mr.Mad 33 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Szkoda mi ich raczej z sentymentu do ATi gdzie jako laik w sprawie komputerów wycztałem w kafejce internetowej że można zmodowac 9500pro do 9700pro, kumpel taką miał i się zdawało że mnie na rękach będzie nosił jak mu to zmodowałem a jaki szacun w szkole, taki informatyk że potrafi ulepszac karty graficzne hehe jak dobrze kiedyś było jak nie każdy miał internet w domu, ehh piękne czasy Wracając do tematu, AMD jak nie wyda porządnych procesrów albo kart graficznych to ameno, pociągną jeszcze ale żeby zbudowac nową architekturę trzeba pieniędzy, a te wydają się kończyc skoro R9 290x to HD 7970 na sterydach, obstawiam że R9 390x to będzie R9 290X na jeszcze mocniejszych sterydach, jakaś omka albo boldenon Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Skoro tak wracamy do przeszłości pamięcią... Ja pamiętam jak kolega miał ATI 9500 PRO, taką fajną czerwoniutką. Ja sobie wtedy kupiłem Voodoo 3 3000 używkę, która kosztowała mnie chyba 150 zł Co lepsze była to wtedy jedna z tych kart z mocnej, średniej półki i pozwalała komfortowo cisnąć w Q3 Później miałem GF4 Ti 4200, później był sławny radosław 9800 PRO, następnie znów jakiś GF (nie pamiętam jaki, wiem, że od Galaxy) i następnie rewelacyjny 8800GT, który kosztował poniżej tysiaka. Pamiętam do dziś jaki był na niego popyt gdyż oferował bardzo dobrą wydajność w tej cenie. W sklepach nie nadążali dowozić, a się rozchodziły jak ciepłe bułeczki. Kilka razy w kilku sklepach przekładali termin dostawy albo anulowali zamówienie z tego powodu. Przedostatnią kartą był Radek chyba 4870, kolejna Radek 7870 i teraz wkrótce najprawdopodobniej będzie GTX 970. Na AMD nie mam raczej zamiaru czekać ze względu na premiery trzech gier tj. Pillars of Eternity, GTA V i W3. Zanim AMD je zaprezentuje i zanim będą dostępne w polskich sklepach to będzie końcówka wakacji i sporo po premierze ww. tytułów. Cytuj Link to post Share on other sites
raventes 13 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Skoro AMD nic nie wydaje, tzn że nic nie ma gotowego i ciągle nad czymś pracują. Co z tego, że wydadzą 390X jak zieloni mają już gotową 980Ti i znów AMD będzie w tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ale jeśli wydajne będzie jak gtx 980 to kupię i pewnie będzie tańsze. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Skoro AMD nic nie wydaje, tzn że nic nie ma gotowego i ciągle nad czymś pracują. Co z tego, że wydadzą 390X jak zieloni mają już gotową 980Ti i znów AMD będzie w tyle. Dlaczego mają być w tyle, skoro wydajność dużego Maxwella jest juz znana. 980Ti nic nowego nie wniesie w kwestii wydajności oprócz wyższego taktowania. Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Gdzie znana ? Źródło poproszę i potwierdzona specyfikacje karty. Pomyliło mi się i myślałem, że piszesz o flagowy AMD. Nie mogę edytować gdyż pisze z tel Cytuj Link to post Share on other sites
mr.Mad 33 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Będzie to wydajnośc Titana X +/- 5%, dużo też zależy od potencjału OC który będzie zapewne spory. Gdybanie gdybaniem, ale jeżeli R9 390X nie przegoni chodźby GTX980 (bez Ti) to AMD pójdzie niestety na dno. Nowa generacja powinna się pojawic początkiem dopiero 2016 roku, a wtedy może byc trochę za późno... oby nie skończyli tak jak VooDoo 6000 Miał byc morderca i killer wszelakiego sprzętu, ale zabrakło niestety pieniędzy i czasu. A szkoda, pole walki wyglądałoby zupełnie inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
Matiziol 318 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 W sumie to ciekawe jak dzisiaj wyglądał rynek gpu, gdyby 3dfx przetrwał i wydawał karty (albo jak wolicie "akceleratory") do dzisiaj. Jeśli 390x nie będzie nawet wydajniejszy od 980, to będzie można snuć teorie spiskowe, że radeony skończą jak voodoo. Narazie nic nie wiadomo. Ja mam cichą nadzieję że karty ze średniej wyższej półki to nie będą odgrzewane po raz drugi kotlety (mam na myśli '70 i '80), a '90tka nawiąże jakąś konkurencję z geforcami, bo coraz gorzej widzę amd nie tylko w kartach, ale i w procesorach Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Raczej jest pewne że 390x przegoni 980 bo zostanie zlikiwodane waskie gardło tej architektury - pamięć. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_r9_390x_premiera_w_drugiej_polowie_roku Cytuj Link to post Share on other sites
Wolnyfull 77 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Kompletnie nie rozumiem polityki AMD zamiast wydać i zmniejszyć straty to ciągle przekładają premierę, brak produkcji HBM? kiepskie sterowniki? niemam pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 przekładają premierę?? A kiedy AMD podało jakąkolwiek datę premiery nowych radeonow?? Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Olalem ich cieplym moczem jakis tydzien temu i zrezygnowalem z czekaniem na nowa serie. Zamowilem karte od NV 970 i teraz nie zaluje. Z AMD to mozna czekac do usranej smierci. Cytuj Link to post Share on other sites
Wolnyfull 77 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 przekładają premierę?? A kiedy AMD podało jakąkolwiek datę premiery nowych radeonow?? Masz racje zle to ujełem, ale zbyt długo każą sobie czekać. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jak AMD wyda w drugiej połowie roku, to od nvidii będzie już nowa architektura. 980ti na razie nie wydają, bo amd śpi. Samo jednak amd pisało, że zmniejszają fundusze na karty, a zwiększają na procesory serwerowe. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jak AMD wyda w drugiej połowie roku, to od nvidii będzie już nowa architektura. 980ti na razie nie wydają, bo amd śpi. Samo jednak amd pisało, że zmniejszają fundusze na karty, a zwiększają na procesory serwerowe. Racja jak NVIDIA wyda pascala to AMD obudzi się z ręką w nocniku Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Pascala NV wyda najwczesniej w 2q 2016r więc się tak nie pamięciujcie. Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Jak NV wyda pascala w q2 2016 to AMD znow przelozy premiere serii 3xx Cytuj Link to post Share on other sites
Fikuzi 2439 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Mam takie wrażenie, że jedynym ratunkiem dla AMD będzie przejęcie przez Samsunga Nie obraziłbym się gdyby wyskoczyli na przód z GPU. Konkurencja musi być i nie chodzi tutaj tylko o kwestie niższych cen ale również o nowe rozwiązania/technologie. Jeśli nowa seria kart graficznych AMD nie zda rezultatu (a liczę, że będzie konkurencyjna) to firma będzie w dużych tarapatach. Myślę, że nawet zwolennicy Nvidii (choć nie rozumiem ideii "fanboystwa") potrzebują zdrowego konkurenta. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) http://wccftech.com/amd-talk-graphics-products-quarter/ Nowe grafiki AMD jeszcze w tym kwartale. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Blashix Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 http://www.purepc.pl/procesory/amd_zmniejsza_zamowienia_na_uklady_od_globalfoundries#new AMD się już kruszy, za chwilę jeszcze się okaże , że będą tylko zieloni, a szkoda bo cały czas kibicuje tej firmie. Cytuj Link to post Share on other sites
Matiziol 318 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Niedługo będzie można snuć teorie spiskowe, że radeony skończą jak voodoo. Narazie nic nie wiadomo. Bo coraz gorzej widzę amd nie tylko w kartach, ale i w procesorach Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 http://www.purepc.pl/procesory/amd_zmniejsza_zamowienia_na_uklady_od_globalfoundries#new AMD się już kruszy, za chwilę jeszcze się okaże , że będą tylko zieloni, a szkoda bo cały czas kibicuje tej firmie. Jak AMD padnie to będziemy mieli droższe Ge-force, chyba tego nie chcemy ? Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 A co na to poradzimy? Cytuj Link to post Share on other sites
Fikuzi 2439 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Zrobimy nowe gpu z kartofelków - Zupełnie nowa technologia i turbo wydajność. Jak po x latach przestanie być w TOP to wrzuci się do ognia i po wyjęciu doda się trochę masła. Będzie wyżerka ! Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Fikuzi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts