kamar59 264 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam ma procesor Intel Core 2 Duo E4300 standardowo jest on taktowany na 1.8GHz już podkręciłem go na płycie Asus P5N-D nVidia 750i SLI do 3GHz na 1.337 jest stabilne na 100%. Czy można go jeszcze popchnąć gdzie jest bezpieczna granica ? Bo zakupiłem kartę graficzna GTX 460 1GB i nie wiem czy nie jest trochę za wolny? Mój PC w opisie jaki mam:) Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jakie chłodzenie i jaki zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Zasilacz Bequiet 550W Pentagram HP AlCu-120mm Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Właściwie zbliżyłeś się do granicy możliwości tego CPU. Dalsze kręcenie może mieć nieodwracalne następstwa. W każdym razie bardzo skracasz CPU żywot. Jeśli nie planujesz w bliskim czasie zmiany platformy, obejrzyj się raczej za zmianą na silniejsze CPU. (4 rdzenie). Zasilacz bardzo O'K. Chłodzenie lepsze od BOX. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 4 rdzeniowe tylko czy tak dużo aplikacji czy gier je wykorzystuje? czytałem że dobry 2 rdzeniowy procek może być lepszy o 4 bo tam liczy się prędkość pojedynczego rdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Zależy6 w jaki gry grasz. Nowsze gry wykorzystują 4rdzenie i procki z 4 rdzeniami na pokładzie wydajną się lepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Kiedyś tak było że nie opłacało się kupować czterojajowców bo nie były wykorzystywane, teraz jednak wchodzimy w era gdzie na pewno taki procesor się przyda, co więcej quada też można nieźle podkręcić tak żeby aplikacje korzystające z 1-2 rdzeni chodziły sprawnie. Mam podobny procesor do twojego i myślę że ograniczy on 460 gtx, ale sam musisz stwierdzić czy wydajność będzie (nawet kiedy proc ogranicza) dla ciebie wystarczająca jeżeli tak to możesz poczekać do nowej platformy a jeśli nie to poszukaj jakiegoś q6600 Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Większość nowych aplikacji już korzysta z 4 rdzeni. Coraz więcej gier uwzględnia wykorzystanie tych procesorów. Nie wiem czy uda ci się dostać Q6600. Jeśli nie, to dobrą alternatywą będzie Q8400. http://www.gral.pl/Intel+Core2+Quad+Q84 ... z_068.html Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Większość nowych aplikacji już korzysta z 4 rdzeni. Coraz więcej gier uwzględnia wykorzystanie tych procesorów. Nie wiem czy uda ci się dostać Q6600. Jeśli nie, to dobrą alternatywą będzie Q8400. http://www.gral.pl/Intel+Core2+Quad+Q84 ... z_068.html Pozdrawiam. Nie za mało cache? Z resztą to i tak nie wpływa na wydajność w grach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts