goshoko 3 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Parę dni temu doszła do mnie karta dźwiękowa asus xonar dgx. Problem w tym, że słabo działa... Mianowicie gdy podłączam do niej np. głośniki, bądź słuchawki to coś tam buczy, brzęczy (oczywiście dźwiek jest gdy puszczam muzykę, lecz w tle słychać to brzęczenie). Dodam jeszcze, że nawet gdy dam głos na 0 (w windowsie) to dalej owe brzęczenie słychać. Z pewnością nie jest to wina sterowników, gdyż zainstalowałem sterowniki z płytki, która dostałęm razem z kartą, oraz parę innych z internetu. Mogę to jakiś naprawić/ coś zrobić aby pozbyć się tego problemu, czy po prostu oddać kartę do sklepu? Sprzęt: AMD Phenom II x4 965BE, mobo gigabyte ga-790fxta-ud5, gigabyte radeon r9 290. Edytowane 14 Listopada 2014 przez goshoko Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jak możesz to sprawdź w innym slocie pci i czy dobrze docisnieta jest. Cytuj Link to post Share on other sites
goshoko 3 Napisano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 W innym slocie nie mogę ponieważ mam tylko 1 slot. Dociśnieta jest również dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
larson 36 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Bios lub sterowniki aktualne http://www.asus.com/pl/Sound_Cards_and_DigitaltoAnalog_Converters/Xonar_DGX/HelpDesk_Download/ Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Może problem w zasilaczu? Masz uziemione gniazdko? Masz w biosie włączoną funkcję oszczędzania energii przez procesor? Jeśli tak to wyłącz i zobacz czy pomoże. Edytowane 14 Listopada 2014 przez huckincharlie Cytuj Link to post Share on other sites
goshoko 3 Napisano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Wina zasilacza raczej nie jest, gdyż było sprawdzane na dwóch - dalej ten sam problem występował. Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 A reszta z rzeczy o których pisałem? Sprawdź czy te piski występują na wbudowanej karcie dźwiękowej. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 spróbuj zainstalować nieoficjalne sterowniki Unixonar. http://maxedtech.com/asus-xonar-unified-drivers/ Cytuj Link to post Share on other sites
goshoko 3 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Sorki, że nie odpisywałem, ale zmieniałem dostawce neta i praktycznie nie miałem do tego dostępu. Na wbudowanej karcie szumów/pisków nie ma. Funkcja oszczędzania energii jest wyłączona, gniazdko uziemione. Drugie sterowniki sprawdzę jutro, bo teraz już nie mam czasu (musze karte podpiac) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts