Skocz do zawartości

Komputer 5000-6000zł Gry + Multimedia

Recommended Posts

Witam, w ciągu najbliższego miesiąca chciałbym zakupić nowy komputer, do wykorzystania mam kwotę w przedziale 5000-6000zł, oczywiście jeśli nie wykorzystam pełnego budżetu to za resztę kupie myszkę, klawiaturę itp. Poniżej również przedstawiam propozycję swojego zestawu, wychodzi łącznie około 5300zł, proszę o opinię oraz sugestie.

• Zastosowanie komputera :  Gry, Filmy, Muzyka, Internet
  • Maksymalna kwota : 5000-6000zł
  • Których części potrzebuję : sama buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : w przyszłości na pewno
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: LG W2353, 1920 x 1080
  • Specjalne wymagania : chciałbym aby komputer posłużył mi jak najdłużej
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Dysk WD20EARS 2TB
  • Własna propozycja zestawu :

Corsair RM 750W 80+ Gold 135mm modular

Western Digital Red 3 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 [WD30EFRX]

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 /intel Z97, LGA1150/   

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

G.Skill 8GB (2x4GB) 2400MHz CL10 TridentX

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1279/7000)

Thermalright HR-02 Macho Black-White

Na pewno potrzebujesz 5tb dysku?

Tak

Wygląda to całkiem nieźle, ale ...

seria dysków RED to seria bardziej pod NAS, serwery. Potrzebujesz aż 5 TB ? Dodatkowo, planujesz jakieś multi_GPU ? Jeżeli to spokojnie można zejść z zasilacza oraz płyty głównej. 

5 TB jest mi potrzebne, czy mógłbyś zaproponować jakiś inny dobry dysk 3TB zamiast tego RED'a ?

Edytowane przez mwisiorek

mając taki budżet i zastosowanie, aż się prosi, by wsadzić kartę dźwiękowa i dobre słuchawki.

polecisz coś ciekawego?

Spokojnie możesz brać MSI Z97-G43 + Antec True Power Classic GOLD 550W / Cooler Master V550S 550W 80+ Gold 120mm

Na Z97 G43 spokojnie podkręcisz sobie CPU, 6-fazowa, dobrze chłodzona sekcja zasilania. Zasilacze w niższej cenie. Antec nie posiada modularnego okablowania. 

czy jeśli zamiast  Antec True Power Classic GOLD 550W / Cooler Master V550S 550W 80+ Gold 120mm wziąłbym

XFX Black Edition 650W Modular 135mm 80+ Gold cena niewiele wyższa od Cooler Mastera a opinie bardzo pozytywne

Seagate 3TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

A co z pytaniem o multi_GPU ? 

poczytałem trochę o tym modelu i sporo ludzi narzeka, że jest bardzo zawodny czy jest szansa, że ten  Western Digital Red 3 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 [WD30EFRX] nada się jednak do magazynowania danych? Chciałbym na niego z grać głównie filmy i muzykę.

• 2 tygodnie później...

Pewnie że możesz brać, 

mam jeszcze jeden drobny problem, mianowicie, zdecydowałem się na zakup sprzętu w proline z racji tego, że mam niedaleko ich sklep stacjonarny, jednakże nie mają oni w ofercie tego chłodzenia Thermalright HR-02 Macho Black-White czy ktoś może polecić podobnie dobre chłodzenie z oferty proline w podobnych (bądź trochę większych nawet pieniążkach), które mi wejdzie do Fractala Design Define R4 ?