Skocz do zawartości

Niskie użycie procesora i grafiki a małe fpsy

Recommended Posts

Witam.

Podczas grania w różne tytuły, np dayz standalone, farming simulator 15, survarium, podczas rozgrywki mam dość niskie klatki jak na mój sprzęt (opis sprzętu w sygnaturze). zauważyłem, ze podczas grania użycie procesora i grafiki nie sięga nawet 80%, tak jakby komputer nie uzyskiwał pełnej mocy przez co w grach jest mało fps'ow. jakieś pomysły?

Albo komp sam się skręca bo nie potrzebuje takiej mocy do tych gier (można to wyłączyć na pewno na procku w biose co do karty to się nie wypowiadam bo nie szukałem takiej opcji ale pewnie jest w opcjach sterowników) albo Twój kompek łapie bardzo wysokie temperatury i dlatego zrzuca takty.

Albo komp sam się skręca bo nie potrzebuje takiej mocy do tych gier (można to wyłączyć na pewno na procku w biose co do karty to się nie wypowiadam bo nie szukałem takiej opcji ale pewnie jest w opcjach sterowników) albo Twój kompek łapie bardzo wysokie temperatury i dlatego zrzuca takty.

temp w stresie proca to max odnotowane 63C, grafika 65C. uzycie. taktowania karty i proca podczas grania sa maksymalne. 

Jakieś sugestie?

kto ma jakieś sugestie?

Edytowane przez FozzY

W ogóle od kiedy występuje problem ? Jeżeli to nie temperatury to problemem może być sterownik grafiki np. bad sectory na dysku itp. Wykonaj testy z poradnika podpiętego  u góry działu i wrzuć screeny, przeinstaluj sterownik od grafiki. 

dysk nowy. zainstalowany dwa dni temu. wiesz, problem zauwazylem dopiero jakis miesiac temu, kiedy to wymienilem grafike hd 5850 na tego r9 280x. tylko co dziwne, bf4 ultra smiga super, uzycie procesora 100% grafiki ok 90% wiec wszystko w porzadku. dodam tylko ze w bf4 mam wlaczana funkcje mantle.

Przy zmianie tych radeonów należało użyć jakiegoś programu do odinstalowywania sterowników bo na forum był temat podpięty( tylko nie pamiętam gdzie  :rotfl: ) że instalowanie nowszego sterownika na starszy bardzo często skutkuje błędami przy kartach amd. Spróbuj ponownie zainstalować na zupełnie czysto sterownik. Dodatkowo, mówisz że dysk jest nowy, instalowałeś od nowa system ? Jeżeli tak to czy przy okazji go zaktualizowałeś ? Co do użycia procesora na 30 % to może gry i programy z których korzystasz nie wykorzystuja wielowątkowości i dlatego pokazuje Ci 25 % + coś tam z tła systemu ? 

Przy zmianie tych radeonów należało użyć jakiegoś programu do odinstalowywania sterowników bo na forum był temat podpięty( tylko nie pamiętam gdzie   ) że instalowanie nowszego sterownika na starszy bardzo często skutkuje błędami przy kartach amd. Spróbuj ponownie zainstalować na zupełnie czysto sterownik. Dodatkowo, mówisz że dysk jest nowy, instalowałeś od nowa system ? Jeżeli tak to czy przy okazji go zaktualizowałeś ? Co do użycia procesora na 30 % to może gry i programy z których korzystasz nie wykorzystuja wielowątkowości i dlatego pokazuje Ci 25 % + coś tam z tła systemu ? 

sterowniki instalowalem na nowym dysku, wiec nie ma mozliwosci aby sie nakladaly (btw nie jestem totalnym laikiem i wiem co nalezy zrobic podczas zmiany sterownikow). co do aktualizacji win, mam pewne obawy bo po ostatnim razie musialem przywracac kopie systemu z przed aktu. bo komp wariowal. a jesli chodzi o niskie uzycie procesora, ja rozumiem gdyby gra obicazala np 1 rdzen w 100%, ale zadnej ze rdzeni nie jest uzywany wiecej niz 50-60%, to samo z grafika. 

Jeżeli klatki nie spadają poniżej 26 klatek a w innych grach działa to wszystko cacy to ja nie widzę problemu może gry są niedopracowane i na kartach amd i aktualnych sterownikach nie są  w stanie wykorzystać potencjału karty.

Jeżeli klatki nie spadają poniżej 26 klatek a w innych grach działa to wszystko cacy to ja nie widzę problemu może gry są niedopracowane i na kartach amd i aktualnych sterownikach nie są  w stanie wykorzystać potencjału karty.

mam nadzieje ze chodzi tylko o taka bzdete bo to naprawde wnerwia jak kolega ktory ma gorszy setup pc ma wiecej klatek :( a do tego uprzykrza gre. jedynie co dziala tak jak powinno to bf4 i 3 no i metro last light

Przed chwila odpalilem program techpowerup gpuz i co ciekawe wartosc bus interface pcie 3.0 x16 @ 16 1.1 To oznacza ze graika dziala na porcie pcie 1.1? moja plyta z tego co wiem obsluguje 3.0

Zobacz jeszcze co pokaże gpu-z , albo odrazu przepnij do drugiego gniazda pci kartę i wtedy zobacz co pokaże, może masz nieaktualny bios płyty głównej i/lub karty graficznej i dlatego tak pokazuje, już był podobny temat na forum i nawet problem był rozwiązany, przejrzyj starsze wątki. 

Zobacz jeszcze co pokaże gpu-z , albo odrazu przepnij do drugiego gniazda pci kartę i wtedy zobacz co pokaże, może masz nieaktualny bios płyty głównej i/lub karty graficznej i dlatego tak pokazuje, już był podobny temat na forum i nawet problem był rozwiązany, przejrzyj starsze wątki. 

moj procesor nie obsługuje pcie 3.0. wszystko jasne  

Rzeczywiście, musi być procek 22nm :D Ale i tak i tak powinno być pcie 2.0. Sprawdź sobie to w biosie ustawienie, jeżeli się okaże że po zmianie  w biosie na 2.0 przestawi się na 1.1 to prawdopodobnie karta jest wadliwa ( w morele net to wymieniają od ręki chociaż mi się wydaje że to wina niekompatybilnego biosu) i możesz reklamować sprzęt.