Skocz do zawartości

Nowa Karta do 1500~ Dla Q8300

Recommended Posts

Nie wiem czy tak naprawde ma jaki kolwiek sens pakowac 5870 w taki sprzęt,i nawet nie wiem czy wogóle jest sens kupywania tego za takie pieniądze.Dla mnie to styka jak na te czasy spokojnie 5850\460 jak nie no moze już te 470 ale to już chyba max,to ci wystarczy żeby to co ty chcesz pocinać ci poszło elegancko.Więc jak dla mnie to kup coś z tego co ci podałem a reszte kasy wydaj se nie wiem na co tam chces. :D

Przypuśćmy że GTX460 w jakiejś grze będzie miał 100fps, na HD5850 będziesz miał 110fps, a na HD5870 będziesz miał 127fps.

GTX460 1gb kosztuje 800zł, HD5850 - 1050zł (30% więcej niż GF) a HD5870 - 1450zł (80% więcej niż GF i 40% więcej niż 5850)

Czyli podsumowując: kupując HD5850 zamiast GTX460 dopłacasz 30% ceny a w zamian dostajesz 10% więcej wydajności. Kupując HD5870 dopłacasz 80% ceny GFa a w zamian masz 25-30% szybciej

Nie róbmy wsi. Cztero-rdzeniowy, podkręcony procesor na chwilę obecną dostarczy wystarczającą ilość danych większości kart graficznych we wszystkich grach. Gdybyś proca nie podkręcił to sprawa miałaby się inaczej ale ten proc od 3Ghz zaczyna być eleganckim sprzętem. Przy 3.5Ghz jest bardzo dobry. Nie każdy musi mieć ekstremalne i7.

Do tego procesora możesz kupić każdą kartę za 1500zł. Np HD 5870 czy GTXa470. Jednak nie ma to sensu. Według mnie lepiej wsadzić tam tańszą kartę. Np 5850 za jakieś 1000zł. Będziesz mieć świetną wydajność we wszystkich grach (wiem po ową kartę posiadam) a 500zł w kieszeni.

Od Radeona HD5850 i GF GTX460 karty zaczynają kosztować nieproporcjonalnie dużo do wzrostu wydajności dlatego nie ma większego sensu kupować owych kart jeżeli nie jest się fanatykiem. Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.