Skocz do zawartości

Szybko wyładowująca się bateria - LG G2 Mini

Recommended Posts

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem LG G2 Mini, generalnie z telefonu jestem zadowolony. Zrobiłem roota, aby usunąć zbędne apki i odciążyć ram oraz baterie. Lecz przy baterii nie za wiele to pomogło, przy sporadycznym graniu, fejsie, necie, smsy, dzownienie nie trzyma mi 24godzin nawet.. Czytałem już parę tematów z tym związanych, ale zero rozwiązań. Zauważyłem, że dużo osób miało uruchomione dwa systemy: System operacyjny Android(23%) oraz System Android(10%). Słyszałem również że po roocie potrzebne są jakieś apki. Proszę o pomoc. Z góry dzięki

Pozdro!

Może trzymać te 60h +, ale wtedy użytkowanie telefonu trzeba rozłożyć na te 60h+ a nie 24h+. 

Są osoby co w dwa czy trzy dni zużyją tyle samo baterii co ty w dzień. 

Mam zwykłe G2 i obecnie mam 9% baterii podczas 15 godzin używania.

Z czego gry 2 h 

Ekran 5.5 h ( 30-60% )

wi-fi/3g/LTE cały czas uruchomione.

Co do dwóch procesów to jest to normalne. 

Greenify według mnie nic nie zmienia. Testowałem kilka razy ( te same ustawienia i bardzo zbliżone użytkowanie telefonu )

Granie, transmisja danych i przeglądanie internetu zjada sporo baterii. 

Od kiedy masz telefon ? I czy wcześniej było lepiej ? 

Napiszę jeszcze tak, mam dodatkowo LG 4x HD ( bateria coś około 2100, nie pamiętam dokładnie ) i w nim bateria wytrzymuje 2,5 h na ekranie. 

Napisz jak bateria będzie się zachowywała po kilku dniach a najlepiej po 2 tygodniach. 

Zazwyczaj jest tak, że jak się dorwie nowy telefon to się go użytkuje inaczej niż w późniejszym okresie. 

Częste wybudzanie telefonu, testowanie, instalowanie nowych aplikacji. 

Bateria w tym modelu trzyma długo i to fakt, nie wiem czego się spodziewałeś ale tak wyglądają obecnie nowe telefony. Można trafić za to na znacznie słabsze baterie. 

Dla pewności zainstaluj jeszcze wakelock detector i sprawdź przez noc ( naładuj wcześniej i na noc odłącz od ładowarki tel. ) czy coś nie wybudza telefonu. 

Kolejna sprawa to jak obsługujesz FB ? Przez stronę czy aplikację FB + messenger ? Jeśli przez aplikacje, to niestety są one słabe i baterio żrące :) 

Ogólnie polecam poużywać telefonu parę dni, żeby bateria "nauczyła się" elektroniki. Po tych paru dniach naładować telefon do pełna i odpalić jakąś apkę do kalibracji baterii. Mi przy paru telefonach pomogło.

Edytowane przez Rica1

Do kalibracji wybierz coś z tych programów. Ogólnie nigdy ich nie używałem bo nie było efektu a tym bardziej przy nowym telefonie. 

https://play.google.com/store/search?q=battery%20calibration&c=apps&hl=pl

Nie zaszkodzi. 

Jeszcze spytam jaki masz zasięg korzystając z 3G ? Oraz z jakiej sieci masz kartę. Chodzi o to, że np Play korzysta z nadajników innych sieci i są sytuacje, że zasięg skacze albo jest słaby. Ma to wpływ na baterię. 

Osoby, które często w swoich Androfonach zmieniają ROM-y bądź szukają dobrego sposobu na wydłużenie czasu pracy smartfona, z pewnością natknęły się na radę dotyczącą kalibracji baterii.

Ta metoda na rzekome poprawienie odczytu stanu baterii przez nasz telefon, polega na pełnym naładowaniu akumulatora i usunięciu pliku „batterystats.bin” z folderu /data/system/, poprzez recovery lub za pomocą aplikacji z Marketu wykorzystującej prawa roota. Po jej zastosowaniu urządzenie miało jako pełną baterię widzieć tylko tą naładowaną w 100%, a nie wskutek podającego błędne wskazania pliku na przykład w 95%.

Jednak ten mit obaliła sama twórczyni framework’u Androida, Dianne Hackborn. Według niej, plik „batterystats.bin” odpowiada jedynie za gromadzenie informacji o tym, które programy i w jaki sposób zużywały baterię pomiędzy kolejnymi ładowaniami (co można sprawdzić w ustawieniach), a jego usunięcie wiąże się tylko z utratą tych danych. Skasowanie i utworzenie nowego pliku odbywa się samoistnie gdy nasz telefon w pełni się naładuje, aby Android na nowo mógł analizować zużycie energii. Pracowniczka Google’a zapewnia, iż usunięcie pliku w żaden magiczny sposób nie sprawi, że nasz telefon będzie dłużej gotowy do działania.Skoro takie słowa wypowiada jeden z twórców platformy, to nie wypada uznać ich za nieprawdziwe.

Czy zatem aż tak duża liczba użytkowników, wykonując kalibrację baterii po wgraniu nowego ROM-a, doświadczyłaefektu placebo? Sporo osób potwierdzało, że po tej operacji bateria spisuje się lepiej. Siła woli? Niestety chyba tak.

Znalazłem takie coś, więc nie będę używał tego typu apek

Czy może naprawa błędów w PC SUite by pomogła?

Edytowane przez paweu1910

A sprawdziłeś telefon przez noc tak jak pisałem programem wakelock ?? Bo jeśli nie to nie ma co dalej gdybać. Jak sprawdzisz po nocy to napisz czy jakiś program wybudza telefon. 

Poza tym na początku napisałeś, że miałeś 4,5h na ekranie ( 50-20% jasności ) i to podczas grania ( żre baterię ), przeglądania internetu ( żre baterię ) i FB ( żre baterię ) 

Moim zdaniem jest to zadowalający wynik. Ja u siebie przy takim używaniu miałem 5-5,5h na ekranie przy baterii 3000 mAh ( ekran FHD i S800 moją inne zapotrzebowanie na prąd ) 

Rozumiem gdybyś miał 3h na ekranie. Ale w tym wypadku ciesz się telefonem i dopiero jak będzie poważny problem z baterią to daj znać :) 

Nie bardzo wiem, które to :

Wersja systemu Android : 4.4.2

Wersja jądra: 3.4.0+

Wer. Oprogr.: V10b-260-06

Mam kolejny problem mianowicie ostatnio mam straszne zużycie baterii poprzez Sytem Operacyjny Android - 75%+ wczesniej było w okolicach 20% wiec wydaje mi sie to dziwne

Edytowane przez paweu1910

Najlepiej. Na wszelki wypadek wrzucam ci linki (ten sam soft w obu):

http://www.firedrive.com/file/CBF6D6AB51453749

https://mega.co.nz/#!hIkW3YhT!lGd_cC7sE3uIBmDdJ7Kwt-w93xmfkb0ag2nOrb8d1LI

i hasło jak będzie wymagane: firmware-lg-d620r-poland-62010

Najnowszy od LG.

Edytowane przez Rica1