Skocz do zawartości

Radeon 7790 czy zestaw udzwignie?

Recommended Posts

Mam zestaw:
zasilacz - ModeCom MC 620 Carbon 620 W
procek - AMD Phenom II x6 1090T

płyta - ASUS M4A77TD 

ram - 7GB DDR3 (Patriot 1066 1GB + 3xGoodram 1333 2GB)

HD - Samsung HD252HJ 250GB

SSD - Samsung EVO 120GB

obecna grafika - Radeon HD 4670 

Mysle o wymianie grafy na Radeon HD 7790, ale nie wiem czy zasilacz sobie poradzi z takim zestawem.

Ewentualnie jeszcze Radeon R7 260x

Co polecicie?
Zalezy mi na funkcji 
Eyefinity 2.0 (podlaczenie 2 monitorów)

Przedzial cenowy to max 500zł

Edytowane przez Topik

Mysle o wymianie grafy na Radeon HD 7790, ale nie wiem czy zasilacz sobie poradzi z takim zestawem.

Też nie wiemy :) ten zasilacz to mała loteria. Producent zapewnia o jego mocy 470W na linii 12V, ale już niewiele mówi o stabilności napięć. W opiniach na stronie produktu w Komputroniku nie brakuje informacji o jego kapryśności. Wiele osób przez lata uzytkuje go bezproblemowo na mocniejszych konfiguracjach, a już co poniektórzy dośiwadczają problemów ze stablinością przy słabszych konfigach.

Możliwości masz dwie.

Zostawić sprawę jak jest :( lub kupić kartę z zastrzeżeniem, że może być konieczność wydania kolejnych 200 zł na porządny zasilacz.

Na początek proponuję Ci podkręcić procesor i kartę, włączyć jakiś program do obciążenia obydwu podzespołów jednocześnie i sprawdzić napięć zasilacza miernikiem

W ten sposób dowiesz się czy zasilacz ma szansę dać sobie radę czy jest już na przedemerytalnym.

Sprawdz wartosci swoich napiec podczas obciazenia kompa - najlepiej multimetrem. Jak będą ok to nie powinno być problemu.
Hd7790 i r7 260x to ta samam karta, ten sam chipset tylko nazwa zmieniona. Twoj zestaw pod obciozeniem pobierze max 300-350w z hd7790 (sama karta w stresie pobiera okolo 100w) takze zasilacz ma spory zapas. Jezeli jest sprawny to sobie poradzi bez problemu.

Edytowane przez olo163

Mi wyszlo, ze moj zestaw pobierze 423W

procek   126        - AMD Phenom II x6 1090T
płyta      140        - ASUS M4A77TD 
ram        50         - 7GB DDR3 (Patriot 1066 1GB + 3xGoodram 1333 2GB)
HD         6,5         - Samsung HD252HJ 250GB
SSD       0,5         - Samsung EVO 120GB
grafa     100        - Hd7790 / r7 260x

Co zostawia 47W zapasu wdg tego co napisał Cleaner_1980 

Producent zapewnia o jego mocy 470W na linii 12V

Chyba zaryzykuje :P narazie bez podkrecania, a w niedalekiej przyszlosci szykuje mi sie wymiana zasilacza. Dzieki za podpowiedzi.