Emik3 0 Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Zakupiłem niedawno kartę msi r9 270 gaming edition http://pl.msi.com/product/vga/R9_270_GAMING_2G.html#hero-overview a tu info o niej na stronie producenta. Chciałem zabrać się za overclocking. Przeczytałem wszystkie poradniki i stwierdziłem, że skoro karta nowa, to nic mi nie szkodzi. Na kilku materiałach znalazłem informację, że ta karta podkręca się do około 1100Mhz, więc do takiej wartości stopniowo doszedłem do tego power limit 20% i memory clock 1500mhz napięć nie ruszałem. Test w 3dmarku i kilkugodzinne granie nie wykazywały żadnych nieprawidłowości. 3h grania i temperatury średnio oscylowały w granicach 55-60 stopni, zmieniłem prędkość wentylatorów w Afterburnerze, aby temperatury raczej oscylowały w granichach 60 stopni, a nie jak bazowo, zaczynał wentylator chodzić po podgrzaniu karty do 65-70stopni. Kolejnego dnia jednak, zaczęło mi rwać przeglądarki (dolny pasek skakał podczas przewijania, oraz pojawiały się poprzeczne kreski czarne, skaczące wzdłuż ekranu w kilku stałych miejscach na całej szerokości). W trakcie grania problem nie występował. Msi Afterburner się zresetował i maksymalną wartość jaką stabilnie mogłem ustawić było 1099Mhz. Problem polegał na tym, że pomimo zmniejszenia taktowania, nawet do wartości bazowych. Nadal w przeglądarkach problem z szarpaniem występował, oraz przy odpalaniu filmików (np. youtube). Przy pierwszym odpaleniu całkowicie się obraz sypał (w połowie był pomarańczowy, w drugiej czarny) i po obejrzeniu w ten sposób 1 filmiku, przy następnym problem nie występował. Sterowniki instalowałem kilkukrotnie, usuwałem też w trybie awaryjnym, nic efektu nie przyniosło. Kartę wymieniłem w sklepie na nową, ale chciałem się was zapytać o co mogło chodzić, gdyż słyszałem, że przekręcić kartę jest trudno, a do tego zazwyczaj jak za bardzo się podkręci kartę, to zmniejszenie taktowania powoduje powrót płynności działania, a tutaj spotkałem się z czymś dziwnym moim zdaniem (przynajmniej nie spotkałem informacji o czymś takim w necie). Oczywiście, po wymianie karty problem nie występuje. Nie jest to wina monitora. Kartę obecnie mam podkręconą na 1050Mhz i działa bezproblemowo, jednak nie ryzykuję wrzucania jej na wyższe obroty . Jeżeli ten temat powinien wylądować w diagnostyce i awarii a nie kartach graficznych to przepraszam i proszę o przeniesienie. Nie byłem pewien gdzie go umieścić. Uprzedzając pytania o specyfikacje: i5 2500k OCZ ModXStream Pro 600W msi P67A-GD55 B3 no i nieszczęsna karta msi r9 270 Edytowane 17 Listopada 2014 przez Emik3 Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Chyba po prostu trafiłeś na padakę która dała o sobie znać po podkręceniu. Być może była to też kwestia wgrania nowszego biosu, tego raczej już się nie dowiesz. Link to post Share on other sites
Emik3 0 Napisano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Sam biosu nie wgrywałem, co do biosu producenta, to raczej nie powinno być większych problemów. Z drugiej strony, lepiej że karta rozkraczyła się od razu, niż miałbym za miesiąc oddać na gwarancję i czekać 2 tygodnie Biosu nie wgrywam nowego, gdyż słyszałem, że wgranie nowego biosu może skutkować utratą gwarancji. No chyba że w błędzie jestem. Po okresie gwarancyjnym dopiero się tym bawię. A i od samego początku, gdy tylko podnosiłem zegary, obraz mi freezowało na sekundę/dwie, a na obecnej karcie po zmianie taktowań nie ma żadnych freezów. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Emik3 Link to post Share on other sites
corally 13 Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Wejdz w ustawienia MSI AFTERBURNER aby karta trzymala taktowania 3d w 2d tzn żebyś miał np 1100 Mhz w przeglądarce, gwarantuje ci że szarpanie obrazu zniknie, karty r9 mają z tym problem. Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 @up, czytał Ty w ogóle cały pierwszy post ? Link to post Share on other sites
Emik3 0 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Wejdz w ustawienia MSI AFTERBURNER aby karta trzymala taktowania 3d w 2d tzn żebyś miał np 1100 Mhz w przeglądarce, gwarantuje ci że szarpanie obrazu zniknie, karty r9 mają z tym problem. Jak podkręcę bardziej obecną kartę i ten sam problem się powtórzy, to spróbuję tego co piszesz, więc dzięki. Link to post Share on other sites
vanalrik 21 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 miałem identyczny problem z tym samym modelem karty i winowajcą okazał się msi afterburner i jego profile 2d/3d, na innych programach do oc problem nie występował Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Dokładnie, u mnie przy MSI afterburner w systemie tez różne dziwne artefakty występowały (nawet po powrocie na bazowe taktowania). Podkręcaj z ASUS Gpu Tweak, wszystko to samo, a działa lepiej + możesz regulować napięcie i zwiększenie limitu podkręcania powyżej 1050MHz działa sprawniej. Swoją drogą, moja na domyślnym napięciu 1,188V chodzi właśnie na 1100MHz, przy 1100 w niektórych grach już były czasem jakieś artefakty. Na 1,206V było to ok. 1130MHz. Do 1,225V można zwiększyć maksymalnie, ale szkoda mi tyrać kartę, jak wzrost taktowania jest dość niewielki. Ale na domyślnym napięciu nie masz się co obawiać, ustaw na 1100 i zobacz czy będzie stabilnie. Edytowane 18 Listopada 2014 przez zapp12345 Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Wystarczy całkowicie odinstalować MSI AB i problem zniknie. Link to post Share on other sites
Emik3 0 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Eh, a doradzali korzystać z oprogramowania producenta . No nic, dzięki za odpowiedzi, jeżeli nie będę się wypowiadał w ciągu kilku dni, to znaczy, że problem został rozwiązany, gdyż na nowej karcie, przy podkręceniu do 1050mhz na Afterburnerze sporadycznie zdarzały się freezy i wygaszanie ekranu z resetowaniem taktowań karty. Często minimalizuję grę i działam na przeglądarce, widać karta nie przepada za tym , do tego odłączenia karty (w sensie freez, monitor wygasał i komunikat, że monitor został odłączony) zdarzały się po odpaleniu Gpu-z w czasie gdy karta miała obciążenie, bądź inne zajęcie. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Emik3 Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 *Ja w swoim poście oczywiście chciałem napisać, że na 1110 miałem artefakty, a 1100 w 100% stabilne. Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 No nic, dzięki za odpowiedzi, jeżeli nie będę się wypowiadał w ciągu kilku dni, to znaczy, że problem został rozwiązany ]Mimo wszystko daj znać czy zadziałało. Może komuś też się przyda. Link to post Share on other sites
Emik3 0 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Podkręciłem zegary na 1100 i 1500 i wszystko jest ok. Tylko problem mam taki, że nie znalazłem opcji wczytywania profilu przy starcie. W GPU Tweak zapisuje profil, ale przy następnym uruchomieniu kompa, program się odpala, ale nie ma nawet zapisanego profilu.... W Afterburnerze to było prostsze Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Tu też jest proste. U mnie profile normalnie są zapisane, a musisz wejść w opcje -> tune -> tune setting -> keep setting (...) Link to post Share on other sites
Emik3 0 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Hm.... W takim wypadku to nie mam pojęcia o co chodzi. Znalazłem tą opcję już wcześniej, ale po ponownym uruchomieniu komputera, program się odpala, ale nie ma zapisanych żadnych profili i profile te nie są też ładowane automatycznie. Ponadto odpalenie GPUz, gdy miałem go poza programem i w samym programie Asusa kończy się często odłączeniem obrazu. Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 U mnie nigdy tych problemów nie było, więc niestety nie pomogę. Spróbuj jeszcze programu od Sapphire. Link to post Share on other sites
Buryxon 80 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Podepne sie pod temat. Otoz grajac w unity karta rzadko kiedy pracuje przy max taktowaniu rdzenia. Mam wlaczonego w tle msi afternurnera i widze ze np przy 22 fpsach (ah te dropy) pracuej sobie np na 980mhz, kiedy mam podkrecone do 1100. W zasadzie to prawie nigdy karta mi nie pracuje na tym takcie, dodam ze temp w normie, o co chodzi ? Link to post Share on other sites
zapp12345 390 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) U mnie w podkręcaniu lubił przeszkadzać catalyst. A jako że zwalnia on start komputera i nic pożytecznego z niego nie ma (do profili używam Radeonpro) to po prostu wywaliłem go z autostartu i teraz zawsze jest takie taktowanie jakie chce. Edytowane 21 Listopada 2014 przez zapp12345 Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Emik3 0 Napisano 24 Listopada 2014 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) W programie asusa nie chciało mi odpalać profili, kasowało je. Ściągnąłem program sapphire, przy próbie dostania się do ustawień, program się zamykał... Zrezygnowałem, wróciłem do Afterburnera i podniosłem zegary na 1100/1500. Na chwilę obecną wszystko git, nawet nie mam problemu z obniżaniem pracy zegarów jak kolega wyżej (odpalam grę i od razu wchodzi na 1100 ) Jak pisałem w pierwszym poście, problem z szarpaniem przeglądarek i filmów pojawił się na poprzedniej karcie tego samego modelu i producenta, jednak po wymianie, nie posiadałem już tych problemów ani razu. Jedynie jakieś dziwne przygody przy odpalaniu GPUz o czym pisałem. Dobra, podsumowując. Karta działa poprawnie, na msi Afterburnerze, z pozostałymi programami występowały problemy. Taktowania ustawione na 1090 i 1500. Gdy miałem 1100, zaczynało mi gry wyrzucać do pulpitu od razu po uruchomieniu. Dodatkowe problemy jak w wypadku pierwszej karty którą miałem nie wystąpiły. Pozdro i dzięki za pomoc. Widocznie te problemy to była wina słabej jakości pierwszego egzemplarzu karty, którą otrzymałem. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Emik3 Link to post Share on other sites
Recommended Posts