Skocz do zawartości

Komputer ~2500zł.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich komponentów.

Zastosowanie komputera: gry

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2500zł

Których części potrzebujesz?: zasilacz, płyta główna, procesor, karta graficzna, pamięć RAM 

Czy będziesz podkręcać sprzęt?: do przedyskutowania

Specjalne wymagania: najważniejsza jest chyba grafika i procesor, reszta chyba nie wpływa aż tak na wydajność, więc myślę, że na grafikę z tej kwoty można przeznaczyć ok 1000zł, procesor ok 900zł i 600zł na resztę

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: dysk, obudowa 

Własna propozycja zestawu: - napewno coś na bazie i5 i Radeona R9 280/290, tyle jestem sam w stanie zaproponować

Inne: komputer miałby służyć na okres ok. 5 lat, i tutaj odrazu pytanie, czy mając na uwadze ten czas, warto kupować coś pod OC?  

Czy różnica między Radeonami R9 280/280x/290 jest jakaś znacząca? Różnica cen używanych to ok. 200zł i chciałbym poprostu się dowiedzieć czy warto dopłacić.

Pozdrawiam

Edytowane przez dratwa

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: dysk, obudowa 

Jaka to obudowa ? Znasz model ? Format ATX / mATX ? Dysk SATA / ATA ? 

: komputer miałby służyć na okres ok. 5 lat, i tutaj odrazu pytanie, czy mając na uwadze ten czas, warto kupować coś pod OC?  

Tak warto, ale nie wiem czy w tym budżecie to się uda

Czy różnica między Radeonami R9 280/280x/290 jest jakaś znacząca? Różnica cen używanych to ok. 200zł i chciałbym poprostu się dowiedzieć czy warto dopłacić.

Masz setki testów w necie, wystarczy wpisać w google, R9 290 test / review

Jaki posiadasz monitor, jaka rozdzielczość ? Mowa o wszystkich częściach używanych czy tylko GPU ? 

• Popieram 1

Obudowa ATX - bardzo wiekowa,w zasadzie to przydalaby się nowa, najlepiej jakąś niedroga, na obudowę znalazłby się oddzielny budzet,
dysk sata,
Testy sobie wczoraj właśnie popatrzylem i wydaje mi się ze optymalny wybór to używany r9 290/290x.
Monitor to Fujitsu Siemens, tez juz ma parę latek. Max rozdzielczość 1680x1050.

Pisząc o tych różnicach cen miałem na myśli tylko GPU.

Coś takiego sobie złożyłem:

Płyta główna: MSI Z97 PC Mate, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97 PC Mate) - 339zł

Procesor: Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K) - 935zł

Zasilacz: Chieftec GPS-500A8 (80+) 500W (GPS-500A8) -155zł

Pamięc RAM: GoodRam DDR3 LED 4GB/2400MHz, Gaming Edition -219zł

Karta Graficzna - używana: SAPPHIRE Radeon R9 290 4096MB GWARANCJA K-CE -920zł

całość wyszła: 2570zł

To narazie tylko przykład, zamawiać będę dopiero w grudniu (grafikę w styczniu)

Co sądzicie o tej konfiguracji?

Edytowane przez dratwa

Bardzo bardzo średnia, nijaka. Pamieci 4 GB w cenie 210 zł. Zasilacz można dobrać lepiej, GPU z chłodzeniem referencyjnym oraz nieopłacalna płyta główna

Szukałem pamięci o taktowaniu 2400mhz, podobno im więcej tym lepiej, a że mam ograniczony budżet mogę sobie narazie pozwolić tylko na 4gb. W sklepach których przeglądałem większość pamięci to zestawy 2x4gb, 4x4gb, ciężko kupić pojedyńczą kość.

Zasilacz za słaba moc? Czy marka? Czy może cena/jakość?

Od jakiego producenta szukać tych kart (R9 290, żeby chłodzenie było dobre?

Dlaczego płyta główna jest nieopłacalna?

Edytowane przez dratwa

podobno im więcej tym lepiej

Ale trzeba zachować przy tym opłacalność zakupu.

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

MSI Z97 Gaming 5 /intel Z97, LGA1150/

G.Skill 8GB (2x4GB) 2400MHz CL10 TridentX

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

2126 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Póki co bierzesz to i jedziesz na integrze. Korzystasz ze zwrotu gotówki za płytę główną w wysokości 460 zł 

https://toptechcashback.com/pl/pl/cashback/

Wtedy kupujesz sobie używaną GPU na allegro. Zyskujesz porządną płytę główną, pamięci 2400 MHz oraz porządny zasilacz oparty o przetwornicę DC-DC z modularnym okablowaniem i dobrą kulturą pracy. 

• Popieram 1

Ale trzeba zachować przy tym opłacalność zakupu.

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

MSI Z97 Gaming 5 /intel Z97, LGA1150/

G.Skill 8GB (2x4GB) 2400MHz CL10 TridentX

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

2126 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Póki co bierzesz to i jedziesz na integrze. Korzystasz ze zwrotu gotówki za płytę główną w wysokości 460 zł 

https://toptechcashback.com/pl/pl/cashback/

Wtedy kupujesz sobie używaną GPU na allegro. Zyskujesz porządną płytę główną, pamięci 2400 MHz oraz porządny zasilacz oparty o przetwornicę DC-DC z modularnym okablowaniem i dobrą kulturą pracy. 

:o  Ten zwrot gotówki to coś pewnego? Czy jakaś loteria? Korzystałeś/Znasz kogoś kto skorzystał z tego?

W sklepach są dostępne dwie wersje tych prockow 4690K, jedne 3,5ghz , drugie 3,9ghz. Te zwiększym taktowaniem, rozumiem, że są już troche podkręcone, ale maksimum jakie można z nich wykręcić jest takie samo?

http://www.morele.net/inventory/info/v4hPkT/ją coś takiego złożyłem sobie

Ja potrzebuję tylko paru części :) Główny nacisk na grafikę i procesor.

Wiesz co, zdecyduj się czego potrzebujesz. Czy całego zestawu czy tylko tych podzespołów które wymieniłeś wyżej

Nic się nie zmieniło, dokładnie tych samych części potrzebuję co wcześniej.  ;)  To była propozycja kolegi wyżej, nie moja.

Edytowane przez dratwa

Kurde, nie wiem dlaczego ale byłem przekonany, że to Ty napisałeś tą propozycję zestawu wyżej  :D

Ten zwrot gotówki to coś pewnego? Czy jakaś loteria? Korzystałeś/Znasz kogoś kto skorzystał z tego?

Osobiście nie korzystałem, poczytaj w necie. Obecnie poprawiono stawki zwrotów na płyty MSI.

W sklepach są dostępne dwie wersje tych prockow 4690K, jedne 3,5ghz , drugie 3,9ghz. Te zwiększym taktowaniem, rozumiem, że są już troche podkręcone, ale maksimum jakie można z nich wykręcić jest takie samo?

i5 4690K ma taktowanie 3,5 GHz a 3,9 GHz w trybie turbo. Jest tylko jedna wersja tego CPU

Ja potrzebuję tylko paru części Główny nacisk na grafikę i procesor.

Można zmienić płytę na MSI Z97 G43 + pamięci 1600 MHz, na start wyjdzie Ci taniej o 250 zł  

• Popieram 1

Procek napewno będzie taki, do pamięci RAM też się przekonałem. Wątpliwości jeszcze tylko mam co do płyty głównej i zasilacza. Gdyby ta opcja ze zwrotem była pewna na 100% to bym się nie zastanawiał. 

Czy jeżeli wziąłbym coś takiego: Płyta główna MSI Z97-G43, to dużo stracę w wydajności/możliwościach OC względem tego Gaming 5? Czy może różnice między nimi są tylko kosmetyczne? Z tego co widzę to w tej Gamming jest możliwość SLI/CrossFire. Czy to jedyny powód by brać droższą płytę?

Chciałem jeszcze zapytać czy nie da rady zamontować tańszego zasilcza, prawie 300zł to wg. mnie sporo. Moja propozycja:  Zasilacz OCZ CoreXStream Series 500W

Czy jeżeli wziąłbym coś takiego: Płyta główna MSI Z97-G43, to dużo stracę w wydajności/możliwościach OC względem tego Gaming 5?

Można powiedzieć, że nic nie stracisz

Moja propozycja:  Zasilacz OCZ CoreXStream Series 500W

To już lepiej wrzuć sobie chociażby Thermaltake SE 530W 

• Popieram 1

Ok, czyli obraz tego co kupię w większości już mam :) .

Jeszcze tylko te płyty główne.

To może zapytam o to całe CrossFire. Lepiej się w to bawić czy nowa grafa (z pewnością droższe rozwiązanie]? Mowa o sytuacji gdy sprzęt nie będzie już sobie radził tak dobrze jak na początku użytkowania.

MSI Z97-G43 posiada CrossFireX (obsługa dwu-rdzeniowych procesorów, radeon r9 290x i tak chyba ma jeden rdzeń?, więc zbędny bajer]

oraz slot 1xPCIE 2.0 i 1xPCIE 3.0.

MSI Z97 GAMING 5 ma CrossFire (czyli w zasadzie nic tutaj nie traci względem tańszej płyty] oraz 3x PCIE 3.0.

Czy wersje tych gniazd mają znaczenie w wydajnośći? I czy ewentualna współpraca slotów 2.0 i 3.0 odbywała by się bez żadnych kłopotów?

http://www.morele.net/inventory/info/ygk3b9/

Radeon + ram można zawsze dokupić.

Sorry kolego, ale jeżeli już chcesz udzielić pomocy, to wypadałoby chociaż zaznajomić się z problemem. :/

Wcześniejsze pytanie już nieaktualne.

Wezmę ten zestaw który mi poleciłeś z gaming 5. Może uda się z tym zwrotem i zostanę z lepszą płytą w tej samej cenie. Zasilacz chyba ten Thermaltake SE 530W, ale ostateczna decyzja w tej kwestii zostanie podjęta w dniu zamówienia.

Co do obudowy to zdecydowałem się na Zalman z11, cena 250zł z 5 wiatraczkami. 

Grafika pewnie będzie używany radeon r9 290x, bo idzie go kupić za ok. 1000zł, więc wydaje mi się, że nie warto dokładać do gf970, którego używkę chyba ciężej kupić.

Dzięki kajtek. za pomoc. Odezwę się jeszcze, kiedy będę brał tę grafikę.