zomos69 1 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witam, Proszę o pomoc w wyborze routera oraz kart sieciowych wifi aby osiągać po wifi transfer ok 120mb/s. Internet mam od upc, router będzie współpracował z modemem Cisco EPC3212. Zależy mi na tym, żeby router był dwuzakresowy i mógł bez problemu pracować jednocześnie na 2,4GHz jak i 5GHz. Bardzo ważna jest też dla mnie siła sygnału bo mieszkam w bloku i w okolicy jest bardzo dużo sieci (szczególnie na 2,4GHz). Jeżeli chodzi o karty sieciowe do chciałbym je na pci-e, tylko obawiam sie, że przez umiejscowienie PC zasięg będzie na tym cierpiał bo karty są z tyłu obudowy a router od frontu. Odległość do routera to w linii prostej ok 10 m, po drodze ściana z silki. Z drugiej strony do karty na USB potrzebne będzie port USB 3.0 a z tym jest krucho bo na płycie mam tylko dwa takie porty z czego jeden jest uszkodzony a drugi zajęty. Dlatego skłaniam się ku pci-e. Bardzo proszę o propozycje. Na router nie chciałbym wydać więcej jak 300-400 zł. Na kartę maks 150 zł. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 IMO najlepsza opcja w takim budzecie to tp-link c5 do tego gratis karta na usb jest w promocji. Kontroler usb 3.0 mogę ci sprzedać za 15 pln. Używany oczywiście. Cytuj Link to post Share on other sites
zomos69 1 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Widziałem go, cena bardzo atrakcyjna jak na standard ac. Tylko nie wiem jak u niego z siłą sygnału, tzn czy da radę nadawać na tyle mocno żeby przebić się przez ściany i 10 m i zapewnić te 115 mb/s. Nie wie, czy nie lepiej wziąć coś porządnego w standardzie n? @Cooger a skąd jesteś? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Myślę, że osiągnięcie takiej wydajności w tych warunkach jest całkiem realne. Oczywiście gwarancji 100% nie ma bo wszystko zależy od danej lokalizacji. Niestety smallnetbuilder nie ma chyba pomiarów C5, ale zobacz sobie jak wypadł C7 - C5 będzie miał mniej więcej 60% jego wyników zapewne. P.S. Mieszkam w Poznaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
zomos69 1 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Dzisiaj psim swędem udało mi się kupić w promocji, w Saturnie Netgeara R7000 za 450 zł (zapłaciłem 499 zł ale dostałem też kupon na 50 zł). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts