Skocz do zawartości

i7-860 + Mugen II temperatury

Recommended Posts

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Skoro mu się nie mieści wentyl dmuchajacy to chyba ma problem nie? Bo wentylki to sobie mozesz nawet 4 na mugenie zamontowac i wtedy... jak ty byś to nazwał - kosa do kwadratu? Jak napisałem, w takiej konfiguracji jet po prostu kiepski i niewart wydanej na niego kasy, kombinuj ze zmieszczeniem wentyla z przodu.

4,0 przy 1,4v jest nie mozliwe do schłodzenia powietrzem !!, u mnie kilka sekund i 100stopni sie robilo, mugen ma troche wieksza powierzchnie ale to nic nie da.

860 ma robic 4,0 przy jakis 1,35v max!! jak nie da sie to cos jest nie tak.

pozdrawiam.

Czy HT az tak bardzo dodaje watow? i5@4.4 1.42v chlodzony powietrzem temp.. okolo 76

Nie wiem jak tu by sie to przekladalo ale PII z nh-u12p w tej samej konfiguracji tracil jakies 3C pod obciazeniem.. wiec bardziej by mnie interesowal przewiew w tej obudowie

HT to jest grzalka nieziemska.

porownanie

i5 750 4,0 1,35v - linx - 275W z gniazdka

i7 860 4,0 1,31v - linx - 320W

na 4,0 przy 1,4v - linx nie pamietam dokladnie ale cos ponad 375W

pobor rosnie liniowo do czestotliwosci i kwadratowo do napiecia.

czyli mniej wiecej jak policzylem twoj i5 bralby z moim kompem okolo 325W - wiadomo takie pi x drzwi obliczenia :D

PS; fajna sztuka ci sie trafila mi sie udalo jedynie spi 1M przy 4,53 przejsc ale na 1,55v, stabilnie udalo mi sie jakies 4,3 ale przy jakims 1,45v

taktowanie 3,8

napiecie 1,36

wentylator z przodu:

http://images41.fotosik.pl/330/4cba2b5a7ccf83acm.jpg

wentylator z tyłu:

http://images47.fotosik.pl/334/5b39c7dbcd33373em.jpg

dodatkowy wentylator z przodu:

http://images49.fotosik.pl/334/252b47e454539cb3m.jpg

dochodzę do wniosku że z tym mugenem to żadnego szału nie ma, dobry ale nie do OC, lepiej było dołożyć i zainwestować w wode

A czego ty sie spodziewałeś? Ten wentyl na mugenie 1300obr/ na minute robi, szału nie bedzie w konfrontacji z podkręconym i7 + HT, tym bardziej że tylko jeden wentyl. Albo jeden wentyl szybszy(2200) albo 2x 1600, temperatura powinna spaść o około 3 - 5 (pod maksymalnym obciążeniem) stopni jeszcze. Mugen to srednia półka jeśli o chłodzenie powietrzne chodzi, można jeszcze trochę lepiej (noctua, prolimatech). Dalej to już tylko woda i to rozumiana trochę inaczej niż np. corsair H50.

wentyl od mugena musiałem dać jako wyciągający bo sie nie mieścił koło ramu

I zapewne to jest powodem tak dużej temperatury. ;)

urok chłodzen wielkości małej krowy... w efekcie działa mniej wydajnie niż takie za pól ceny

urok chłodzeń?? to chłodzenie jest Dobre, są lepsze, ale opłacalność jest z goła inna. Miałem kiedyś chłodzenie wodne, mugen wiele zmienił, jest ciszej, pompka tak nie hałasuje, po prostu jej nie ma. Mam na mugen-ie 2 wentyle, ale przy nim można wykorzystać konwekcję cieplną, o ile obudowa ma na top-ie otwór wentylacyjny w odpowiednim miejscu. U mnie jest. Im mniejszy radiator potrzebuje wyższych obrotów wentylatora, i odwrotnie(po części jeszcze zależy od surowca, z którego jest wyprodukowany). Zamiast zakładać wentyl od strony pamięci, może założyć od strony karty graficznej. Skoro kupował pamięci, musiał sie liczyć z tym, że jak kupi z dodatkowym wystającym chłodzeniem, nie może stawiać na mugena. I wtedy przychodzi na myśl Thermalright Ultra 120 .

w cenie ok 150 zł Mugen jest najlepszym wyborem ale jego wadą jest rozmiar, moja obudowa ma wentylator 120 z przodu i z tyłu, niema sensu zakładać wentylatora na mugenie od dołu bo zakłuci przepływ powietrza, w tej chwili mam założony orginalny jako wyciągający i mniejszy szybszy z przodu jako nadmuch, temperatury przy 4GHz na 1,36v w stresie to około 85 stopni, żeby uzyskac satasfakcjonujące mnie taktowanie i temperatury jak już wspomniał wcześniej leon691 zostaje tylko woda, pożądna pompka dobry blok itd.

Temat do zamknięcia