Skocz do zawartości

Zestaw [2000 zł] + gratis, kilka pytań

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Polecono mi taki zestaw do 2000 zł:

Gigabyte GA-B85M-HD3 Intel B85 LGA1150 BOX
Intel Core i5 4460 LGA1150 BOX
MSI ATI Radeon R7 265 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (ver.OC)
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9
Chieftec GPA-500S8 500W OEM
Liteon nagrywarka DVD iHAS122 czarny OE
SilentiumPC Brutus S20 Pure Black BT-S20

Widziałem, że zestawy proponowane przez różne serwisy wyglądają podobnie (co do procesora, karty graficznej i czasami płyty głównej), dlatego to pewnie nie jest zły wybór. Ale nie jestem pewien kilku rzeczy:

1. Czy na dzień dzisiejszy starczy mi 4 GB ramu (w sensie, że chciałbym poskąpić na proponowane 8 GB)? Chciałbym kiedyś pograć nieco np. w Wiedźmina 3 (i nie wymagam ultra grafiki).
2. Mój ostatni komputer ma jakieś 12 lat i nagrywarka DVD w nim zamontowana jest jeszcze pewnie na interfejsie ATA, czy da się to jakoś podpiąć pod SATA? :P Wiem, głupie pytanie, ale ponieważ naprawdę dawno temu używałem komputera stacjonarnego, to też nie orientuję się zbyt dobrze w tym co się pozmieniało na rynku i jak to działa...
3. Do tego zestawu planuję dokupić jeszcze dysk SSD oraz monitor, tak żeby z całością zmieścić się w 3000 zł. Zaproponowano mi taki model: Crucial SSD M500 120GB SATA3. 120 GB to jednak trochę za mało miejsca (sumarycznie 300 GB by wystarczyło), ale kupno większego dysku SSD (+ monitora Dell P2314H) będzie przekraczało mój budżet - chyba, ze uda mi się zaoszczędzić nieco na 4 GB RAM i na nagrywarce. W każdym razie, pytanie numer 3 rozbiję na dwie części: :P
3a. Czy lepiej kupić mniejszy dysk SSD (np. 60GB) i dokupić zwykły HDD (~250 GB)?
3b. Czy instalacja gier na dysku SSD przyspiesza ich działanie (nie uruchamianie)? To pytanie jest bezpośrednio związane z 3a.
Edytowane przez ThimGrim
  • 3 tygodnie później...

Dobra, sytuacja się nieco pozmieniała i teraz mój zestaw wygląda tak:

Obudowa SilentiumPC Brutus M25

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W

Płyta główna Gigabyte GA-B85M-HD3, B85, DualDDR3-1600

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150

Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5

Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5"

Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL 

Napęd Lite-On iHAS124-14 24x, SATA

Coś możnaby zrobić lepiej?

To jest dobry zestaw, ew. możesz zmienić obudowę na jakąś lepszą ale to kwestia indywidualna 

W zasadzie to obudowę musiałem już zmieniać, bo ten zasilacz Thermaltake jest strasznie długi (16 cm) i w tej początkowej w zasadzie się nie mieścił. Wydaje mi się, że taka jak teraz obudowa wystarczy. Wiem, że jest Zalman Z3, ale w Brutusie M25 zależało mi jeszcze na tym, że posiada czytnik kart sd. Poza tym, zastanawia mnie, czy ja dobrze rozumiem ideę zasilacza na dole i skierowanego w dół.

On zasysa powietrze spod obudowy (stoi jakieś 2 cm na nóżkach), schładza zasilacz i wywala resztę powietrza na tył komputera. I nie bierze bezpośrednio udziału w cyrkulacji powietrza wewnątrz komputera. Right? Od tego są wentylatory, przedni i tylni. Przedni nadmuc.h.u.j.e wygenerowane przez cpu i gpu gorące powietrze na tył, a tylni wiatrak to zbiera i wywala z kompa. 

Cena tego zestawu ? 

2678 zł na morelach. Wyszło dużo drożej niż przy zakładanym początkowym budżecie, ale takie jest życie... ;)

Edytowane przez ThimGrim

Jeżeli ma być to zestaw typowo do gier to poszedłbym tutaj w mocniejszą GPU R9 280 / R9 280X kosztem zamiany SSD 256 GB na HDD 1TB. 

Stawiam jednak pracę na pierwszym miejscu, a grafika jest imho, jak na moje wymagania, wystarczająca. I w sumie też uległa podniesieniu jakości, bo pierwotnie zakładałem R7 265.

Ale dzięki za info. Zależało mi po prostu na informacji, że to będzie działać sprawnie: ta obudowa z tym zasilaczem, cpu, gpu, itd.

EDIT:

Jednak chyba zmienię płytę na Asrock H97M PRO4 Intel H97, bo ma chipset przynajmniej od razu zgodny z moim haswellem refresh (i jakby co to mogę sam procesor zamienić na broadwella). A poza tym, mogę zamontować wiatraki z obudowy bez bawienia się w jakieś przejściówki (afaik), bo ta płyta ma taką opcję.

Edytowane przez ThimGrim