Skocz do zawartości

[MULTI] Grand Theft Auto - seria

GTA:V  

380 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto kupił/kupuje GTA:V

• Tak (PS3)
      31
    • Tak (X360)
      19
    • Czekam na PC
      301
    • Nie
      29

Recommended Posts

Wulfen@ sam jestem zachwycony grafiką w tej grze, a przecież jestem posiadaczem w miarę mocnego PC. Gdy zobaczyłem pierwszą lokacje we wnętrzu budynku, to ta jakość przypominała mi bardziej maxa payna 3 aniżeli gta 4. Tekstury mają pełno efektów postprocesingu, i robi to fajne wrażenie... no może nie aż tak wielkie, jak ten Twój WULFENPACK do dooma 3, ale sądzę że jak na możliwości konsoli i wielkość samej gry, to jest lepiej niż wzorowo. Wykonanie zewnętrznych lokacji również mnie zachwyciło. Jest tak jak napisałeś, gra przypomina teraz zmodowaną 4'ę, oświetlenie i gra światło cienia jest widoczna na budynkach i na całym otoczeniu. Karoserie aut również teraz bardzo mi się spodobały, pięknie odbijają świat i przypominają bardziej auta z gran turismo. Sama wada jest też elementem, który niesamowicie poprawiono. Świetnie odbija refleksy świata, jak też fale na morzu to coś genialnego. Naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć osób narzekających na grafikę tej gry. Wydaje mi się, że osoby które narzekają na to wszystko po prostu nie potrafią racjonalnie ocenić tego, z punktu widzenia możliwości konsoli, oceniają to bardziej pod kątem tego, co jest w stanie dziś wyświetlić PC z topowym GPU na pokładzie. Ale jak na możliwości konsoli to jest to uważam 11/10, na ps3 mamy pełne 720p, a jest nawet  postprocess AA.

Nie chce tez być jednak hipokrytą, pisać ze na PC nie wyglądało by to lepiej, bo na pewno była by róznica. Sama rozdzielczość nie jest czymś co na PC sprawia wrażenie, podejdę blisko do tv to pewnie że widzę tą mniejszą rozdzielczość, ale gdy gram z racjonalnej i zdrowej odległości od swoich 42 cali, to naprawdę nie mam wiele do zarzucenia czystości samego obrazu. Jedyne co tylko zauważyłem to fakt, ze gra wygląda u mnie ZNACZNIE lepiej na PDP niż na LCD, przy czym LCD jest dodatkowo 10 cali mniejszy. Na PDP obraz nie jest tak poszarpany a sama ostrość i kolorystyka jest znacznie przyjemniejsza dla oka  

Edytowane przez kapral.hicks
  • Popieram 1

Wrrr...Ja chyba nie wytrzymam do premiery PC. %-)

NIGDY mnie tak gra nia jarała jak GTA 5. Oglądam te Gameplay'e z jutuba, i serio nie mogę. IMO mega klimatyczna gra. Najbardziej mnie podjarało, jak ziomuś wchodzi Franklinem do auta, a tam leci 2Pac. Ja zagram dopiero za jakiś miesiąc, bo jak kumpel przejdzie, to mi pożyczy PS3 z grą. :wariat:

Nie wiem jak uważa Wulfen, ale według mnie pewne rzeczy faktycznie wyglądają jak z ICEECHNANCEREM. Cienie są bardzo dynamiczne i zdecydowanie się odznaczają. Podobnie też wygląda samo oświetlenie auta, przykładowo karoseria i szyby teraz bardzo efektownie odbijają otoczenie. Na pewno jednak modowane gta 4 na PC ma lepsze tekstury, tu nie ma wątpliwości. Swoją drogą ICE ENCHANCER był fanowskim dodatkiem. Oznacza to, że nie wszędzie ta zmiana w oświetleniu pasowała i wyglądała korzystnie, np w trakcie filmików czy w trakcie nocy, cała gamma leżała i nie znalazłem nigdy ustawienia, które by mi pasowało tak w dzień jak i do gry w nocy. Powiedział bym nawet, że ten mod to bardziej nadawał do robienia efektownych screenów a nie do samej gry, po prostu jakość była bardzo nierówna. Tak czy inaczej GTA 5, jeśli np chodzi o jakość animacji postaci czy wykonanie elementów takich jak niebo czy woda, to pozostawia daleko w tyle zmodowaną 4'ę. Jeśli wziąć pod uwagę, że działa to na tak starych konsolach, to tylko wypada mi uchylić czoło przed rockstarem, naprawdę coś niesamowitego widzieć tyle detali na konsoli.

Moja kopia również dotarła. Odpaliłem o 16:00 zeszłego dnia a skończyłem grać jakąś godzinkę temu... Ja może nie będę zbyt obiektywny, jestem maniakiem serii, każda jedna część GTA była dla mnie małym osobistym świętem. Tak też było i teraz. To co pokazał Rockstar to po prostu jak powinno się robić gry. Dziękuję dobranoc 8-)

• Popieram 2
Gość effendi360

Krótko. Po kilku godzinnej sesji.

Ja nie wiem gdzie wy ludzie macie oczy, jeżeli twierdzicie że ta gra dobrze wygląda. Owszem, grafika jako, taka jest okej ale framerate, niska rozdziałka (szczerze wątpię, że to jest pełne 720p) i brak AA ( ktoś wcześniej pisał, że to ma AA - ta ? ciekawe gdzie ??? ) zabijają moją radość z tej produkcji kompletnie. Odnoszę wrażenie, że rockstar wydał tą grę na obecne konsole na siłę, by nachapać się po prostu kasy a potem wydać ją na pozostałe platformy, jako już pełnoprawny produkt i zarobić troszkę więcej.

Sama gra - jest naprawdę dobra i nie dziwię się maksymalnym ocenom, niestety w moich oczach, bochomaz który jest mi prezentowany na ekranie okraszony frameratem kompletnie poniżej krytyki nie nadaje się do odbioru.

W tym wypadku moje ps3 leci na allegro razem z grą. Jak ktoś chce odkupić to czekam na propozycje. Kody online, zostały nieuzyte.

Czekam na wersję PC lub PS4... sorry, ale inaczej się nie da. Przechodzenie tej gry na ps3, to jak walenie panny w kombinezonie nurka.

bochomaz który jest mi prezentowany na ekranie okraszony

Co widzę ja:

http://images.eurogamer.net/2013/articles//a/1/6/1/6/0/0/7/PS3_042.jpg.jpg

Co widzi effendi:

http://imageshack.us/a/img541/2039/8p44.jpg

• Popieram 2
Gość effendi360

Zgadza się, na screenech, statyczne obrazki - gra wygląda spoko - co napisałem, ale w ruchu ? Porażka. Te konsole, po prostu tego nie ciągną, nie oszukujmy się. Analizy framerate są na necie i to nie jest żaden mit.

Słaba jakość obrazu to była ale w gta4, gdzie było 640p plus filtry dodatkowo zmniejszające rozdzielczość. W porównaniu do GTA4 to 5'a wygląda niesamowicie ostro.

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-grand-theft-auto-5-face-off

Warto zapoznać się z tą analizą, gta 5 chodzi w pełnym 720p plus jest jeszcze AA postprocesingowy. Redaktorzy na eurogamerze chwalą właśnie tą ostrość obrazu, a ponieważ sam grałem już w grę, to wypada mi to tylko potwierdzić. Także jak na ps3 to jest to już właściwie max możliwości. Osoba która pisze, że grafika jest rozmazana, to niech sobie lepiej sprzeda faktycznie tą konsole, bo lepszej grafiki na bank i tak już nie zobaczy.

Ja powiem natomiast, że wiele ludzi w PL nie zawsze jest w stanie ocenić obiektywnie jakości grafiki/obrazy danej gry, a wszystko to przez prosty fakt, że 90% telewizorów po prostu fatalnie "upiększa obraz". Sam mam 2x HDTV i obserwuje bardzo zabawną rzecz. Na pierwszym 42vt20 PDP obraz w gta 5 jest ostry nawet z kilkunastu cm, kolory sprawiają bardzo żywe wrażenie, a aliasing jest naprawdę do zaakceptowania. Natomiast na moim drugim tv, który jest 10 cali mniejszy (sony 32W4000) całość nie przypomina już tego, co widzę na panasonicu. Ostrość w głębi pola nie robi już żadnego wrażenia, aliasing staje się aż nad zbyt widoczny, a same kolory wyglądają tak, jak gdyby je coś wyprało. Gdybym miał ocenić moje zachwyty grafiką gta 5, to na pierwszym tv wyniosły by one 11/10, a na drugim 5/10. Także sam widzę, że niestety, ale bez dobrego tv może być trudno ocenić obiektywnie jakość obrazu w grze.

Ogólnie jednak bądźmy tylko ludźmi, jest to tylko forum i każdy ma prawo dodać swoją opinie, więc najczęściej jest tak, ze jest wiele opinii na tą samą kwestie. Effendi uważa, ze jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia, a ja mam prawo uważać odwrotnie. Według mnie jakość obrazu jak na możliwości ps3 jest bardzo dobra. Pomimo nawet tego, że mam w miarę dobry komp (680GTX OC + 3570 OC ) to i tak jakoś świetnie bawię się przy gta 5, przy czym czerpię tez przyjemność z podziwiania grafiki. Jakoś wcale mi nie przeszkadza mniejsza rozdziała jak siedzę w zdrowej odległości od tv. Według mnie, jak na konsole to jest to genialne osiągniecie. Zresztą na forum guru3d jest wiele osób, które mają też dobre kompy a kupili też gta5 na konsole. Mimo to grę bardzo chwalą choć też wiadomo, że pełnie możliwości graficznych, to ta gta5 pokaże dopiero na kompie :). Sam jestem ciekawy, jakie to będzie robić wrażenie na PC

• Popieram 4