Matiziol 318 Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Czekam na tonge xt, flagowce mnie nie obchodzą Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 29 Marca 2015 Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ciekawe czy do 1500zł coś wydajniejszego złapie niż GTX 970 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Matiziol 318 Napisano 29 Marca 2015 Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Grenada to prawdopodobnie będzie przemianowane hawai, ale miejmy nadzieję, że nie będzie aż tylu kotletów. Jak na razie każde info to nieoficjalne przecieki, więc wszystko się może zdarzyć Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Raczej Fiji nie zadebiutuje jako x2. Pewnie internetowy głuchy telefon zadziałał. Dwuchipowe karty to głównie pokaz sił niż dobre źródło zysków. Kto chce więcej mocy to raczej pójdzie w Crossfire. Ok, wypadłem trochę z obiegu, działo się coś ciekawego? Z tego co widzę to plotki idą w kierunku fantasy Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez szatkus Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nic się nie dzieje. AMD w kulki sobie leci i jak zwykle przeciąga premierę swoich nowych kart. Jak tak dalej pójdzie to obudzą się z ręką w nocniku tak jak w przypadku procków gdzie Intel jest zdecydowanie lata świetlne przed nimi. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Hmmm... czy ja wiem... Titan X dopiero wyszedł, więc mają jeszcze trochę czasu. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Może AMD odpuścił ? Najpierw ludzie narzekają, że amd ma kiepskie sterowniki, potem, że się grzeją, wyją bardzo, a teraz że nie wydają nowych kart.. Cytuj Link to post Share on other sites
* * 6 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja tam chwałę radeony za ogrzewanie mojego zimnego pokoju. Do piwnicy też jak znalazł! 3 Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jakieś przecieki, wieści, plotki ? Może ktoś chce się pobawić we wróża i przewidzieć datę premiery? A tak na poważnie to sam już nie wiem czy czekać na serię 3xx? Czy kupić gtx 970 za którego mocno przepłacę ? Czy może 290X trochę tańszego niż gtx 970 i trochę mniej wydajnego, ale za to z opcją sauny w pokoju ? Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 tańszego niż gtx 970 i trochę mniej wydajnego Tutaj akurat nie znajduję potwierdzenia Twoich słów. Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Z tego co czytałem to 290X jest o jakieś 10% mniej wydajny od gtx 970. Cytuj Link to post Share on other sites
nowow1234 28 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_970_killer_gtx_780_test_wersji_niereferencyjnych?page=0,23 Ja tu widze ze Gigabyte r9 290x o referencyjnych zegarach jest wydajnieszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Peter_21 7 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Coś się dzieje w temacie radków 3xx...niereferencyjny R9 390 od XFX http://www.benchmark.pl/aktualnosci/xfx-radeon-r9-390-zdjecia-karty-chlodzenie-double-dissipation.html Cytuj Link to post Share on other sites
nowow1234 28 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 To pewnie za niedługo premiera. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ładny dizajn tego XFXa. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Coś czuję, że karta będzie ogromna, ale w budzie na nią już miejsce jest Cytuj Link to post Share on other sites
robdidit 3 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) już miałem brać 970 za około tydzień, ale chyba jeszcze poczekam bo teraz 2 opcje są: albo kupię taniej 970/290x po wyjsciu 3xx albo 390x jeśli cena będzie dobra. Choć z tą ceną 390x to ciągle mam wątpliwości, że niby nie będzie wysoka. no a jak zdjęcia niereferencyjnych wersji wychodzą to może coś zacznie się więcej dziać już niedługo. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez robdidit Cytuj Link to post Share on other sites
raventes 13 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 To pewnie za niedługo premiera. Tiaa, pewnie gdzieś w połowie wakacji jak dobrze pójdzie będzie można już kupić Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie nastawiałbym się, że premiera nastąpi w tym czy kolejnym miesiącu. Najwcześniej będzie to czerwiec, a dostępne w Polsce będą pewnie gdzie lipiec/sierpień. Nie ma co czekać. AMD przegrało swoją walkę na rynku procesorów, a teraz przegrywa na rynku kart graficznych. Z jednej strony jest to opłacalne... na przykładzie procków i5... kupujesz raz na kilka lat procesor za ~1000 zł i nie przejmujesz się wydajnością. Taki i5 2500 dalej jest bardzo dobrym procesorem do gier. Nie ma też dużego spadku cen. Ja swojego i 4670k w 2013 kupiłem za 870 zł, a ostatnio sprzedałem za 860 zł Sytuacja na rynku GPU zmierza w podobnym kierunku. Będziemy mieli monopol i wzrost wydajności rzędu 5% na rok, ale za to producenci gier będą musieli się dostosować do rynku, a gracz nie będzie musiał co rok czy dwa lata zmieniać karty graficznej. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez althais Cytuj Link to post Share on other sites
Michur 76 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Ja swojego i 4670k w 2013 kupiłem za 870 zł, a ostatnio sprzedałem za 860 zł To działa w obie strony bo jeśli wymieniłeś na i7 za 1,5 to żaden interes a ciągłe czekanie na nową generacje też nie ma sensu bo intel ciągle odwleka premiery i proponuje symboliczny przyrost mocy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
toddlockwood 71 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Nie nastawiałbym się, że premiera nastąpi w tym czy kolejnym miesiącu. Najwcześniej będzie to czerwiec, a dostępne w Polsce będą pewnie gdzie lipiec/sierpień. Nie ma co czekać. AMD przegrało swoją walkę na rynku procesorów, a teraz przegrywa na rynku kart graficznych. Z jednej strony jest to opłacalne... na przykładzie procków i5... kupujesz raz na kilka lat procesor za ~1000 zł i nie przejmujesz się wydajnością. Taki i5 2500 dalej jest bardzo dobrym procesorem do gier. Nie ma też dużego spadku cen. Ja swojego i 4670k w 2013 kupiłem za 870 zł, a ostatnio sprzedałem za 860 zł Sytuacja na rynku GPU zmierza w podobnym kierunku. Będziemy mieli monopol i wzrost wydajności rzędu 5% na rok, ale za to producenci gier będą musieli się dostosować do rynku, a gracz nie będzie musiał co rok czy dwa lata zmieniać karty graficznej. To co opisałeś to jest fikcja i marzenie ścietej głowiy. Monopol jest zły pod kazdym względem ponieważ zatrzymuje on rozwój. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
_szarlej_ 6 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 To co opisałeś to jest fikcja i marzenie ścietej głowiy. Monopol jest zły pod kazdym względem ponieważ zatrzymuje on rozwój. Niby tak, ale z drugiej strony wcale nie tęsknię za czasami w których co dwa lata trzeba było wymieniać praktycznie całego kompa na nowy bo nic na nim nie działało. Duża konkurencja na rynku kart oznacza oczywiście lepsze układy, które przekładają się na coraz lepszą grafikę itp ale nie jestem pewien czy tego potrzebuję. Oprawa graficzna obecnych gier w zupełności mnie satysfakcjonuje, za to coraz częściej odpalam grę - zachwycam się przez godzinę czy dwie grafiką, sprawdzam ile mam FPSów i ... następnego dnia nie mam ochoty już jej włączać bo brakuje grywalności. Osobiście chciałbym aby czerwoni wypuścili jakieś nowe układy będące konkurencją dla 900 licząc na spadek cen ale wcale nie pragnę wściekłego wyścigu w którym co roku wychodzi karta znacząco lepsza od poprzednika bo mój portfel będzie wówczas piszczał niczym cewki w 970 Cytuj Link to post Share on other sites
Peter_21 7 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 To co opisałeś to jest fikcja i marzenie ścietej głowiy. Monopol jest zły pod kazdym względem ponieważ zatrzymuje on rozwój. Zgadzam się w 100%, jak w kartach graficznych zostanie tylko jedna firma tak jak w prockach intel to co rok nowe kotlety z wydajnościa +5% i cena +20% za "nową" technologię. Jeszcze nie słyszałem żeby monopol w jakiejś branży się sprawdził, widać to po prockach, przyrost wydajności mierny, ceny rosną ( dwurdzeniowy i3 który powinien kosztować max 300zł kosztuje ponad 400zł, w obecnej cenie i3 powinien byc najsłabszy i5 ). Właśnie dzieki monopolowi intela mamy jeszcze dostępne w sprzedaży dwurdzeniowce które juz powinny skonczyć swój żywot i standardem powinienny być czterordzeniowce. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mr.Mad 33 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Bo rozwój się skończył wraz z nastaniem ery "kotlety schabowe". Najpierw była to sławna karta 8800GTS 512 MB. Wyszła 3krotnie, pod 3 nazwami 8800GTS 512 MB ---> 9800GTX --->GTS250. Potem AMD podpatrzyło że tak można i również odgrzewają sobie karty 79xx --> R9 280 I 280x. Intel jak zniszczył AMD i5 to też sobie tak zagrywa, a to zwiększy wydajnośc o 5%, a to zmniejszy proces technologiczny itp. I tak mając na dzień dzisiejszy i5 750 i jeżeli trafiłem na dobrą sztuke i zrobi 3.6 GHz to nie muszę wymieniac w kompie absolutnie nic oprócz karty graficznej ale to planuje już od jakiegoś czasu, a nawiasem mówiąc karta jest z 2010 roku. Troche historii. Mój pierwszy komp to był Duron 1 GHz, 128 SDRAM i mocarny Geforce 2 GTS. Po 3 latach był do wyrzucenia bo nie miał "shaderów". Zmiana na Radeon 9800. Po 2 latach znów nie nadawał się zbytnio do niczego bo w roku 2004 mieliśmy już Geforce 6xxx i Radeon X1000. A potem znów trzeba było wymieniac procka bo Athlony 64 i Pentium 4 były już mocarne, wchodził również dwurdzeniowce pod strzechy. Potem trzeba było karty wymieniac bo Crysis. I tak dalej, i tak dalej. Jakbyśmy mieli tylko jedną markę typu Nvidiia na polu kart graficznych i Intel na polu procesorów to komputery by były jak konsole, tj. bebchy by się wymieniało raz na 5 lat bo by nie było takiego rozwoju. Z jednej strony dobrze, z drugiej źle. Turok Quake 2 vs Crysis 1997 vs 2007 Jaka przepasc graficzna? Tak ogromna że ja pier***. F.E.A.R. vs Battlefield Hardline. Może nie najlepszy przykład, ale to tylko porównanie. 2005 vs 2015 Jaka przepasc? A no już nie taka spora. To daje do myślenia, kiedyś grafika zmieniała się z roku na rok, teraz ja jakoś nie zauważam takich skoków graficznych jak kiedyś. Lata 2005 - 2009 to według mnie był okres jak zaczeła się taka stopniowa stagnacja. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez mr.Mad Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) @up Dokładnie o to mi chodziło. Gdyby był jeden gracz, a do tego wszystko zmierza to nie przejmowalibyśmy się, że musimy po roku czasu zmieniać grafikę aby odpalić jakąś nową grę. Być może wtedy producenci by bardziej optymalizowali gry. A rozwój by był tylko nie tak szybki. Co z tego, że wydajność skoczy o 20%-40% w topowej karcie nowej serii skoro i tak stać na nią będzie nieliczny procent, a pozostałe "nowe" karty ze średniej półki to odgrzewane kotlety z 5% wzrostem wydajności. AMD chyli się ku upadkowi tak jak kiedyś świetne 3dfx, które opóźniało swoje premiery kart z serii Voodoo 4, 5 i 6stki (pierwsze dwurdzeniowce) chyba nie zdążyli wydać bo NV wydawała swoje serie wcześniej aż wreszcie wykupili 3dfxa i ich cały dorobek i technologie. Co z tego, że AMD wyda teraz nową serię gdzie tylko 390 i 390x będą nowymi kartami nie licząc najniższego segmentu skoro NV odpowie 780Ti, a pod koniec roku nową serią. To będzie gwóźdź do trumny AMD, które żółwim tempem wydaje karty, które powinny wyjść już w poprzednim roku. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez althais Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts