Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

Ja pamiętam przesiadkę z 8800GT na HD6950 i kolory na AMD wydawały mi się lepiej dobrane, przez co obraz wydawał mi się dużo atrakcyjniejszy

Przeciez obraz na radeonie był atrakcyjniejszy od 15 lat ;)

http://m.pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/07/amd_fury_x/charts/crysis3_1920_2.png

Widzieliscie jaka słabizna na fury jest na testach pclab ? Krecona mocno  gtx 970 powinna byc jak fury stock albo i szybsza w tej grze

W sumie mi wyszło podobnie z kreconą r9 290x vs mocno krecona gtx 970

• Popieram 4

Pamiętaj że NV praktykowała wtedy wycinanie detali z gier by zyskać trochę na wydajności względem konkurencji, nie mam pojęcia czy coś takiego ma jeszcze miejsce, musiałbym mieć obydwie karty i porównywać na screenach każdy szczegół.

http://www.tomshardware.com/reviews/image-quality-driver-optimization-graphics,3173.html

Wow, nowy driver 15,7 whql :D

Windows® 10 Support, itd.

• Windows® 10 Technical Preview Support
  • Virtual Super Resolution (VSR)
  • Frame Rate Target Control™ (FRTC)
  • Performance Optimizations versus AMD Catalyst™ Omega
  • AMD FreeSync™ and AMD CrossFire™ Support
  • AMD CrossFire™ Profile Enhancements for the following games:
Edytowane przez MasterBarti

Purepc, test w miejscu graficznym, gdzie karta pokazuje swoją niestłumioną wydajność,

pclab, test w miejscu procesorowym, gdzie wynik zaniża narzut sterowników.

i to by było na tyle jeśli chodzi o testy na tych portalach.

Nie wiem co Ci z pclola testowali...

Na PClabie testy są dla ludzi potrafiących myśleć i co nieco analizować.  8-)

Wyniki testów, które zalinkowałeś pokrywają się z tymi z PClaba. W każdym teście 4k Fury wygrywa z 980 ale w niższych rozdzielczościach tam gdzie sterownik daje o sobie znać wydajność jest gorsza niż na 980.

EOT

Obecnie jestem w trakcie przygotowywania materiału dotyczącego różnych procedur testowych i wyników jakiej uzyskujemy wykonując pomiary w różnych sceneriach. Do materiałów przygotowuję również nagrania wideo z 5-6 gier pokazujące różnice w doborze miejsca testowego.

Mam nadzieję, że mój materiał wielu osobom wyjaśni, że zarówno testy na Pclabie jak i na PurePC czy innych serwisach są poprawne a wyniki uzależnione są od innej procedury testowej.

Edytowane przez DjXbeat

Na PClabie testy są dla ludzi potrafiących myśleć i co nieco analizować.  8-)

Wyniki testów, które zalinkowałeś pokrywają się z tymi z PClaba. W każdym teście 4k Fury wygrywa z 980 ale w niższych rozdzielczościach tam gdzie sterownik daje o sobie znać wydajność jest gorsza niż na 980.

EOT

Obecnie jestem w trakcie przygotowywania materiału dotyczącego różnych procedur testowych i wyników jakiej uzyskujemy wykonując pomiary w różnych sceneriach. Do materiałów przygotowuję również nagrania wideo z 5-6 gier pokazujące różnice w doborze miejsca testowego.

Mam nadzieję, że mój materiał wielu osobom wyjaśni, że zarówno testy na Pclabie jak i na PurePC czy innych serwisach są poprawne a wyniki uzależnione są od innej procedury testowej.

Ok, to teraz mi powiedz. Co z tego jak Radeon będzie słabszy w miejscach procesorowych (lecz to też zależy od posiadanego procesora, stopnia OC itp), jeśli w miejscach GPU to AMD będzie górowało a Nvidia zjedzie niżej w słupkach wydajności? Takie testy mają pokazać wydajność GPU a nie GPU i CPU. Dużo zależy od posiadanego procesora a w miejscach GPU procesor nie robi praktycznie żadnej różnicy w wydajności, sam robiłem dla siebie takie testy kiedyś. Więc lepszą metodologię ma PurePC ponieważ pokazuje wydajność karty.

Ok, to teraz mi powiedz. Co z tego jak Radeon będzie słabszy w miejscach procesorowych (lecz to też zależy od posiadanego procesora, stopnia OC itp), jeśli w miejscach GPU to AMD będzie górowało a Nvidia zjedzie niżej w słupkach wydajności? Takie testy mają pokazać wydajność GPU a nie GPU i CPU. Dużo zależy od posiadanego procesora a w miejscach GPU procesor nie robi praktycznie żadnej różnicy w wydajności, sam robiłem dla siebie takie testy kiedyś. Więc lepszą metodologię ma PurePC ponieważ pokazuje wydajność karty.

Zapominasz, że w skład wydajności GPU wchodzi również sterownik graficzny  8-)

Edytowane przez DjXbeat

Mam przygotowane już nagranie z AC:Unity i materiał idealnie obrazuje różnice w metodologii.

Przez pierwsze 30s nagrania mamy do czynienia z miejscem typowo graficznym (PurePC) gdzie GTX970 1329/1750Mhz idzie łeb w łeb z R9 290X@1050/1300Mhz. Po 30s dochodzimy do miejsca mieszanego (PClab) gdzie sterowniki graficzne zaczynają odgrywać kluczową rolę i tutaj GTX970 jest już wydajniejszy o 13% od R9 290X.

Z pkt widzenia gracza obydwa miejsca są kluczowe więc obydwa miejsca należy wliczyć do końcowej oceny.

Tak, lecz przeczytałeś to co napisałem w ogóle? Sterownik da o sobie znać w miejscach CPU lecz w GPU nie pa praktycznie żadnego znaczenia w wydajności. 

Moje pytanie brzmi: Czy sterownik wchodzi w skład testowanego GPU?

Kolejna sprawa jest taka, że testy PurePC bazują na stworzonym idealnym miejscu gdzie procesor nie ma dużego wpływu na wydajność. Czy normalna rozgrywka w jakiej uczestniczymy bazuje na idealnych miejscach? Nie - to są mieszane miejsca więc tutaj bardziej przychylny jestem testom z PClab choć wiem, że wyniki z PurePC są też dobre ale nie mają nic wspólnego z realną rozgrywką ;)

Edytowane przez DjXbeat

W żadnej grze nie mamy do czynienia z jednorodnym środowiskiem. Pojawia się pytanie, która z metodologii jest poprawniejsza? Żadna. Na dobrą sprawę musielibyśmy stworzyć kilkanaście wykresów z wydajnością przy każdej grze, które łączyłyby lokacje CPU z lokacjami GPU. Kto się tego podejmie? Nikt.

Weźmy pod uwagę jeden z wykresów PCL: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/07/amd_fury/charts/fc4_1920.png

Łatwo zauważyć, że OC Radeonów nie przekłada się na wzrost wydajności w grze. Wpływ ma na to działanie sterownika AMD, który "blokuje" osiągi GPU. Dopiero w 1440p następuje odetkanie grafiki. Dodam tylko, że w FC4 ciężko grać bez włączonego V-sync w związku z tym te ~ 75 kl./s na GTX 980 ma niewielkie znaczenie dla rozgrywki (no chyba, że ktoś dysponuje 75 Hz monitorem). 

Teraz patrzymy na PPC: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_amd_radeon_r9_fury_vs_geforce_gtx_980?page=0,9

W miejscu stricte graficznym ilość kl./s przy GTX 980 potrafi spaść do poziomu 58 FPS, AVG. oscyluje wokół 64 kl./s. To niemalże identyczne wyniki jakie osiągnięto na PCL przy Fury. No właśnie, a jak wypada Fury na PPC? 75 kl./s w AVG i jedyne 59 kl./s w minimal. Czyżby typowa lokacja GPU zamieniła nam się w miejsce gdzie na wydajność może mieć wpływ procesor? Błędem większości czytelników jest obserwacja tylko jednego słupka wykresu. 

Wydajność Fury i GTX 980 w FC4 będzie stała na bardzo zbliżonym poziomie, biorąc pod uwagę wyniki uzyskane na obu portalach w rozdzielczości 1920x1080. Nie ma znaczenia, czy testujemy kartę w miejscu A czy w miejscu B. Dlatego też wielokrotnie nawołuję do odwiedzania kilku różnych portali, nie tylko jednego - wybranego przez siebie :)

W procedurze PCL dziwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie ten wykres: http://pclab.pl/art64759-21.html

Przyznam szczerze, że trochę już grałem na Fury w GTA V i FPS przy bardzo wysokich detalach i FXAA nie spadał poniżej 60 kl./s. Może omyłkowo nie umieścili informacji o włączonym MSAA podczas testów. Tym niemniej jak na lokacje GPU+CPU wyniki są zadziwiająco słabe. AMD ma problemy z narzutem, ale nie przy CPU klasy i7-4790K po lekkim OC. Wczoraj bawiłem się w porównanie i7@4.5 vs i7@3.5 i rzeczywiście przy Fury X na nisko taktowanym zegarze CPU można zejść do takich wyników ;)

• Popieram 2