Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w wyborze pozostałych części do komputera, ma służyć głównie do gier. 

Procesor: Intel Core i5 4690k

Chłodzenie: -

Zasilacz: -

Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 970

RAM: 12Gb

Płyta główna: ASRock Z97 Extreme6 (?)

Dyski: -

Obudowa: Zalman Z11 plus

Nie jestem pewien co do płyty głównej, obudowa chyba różnicy nie robi? Nie mam pojęcia jak wybrać chłodzenie i zasilacz, chciałbym mieć komputer za maksymalną kwotę 5000zł. 

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 red

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Liteon iHAS122 SATA (black)

Corsair Obsidian Series 450D (black)

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

bequiet! Dark Rock 3

MSI Z97 Gaming 3 /intel Z97, LGA1150/

Corsair RM 550W 80+ Gold 135mm modular

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1279/7000) + gra gratis 

4994 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Porządny zestaw oparty o same bdb podzespoły. Możliwość OC CPU, wydajne i ciche chłodzenie, pamięci 2400 MHz z czerwonym radiatorem low-profile. GPU z chłodzeniem półpasywnym i sporym potencjałem OC, zasilacz modularny z zapasem mocy oraz również z chłodzeniem półpasywnym. Dysk SSD 256 GB na system, soft i najczęściej grane gry. 

Pozostając przy tej samej wydajności możesz złożyć na start komputer z nowym, dobrym monitorem:

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 blue

Liteon iHAS122 SATA (black)

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

Gelid Darkforce USB3.0 (b/z)

Thermalright HR-02 Macho Black-White

Gigabyte GeForce GTX 970 WindForce OC 4GB DDR5 256Bit (1253/7000) + gra gratis

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s)

Benq EW2440L (VA, 4ms, HDMI, LED)

5071 zł + kody wyżej 

Mniej kolorowa płyta główna która mimo wszystko znakomicie spełni swoje zadania. Dobrze chłodzona, 6 fazowa sekcja zasilania pozwoli na mocne OC CPU. GPU bez chłodzenia półpaswynego ale za to z jeszcze większymi możliwościami OC. Obudowa w postaci dobrze wykonanego DarkForca oraz zasilacz 80+Brozne oparty o przetwornicę DC-DC z semimodularnym okablowaniem. Schodzimy na mniejszy dysk SSD 126 GB oraz zmieniamy chłodzenia na wielkie Macho BW i wrzucamy bdb monitora na matrycy VA z niskim czasem reakcji. 24 cale, FullHD z Flicker Safe 

• Popieram 2

Podoba mi się tutaj monitor, ale za to obudowa ma ma tą siatkę z przodu, co mnie trochę nie przekonuje. I właśnie zapomniałem też dodać, że będę miał dwa monitory, jeden już mam, i czy ilość monitorów zależy od płyty głównej? Czy na ten sprzęt do podałeś da się podłączyć drugi monitor?

+ może jakaś jeszcze w miarę tania i dobra karta dźwiękowa?

Edytowane przez MichaXXD
może jakaś jeszcze w miarę tania i dobra karta dźwiękowa?

Nie istnieje nic takiego - albo zakup czegoś pokroju D2X / STX, albo daruj sobie kartę dźwiękową, bo kaskę w błoto wyrzucisz - takie moje zdanie na ten temat. Kupować gó**o za 200-300zł, które niemal nic nie zmienia względem integry raczej mija się z celem.

Nie myślałeś o zmiance monitora na FHD?

I jakie masz audio że chcesz dźwiękówke?

Gdybyś czytał, co napisałem, to wiedziałbyś, że ten monitor co mam ma służyć jako drugi monitor, który nie musi być jakiś super. Głośniki też na razie mam słabe, ale wymienię je później, i tak częściej na słuchawkach siedzę. 

Jeżeli składałeś klocki lego to i komputer złożysz. Nie ma możliwości aby coś źle podłączyć czy też wpiąć. Dodatkowo w necie masz masę poradników. Podkręcamy po złożeniu zestawu oczywiście. To nie jest zabieg podkręcania "śrubokrętem" ...  8-)