Skocz do zawartości

Problem z podłączeniem R9 280X

Recommended Posts

Nie mogę poradzić sobie z podłączeniem karty jak w temacie. Niby proste - wkładam kartę do portu pci-e x16, podłączam zasilanie (8 pin i 6 pin) które mam w zasilaczu (bez przejściówek), podłączam monitor i... nic. Monitor nie włącza się...

Moje graty to: i5-3450 na ASRock H61 Pro BTC, Corsair CX500, monitor 1680x1050, Gigabyte R9 280X rev. 2.0.

Próbowałem reset płyty gł. zworką, próbowałem zamienić wtyczki 6 pin i 8 pin (są rozłączane 6+2), próbowałem podłączyć kablem dvi-d i hdmi (przez przejściówkę), próbowałem też przełącznika na karcie do dual biosu i nic. Na karcie zintegrowanej przez kabel hdmi obraz normalnie jest. Co jeszcze mogę zrobić bo kończą mi się pomysły? 

Mam jeszcze 2 pomysły: 1 to spróbować podłączyć grafikę przez molexy i przejściówki które są w komplecie albo ew. podłączyć molexy do płyty głownej bo w tym modelu sa 2 gniazda molex (choć to wydaje mi się tylko przy więcej niż 1 karcie graficznej).

Sprzedawca utrzymuje że karta była sprawna przed wysłaniem. Nie mam innej żeby wpiąć do tego komputera i sprawdzić.

Edit: Przypomniałem sobie że gdzieś mam jakąś starą Nvidie GT220 - wpiąłem i obraz jest.

Edytowane przez seba102

Sprzedawca utrzymuje że karta była sprawna przed wysłaniem. Nie mam innej żeby wpiąć do tego komputera i sprawdzić

włożyć do innego kompa jeśli tam nie zadziała to znaczy jedno  karta uszkodzona 

sprzedawca kłamał 

Okłamał mnie, co do gwarancji której jest mniej niż zadeklarował w opisie, więc nie wykluczam takiej możliwości. Czy może coś dać podłączenie tymi przejściówkami na molexa co są do karty zamiast wtyczkami 6 pin i 8 pin co mam w zasilaczu standardowo, czy nie ma co próbować? Są zafoliowane, więc zakładając opcję odesłania wolę żeby wszystko było jak dostałem.  Przejdę się teraz do koleżanki i zobaczę w jej kompie tą kartę.

Nie musi być, jak kiedyś wpadłem z moim 7950 do kumpla to też komputer nie wstawał, reset biosu nic nie dawał, przy nowszym biosie nie było wzmianki o vga czy pcie a po jego wgraniu zaczął działać.

Szkoda, że twoja płyta główna nie ma drugiego pełnowymiarowego złącza pci-e, chyba że w razie czego kupisz kabelek i podepniesz pod inne gniazdo.

Gość Niuniek7
Czy może coś dać podłączenie tymi przejściówkami na molexa

nie podłacza sie kablami z zasilacza

rok 2013 wątpliwe ale spróbować mozna w końcu to jaka h61  i R9 280x moze sie jednak rózni od hd7970 ;)

Edytowane przez Niuniek7

nie podłacza sie kablami z zasilacza

Mógłbyś proszę rozwinąć? Lepiej jest tymi przejściówkami co są przy karcie i podłączyć kartę do molexów, czy lepiej te końcówki z napisem pci-e które już wychodzą gotowe z zasilacza? 

Dobra jutro po pracy ciąg dalszy zmagań. Jak na razie Karta 1 : Ja 0 Oprócz biosu nie mam już żadnych pomysłów, spróbuję go jutro uaktualnić.

Z tego co zrozumiałem, to w 2013 bios powinien poradzić sobie z kartą bliźniaczą do 7970, chyba tak? ;)

Myślę co jeszcze zrobić, czy odsyłać. Dziś będzie 3 dzień walki - jak wgranie biosu nowego nie pomoże to już nie wiem co zrobić. Mam obawy, że jak odeślę tą kartę, to nie dość że następną kupię jeszcze gorszą to też na moim kompie nie pójdzie.

Mam tylko HDMI i adapter do monitora, podłączyłem i nic nie pomogło. Komp się włącza normalnie, monitor - nie.

Zmiana z auto na gen2(lub inny) opcji "PCIE2 Link Speed" w BIOS może być pomocna

Spróbowałem kolejno na Gen3, Gen2, Gen1 i z powrotem auto-nie pomogło.

Może ktoś poleciłby mi jakiegoś specjalistę z Trójmiata lub okolic? Jakbym wiedział, że to karta, to zaraz ją odsyłam, niestety nie wiem. Trzeci dzień już z tym walczę i powoli tracę optymizm. Przynajmniej mam siłownię za darmo, bo skrzynka trochę waży.

Edytowane przez seba102

Kupiłem używaną.

A resetowałeś bios jak włozyłeś radeona ?

Tak, w pierwszy dzień jak ją próbowałem resetowałem zworką. Po update do wersji 1.40, resetu nie robiłem.

U koleżanki w kompie ta karta działa.

Edytowane przez seba102