ThimGrim 0 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, Polecono mi taki zestaw do 2000 zł: Gigabyte GA-B85M-HD3 Intel B85 LGA1150 BOX Intel Core i5 4460 LGA1150 BOX MSI ATI Radeon R7 265 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (ver.OC) Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 Chieftec GPA-500S8 500W OEM Liteon nagrywarka DVD iHAS122 czarny OE SilentiumPC Brutus S20 Pure Black BT-S20 Widziałem, że zestawy proponowane przez różne serwisy wyglądają podobnie (co do procesora, karty graficznej i czasami płyty głównej), dlatego to pewnie nie jest zły wybór. Ale nie jestem pewien kilku rzeczy: 1. Czy na dzień dzisiejszy starczy mi 4 GB ramu (w sensie, że chciałbym poskąpić na proponowane 8 GB)? Chciałbym kiedyś pograć nieco np. w Wiedźmina 3 (i nie wymagam ultra grafiki). 2. Mój ostatni komputer ma jakieś 12 lat i nagrywarka DVD w nim zamontowana jest jeszcze pewnie na interfejsie ATA, czy da się to jakoś podpiąć pod SATA? Wiem, głupie pytanie, ale ponieważ naprawdę dawno temu używałem komputera stacjonarnego, to też nie orientuję się zbyt dobrze w tym co się pozmieniało na rynku i jak to działa... 3. Do tego zestawu planuję dokupić jeszcze dysk SSD oraz monitor, tak żeby z całością zmieścić się w 3000 zł. Zaproponowano mi taki model: Crucial SSD M500 120GB SATA3. 120 GB to jednak trochę za mało miejsca (sumarycznie 300 GB by wystarczyło), ale kupno większego dysku SSD (+ monitora Dell P2314H) będzie przekraczało mój budżet - chyba, ze uda mi się zaoszczędzić nieco na 4 GB RAM i na nagrywarce. W każdym razie, pytanie numer 3 rozbiję na dwie części: 3a. Czy lepiej kupić mniejszy dysk SSD (np. 60GB) i dokupić zwykły HDD (~250 GB)? 3b. Czy instalacja gier na dysku SSD przyspiesza ich działanie (nie uruchamianie)? To pytanie jest bezpośrednio związane z 3a. Edytowane 14 Listopada 2014 przez ThimGrim Cytuj Link to post Share on other sites
ThimGrim 0 Napisano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Dobra, sytuacja się nieco pozmieniała i teraz mój zestaw wygląda tak: Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W Płyta główna Gigabyte GA-B85M-HD3, B85, DualDDR3-1600 Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Napęd Lite-On iHAS124-14 24x, SATA Coś możnaby zrobić lepiej? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Cena tego zestawu ? Cytuj Link to post Share on other sites
rozdziewiczator3000 41 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 To jest dobry zestaw, ew. możesz zmienić obudowę na jakąś lepszą ale to kwestia indywidualna Cytuj Link to post Share on other sites
ThimGrim 0 Napisano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) To jest dobry zestaw, ew. możesz zmienić obudowę na jakąś lepszą ale to kwestia indywidualna W zasadzie to obudowę musiałem już zmieniać, bo ten zasilacz Thermaltake jest strasznie długi (16 cm) i w tej początkowej w zasadzie się nie mieścił. Wydaje mi się, że taka jak teraz obudowa wystarczy. Wiem, że jest Zalman Z3, ale w Brutusie M25 zależało mi jeszcze na tym, że posiada czytnik kart sd. Poza tym, zastanawia mnie, czy ja dobrze rozumiem ideę zasilacza na dole i skierowanego w dół. On zasysa powietrze spod obudowy (stoi jakieś 2 cm na nóżkach), schładza zasilacz i wywala resztę powietrza na tył komputera. I nie bierze bezpośrednio udziału w cyrkulacji powietrza wewnątrz komputera. Right? Od tego są wentylatory, przedni i tylni. Przedni nadmuc.h.u.j.e wygenerowane przez cpu i gpu gorące powietrze na tył, a tylni wiatrak to zbiera i wywala z kompa. Cena tego zestawu ? 2678 zł na morelach. Wyszło dużo drożej niż przy zakładanym początkowym budżecie, ale takie jest życie... Edytowane 29 Listopada 2014 przez ThimGrim Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jeżeli ma być to zestaw typowo do gier to poszedłbym tutaj w mocniejszą GPU R9 280 / R9 280X kosztem zamiany SSD 256 GB na HDD 1TB. Cytuj Link to post Share on other sites
ThimGrim 0 Napisano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Jeżeli ma być to zestaw typowo do gier to poszedłbym tutaj w mocniejszą GPU R9 280 / R9 280X kosztem zamiany SSD 256 GB na HDD 1TB. Stawiam jednak pracę na pierwszym miejscu, a grafika jest imho, jak na moje wymagania, wystarczająca. I w sumie też uległa podniesieniu jakości, bo pierwotnie zakładałem R7 265. Ale dzięki za info. Zależało mi po prostu na informacji, że to będzie działać sprawnie: ta obudowa z tym zasilaczem, cpu, gpu, itd. EDIT: Jednak chyba zmienię płytę na Asrock H97M PRO4 Intel H97, bo ma chipset przynajmniej od razu zgodny z moim haswellem refresh (i jakby co to mogę sam procesor zamienić na broadwella). A poza tym, mogę zamontować wiatraki z obudowy bez bawienia się w jakieś przejściówki (afaik), bo ta płyta ma taką opcję. Edytowane 30 Listopada 2014 przez ThimGrim Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts