capslo 0 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Mam problem dobry kolega przyniósł lapka ,żeby go ratować .Niestyty nie radzę sobie Kolega miał win 7 ale na studia potrzebował linuxa padło na ubuntu zainstalował na innej partycji i tu zaczęły się problemy które próbował rozwiązać i skońćzyło się na tym ,że przy rozruchu mamy komunikat Missing operating system.Dodam że dysk sprawny ponieważ dział wszystko z z boot pena w trybie wypróbuj ubuntu. .No to wkładam płytę z win 7 bo recowery nie działa a tu błąd patrz screen co nie wybiorę to restart . Kolega coś namieszał z partycjami bo było ich z 6 więc z tego boot pena usunąłem wszystkie partycje. Niestety problem ten sam http://askubuntu.com/questions/133533/how-to-remove-ubuntu-and-put-windows-back-on Chciałem przywrócić mbr przy pomocy boot-repair z tego poradnika .Więc usunąłem wszystkie partycje zainstalowałem ubuntu uruchomiłem ten boot-repair ale win 7 nadal nie leci pojawia się to ze screena @capslo: dobra to chyba coś z ta płytka z win 7 bo pobrałem z zatoki win7 repair i na pena i poszło wpisałem komendy a to z płytki i tak nie idzie nie wiem na kompie u mnie działa Edytowane 14 Listopada 2014 przez capslo Cytuj Link to post Share on other sites
wujaszekcarlos 100 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Rozwaliłeś GRUB, plik odpowiedzialny za rozruch systemów. Przypuszczam że podczas tworzenia partycji, (jak wspomiałeś utworzyłeś 6) nadpisałeś dysk z win7, którego trudno będzie teraz odzyskać? Rozumiem że windows oryginal ? Czy iso nagrane? Cytuj Link to post Share on other sites
capslo 0 Napisano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Nie ja rozwaliłem tylko kolega Nie przyniósł płytki z win 7 bo to laptop i zawsze leciał z recovery które teraz nie działa.pobrałem win 7 zbotowałem ale wyskakuje ten bład to znalazłem to win 7 repair dostałem się do konsoli wpisałem komendy naprawiające mbr ale nic to nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
wujaszekcarlos 100 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 nie w nikam jaka wersja poprana sprubój zbotować win 7 tylko jakimś program do tego stworzonym Cytuj Link to post Share on other sites
capslo 0 Napisano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) nie w nikam jaka wersja poprana sprubój zbotować win 7 tylko jakimś program do tego stworzonym po wpisaniu tych komend teraz nie uruchamia się ubuntu wyskakuje nadal Missing operating system pobrałem innego win 7 i tworze rufusem boot usb zobaczymy czy pójdzie Dobra postawiłem tego win 7. Coś namieszane było z tym mbr i boot.ini i chyba tablicą partycji .Rozwiązaniem okazał się botowalny usb z win 7 Edytowane 14 Listopada 2014 przez capslo Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts