć pudełeczko z płytą główna , kartą żeby zobaczyć czy wszystko ok, to zajmie 3-4 min. 3. Nienaruszony tzn w takim stanie jakim go otrzymałeś, ale nie chodzi o to że nawet pudełka nie możesz otworzyć. Co do budy Fractal Design R4 - fabrycznie wyciszona, elegancka, naprawde cicha. Corsair 450D- Również bardzo dobra, pomieści wszystko. Phanteks Enthoo Pro- Świetny przepływ powietrza, wygląd , wszystko pomieści Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Obudowy Fractal Design nie podobają mi się. Ten Corsair 450D wygląda ciekawie, ale jakbym mógł, dopłaciłbym do 500R. Phanteks Enthoo Pro też jest interesujący, lecz powyżej budżetu. Myślałem, żeby wziąć obudowę do maksymalnie 350zł. Jak nie znajdzie się nic sensownego, rozważę dopłatę. Części zamawiać będę na dniach jak znajdę czas, najpóźniej w przyszły weekend. Ma ktoś jeszcze coś do dodania? Szczególnie do pytania odnośnie TopTech CashBack. Przydałaby mi się informacja od kogoś, kto korzystał z tej opcji. Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Enthoo pro jest tylko 30 zł powyzej 350, a to raczej najlepsza obudowa w tej cenie. Link to post Share on other sites
be3mart 0 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Hej Maximi, z racji tego, że wiele z tych kwestii przerabiałem sam jeszcze kilka dni temu, mam dla Ciebie kilka konkretów. Sam jestem na etapie odbierania komponentów i montuje blaszaka na dniach, o podobnych może nieco mocniejszych częściach. Ale to wszystko po mozolnym miesięcznym wybieraniu części, studiowaniu recenzji i wybierania miejsc z których to kupie 1) Ja miałem zamawiać wszystko z Morale.net (liczyłem na upust kilka % za wzięcie całego pc u nich), ale handlowcy szykujący oferty nie byli do tego jakoś specjalnie skorzy, więc rozbiłem to na osobne sklepy i zaoszczędziłem 300 zł (na ponad 6 tys total), ale raczej nic do nich nie mam, byli pomocni i wszystko git. 2 i 3) Tutaj sam mam wątpliwości, zamierzam otwierać paczki przy kurierach i na oko patrzeć czy nie ma śladów użycia/otwarcia/uszkodzeń odebrać i ew. dalej się kłócić jak sprawdzę czy działają dzień/dwa później. 4) Uważam, że albo teraz, albo dopiero po świętach (delikatna obniżka cen), jednak jeżeli kryterium nie jest kasa a następna generacja, to powinieneś poczekać aż pojawi się wiele różnych edycji i poprawionych rewizji komponentów z dalszej generacji, a po nich jeszcze testy, porównania etc, obniżka cen i dopiero wtedy zakup ... wiele wiele mozolnych mcy. Teraz jest za to idealny czas by kupować 1550/haswell etc. Ja poprzedniego pc kupiłem 7 lat temu, nie czekam dłużej. 5) Program jest aktualny, ale może się zmienić każdego dnia, także bądź czujny czy w dniu zakupy mobo+cpu jest ten zestaw na stronie promocji. Jeżeli kupujesz nowego pcta w częściach to możesz mieć wszystkie części na jednym paragonie - zapytałem o to Intela (na maila toptech) i oficjalnie odpowiedzieli mi że tak będzie ok. Ubiegasz się o zwrot najwcześniej 30 dni po zakupie. Tu więcej info. 6) Tak się składa, że jak widać mieliśmy podobny dylemat. Z początku chciałem kupić Noctua NH-U14S, później chciałem pójść w coś cichszego i myślałem nad Be Quiet! Dark Rock PRO 3, ale okazało się, że na potrzeby i7 4790k to i tak za mocne, a dla mni e za głośne, później ostatecznie chciałem wziąć dark rock 3, aż przeczytałem, że wychodzi macho rev b i na to się zdecydowałęm. Dzwoniłem po kilkunastu sklepach które oferowały cokolwiek od thermalright (w tym do oficjalnego dystrybutora), ale prawie każdy nie miał pojęcia o produkcje, lub mówili że dopiero za kilka tyg, lub wprost - dopiero jak wysprzedadzą rewizję A ... w końcu zamówiłem z alternate razem z ramem. Przesyłka kosztuje 49 zł, ale ceny były niskie więc w ogóle nie boli. 7) Obudowa - sam miałem dylemat, między Gladiusem x60 (pierwszy wybór), a Enthoo pro, Fractialem r4 i r5 ... ale zdecydowałem się dopłacić do ciszy i wziąłem nową/pierwszą obudowę be quiet silent base 800 (494 zł), która ma w sobie już 3 bardzo solidne wiatraki o łącznej wartości 100 zł, także obudowa jest jakby po niecałe 400 Mam nadzieję, że pomogę - powodzenia Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Przeczytałem regulamin TopTech CashBack i punkt 12 regulaminu niestety mówi o tym, o czym pisałem: "Promocja jest dostępna tylko dla klientów, którzy dokonają zakupu produktów objętych promocją, jako oddzielne komponenty, a nie jako część systemu budowy komputera."Widzę, mało osób jest skorych do pomocy. A Wam, ifter i be3mart, bardzo dziękuję za pomoc. EDIT: Sam również do nich napisałem i w odpowiedzi dostałem: "Na fakturze powinny znajdować się oba produkty objęte promocja ale także mogą znajdować się na fakturze dodatkowe dowolne komponenty." Więc można zamawiać wszystko na raz. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Maximi Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Jak mogę doradzić poczekaj do "po świąt". Teraz ceny poszły w górę o ładne "parę" procent. Jednak czekanie na Broadwelle i nowe karty od AMD ja bym sobie odpuścił Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Racja, nie ma sensu czekać na Broadwell i nowe karty graficzne AMD. Broadwell ma pojawić się w 15'Q2 i ma mieć lepszą integre, a karty AMD w połowie 15' i nic nie wiadomo na temat ich wydajności (mimo jakiegoś wykresu). Z jednej strony mógłbym się wstrzymać jeszcze z zakupem, bo to tylko miesiąc. Natomiast z drugiej strony TopTech CashBack trwa do 27.12, a nie wydaje mi się, żeby ceny spadły tak drastycznie, żeby oszczędzić 230zł. Wiem, że w regulaminie TopTech CashBack jest napisane, że w każdej chwili mogą odwołać promocję - wtedy będę stratny. Ale jeśli promocja będzie obowiązywać cały czas, wtedy będę do przodu (przynajmniej z chłodzeniem). Staram się kontrolować ceny i oprócz procesora, którego ceny w ciągu 2-3 miesięcy wzrosły o ponad 200zł i karty graficznej, która od premiery też mniej więcej o tyle urosła, to reszta podzespołów trzyma się na stałym poziomie. Wydaje mi się, że ceny karty będą takie jak teraz dopóty, dopóki AMD nie wypuści nowej generacji. W przypadku procesora jest już tendencja spadkowa, ale powolna. Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 psu: Corsair CS550M Tutaj + listwa antyprzepięciowa, brak warystora MOV. Ewentulanie celuj w Antec True Power 550 albo w XFX XTR / Corsair RM 550 z modularnym okablowaniem case: Bitfenix Ronin z oknem cooler: Thermalright HR-02 Macho Rev. B Jeżeli chcesz żeby to wyglądało ładnie przez okno to wiedz, że Macho to typowy masywny kloc. gpu: MSI GTX 970 Gaming A tutaj można pójść w ASUS StriX z bdb wykonaniem i backplatem Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Wiem, że Macho to kloc. Wybór padł świadomie. Przynajmniej nowa wersja ma czarny top i jest niklowana, będzie to jakoś w miarę wyglądać. Zastanawiałem się również nad XFX w wersji Core 550W lub CM G550M, bo są często polecan. Pewnie Gold przy tym Corsair wzięło górę. Dzięki za inne propozycje. Link to post Share on other sites
be3mart 0 Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Maximi, mój Macho właśnie przyszedł z Alternate. Jest git. Link to post Share on other sites
Maximi 1 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Cieszę się. Ja na swój jeszcze poczekam. Dziękuję wszystkim za pomoc. Części zamówione, ale na chwilę obecną bez karty graficznej, bo pojawiły się niespodziewane wydatki - jak dozbieram to od razu się w nią wyposaże. Temat do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts