dam111111 522 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Ja pamiętam przesiadkę z 8800GT na HD6950 i kolory na AMD wydawały mi się lepiej dobrane, przez co obraz wydawał mi się dużo atrakcyjniejszy Przeciez obraz na radeonie był atrakcyjniejszy od 15 lat http://m.pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/07/amd_fury_x/charts/crysis3_1920_2.png Widzieliscie jaka słabizna na fury jest na testach pclab ? Krecona mocno gtx 970 powinna byc jak fury stock albo i szybsza w tej grze W sumie mi wyszło podobnie z kreconą r9 290x vs mocno krecona gtx 970 4 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Pamiętaj że NV praktykowała wtedy wycinanie detali z gier by zyskać trochę na wydajności względem konkurencji, nie mam pojęcia czy coś takiego ma jeszcze miejsce, musiałbym mieć obydwie karty i porównywać na screenach każdy szczegół. http://www.tomshardware.com/reviews/image-quality-driver-optimization-graphics,3173.html Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Kto pamieta na jakiej karcie znikał pewnien zółw Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Kto pamięta Crysis3 i tesselację na 6950/6970 Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 I co ten filmik ma przedstawiać Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Przedstawia problemy AMD z obrazem (Psycho) Edytowane 8 Lipca 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Kto pamieta na jakiej karcie znikał pewnien zółw Żółw? http://static.frazpc.pl/cms/2003/05/1053338978434238.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Acha .To łap Przedstawia problemy AMD z obrazem (Psycho) 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Wow, nowy driver 15,7 whql Windows® 10 Support, itd. Windows® 10 Technical Preview Support Virtual Super Resolution (VSR) Frame Rate Target Control™ (FRTC) Performance Optimizations versus AMD Catalyst™ Omega AMD FreeSync™ and AMD CrossFire™ Support AMD CrossFire™ Profile Enhancements for the following games: Edytowane 8 Lipca 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
szafirotron 18 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Cudo (i pewnie jeszcze mniej cudowna cena): http://www.techpowerup.com/img/15-07-10/43a.jpghttp://www.techpowerup.com/img/15-07-10/43c.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
damianox89 322 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Testy FURY http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_amd_radeon_r9_fury_vs_geforce_gtx_980 http://pclab.pl/art64759.html 2 serwisy internetowe i 2 skrajnie inne opinie, 2 różne wydajności omg. Edytowane 10 Lipca 2015 przez damianox89 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Purepc, test w miejscu graficznym, gdzie karta pokazuje swoją niestłumioną wydajność, pclab, test w miejscu procesorowym, gdzie wynik zaniża narzut sterowników. i to by było na tyle jeśli chodzi o testy na tych portalach. Cytuj Link to post Share on other sites
damianox89 322 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) test z tomshardware.com http://www.tomshardware.com/reviews/sapphire-amd-radeon-r9-fury-tri-x-overclocked,4216.html I kolejne testy: Nie wiem co Ci z pclola testowali... Edytowane 10 Lipca 2015 przez damianox89 Cytuj Link to post Share on other sites
Gorionn 30 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Nieźle wyżyłowana, podkręca się o całe 5%... Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Wygląda na to że zostane na 970tce Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 ew. uzywany gtx 980 w cenie 1650zł Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Nie wiem co Ci z pclola testowali... Na PClabie testy są dla ludzi potrafiących myśleć i co nieco analizować. Wyniki testów, które zalinkowałeś pokrywają się z tymi z PClaba. W każdym teście 4k Fury wygrywa z 980 ale w niższych rozdzielczościach tam gdzie sterownik daje o sobie znać wydajność jest gorsza niż na 980. EOT Obecnie jestem w trakcie przygotowywania materiału dotyczącego różnych procedur testowych i wyników jakiej uzyskujemy wykonując pomiary w różnych sceneriach. Do materiałów przygotowuję również nagrania wideo z 5-6 gier pokazujące różnice w doborze miejsca testowego. Mam nadzieję, że mój materiał wielu osobom wyjaśni, że zarówno testy na Pclabie jak i na PurePC czy innych serwisach są poprawne a wyniki uzależnione są od innej procedury testowej. Edytowane 10 Lipca 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 ew. uzywany gtx 980 w cenie 1650zł znajdz mi takiego ;p Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Znalazłem lecz nie miałem $ i karta sprzedana 5 miesięczna (allegro i payu). Edytowane 10 Lipca 2015 przez neo88 Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Na PClabie testy są dla ludzi potrafiących myśleć i co nieco analizować. Wyniki testów, które zalinkowałeś pokrywają się z tymi z PClaba. W każdym teście 4k Fury wygrywa z 980 ale w niższych rozdzielczościach tam gdzie sterownik daje o sobie znać wydajność jest gorsza niż na 980. EOT Obecnie jestem w trakcie przygotowywania materiału dotyczącego różnych procedur testowych i wyników jakiej uzyskujemy wykonując pomiary w różnych sceneriach. Do materiałów przygotowuję również nagrania wideo z 5-6 gier pokazujące różnice w doborze miejsca testowego. Mam nadzieję, że mój materiał wielu osobom wyjaśni, że zarówno testy na Pclabie jak i na PurePC czy innych serwisach są poprawne a wyniki uzależnione są od innej procedury testowej. Ok, to teraz mi powiedz. Co z tego jak Radeon będzie słabszy w miejscach procesorowych (lecz to też zależy od posiadanego procesora, stopnia OC itp), jeśli w miejscach GPU to AMD będzie górowało a Nvidia zjedzie niżej w słupkach wydajności? Takie testy mają pokazać wydajność GPU a nie GPU i CPU. Dużo zależy od posiadanego procesora a w miejscach GPU procesor nie robi praktycznie żadnej różnicy w wydajności, sam robiłem dla siebie takie testy kiedyś. Więc lepszą metodologię ma PurePC ponieważ pokazuje wydajność karty. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Ok, to teraz mi powiedz. Co z tego jak Radeon będzie słabszy w miejscach procesorowych (lecz to też zależy od posiadanego procesora, stopnia OC itp), jeśli w miejscach GPU to AMD będzie górowało a Nvidia zjedzie niżej w słupkach wydajności? Takie testy mają pokazać wydajność GPU a nie GPU i CPU. Dużo zależy od posiadanego procesora a w miejscach GPU procesor nie robi praktycznie żadnej różnicy w wydajności, sam robiłem dla siebie takie testy kiedyś. Więc lepszą metodologię ma PurePC ponieważ pokazuje wydajność karty. Zapominasz, że w skład wydajności GPU wchodzi również sterownik graficzny Edytowane 10 Lipca 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Zapominasz, że w skład wydajności GPU wchodzi również sterownik graficzny Tak, lecz przeczytałeś to co napisałem w ogóle? Sterownik da o sobie znać w miejscach CPU lecz w GPU nie pa praktycznie żadnego znaczenia w wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Mam przygotowane już nagranie z AC:Unity i materiał idealnie obrazuje różnice w metodologii. Przez pierwsze 30s nagrania mamy do czynienia z miejscem typowo graficznym (PurePC) gdzie GTX970 1329/1750Mhz idzie łeb w łeb z R9 290X@1050/1300Mhz. Po 30s dochodzimy do miejsca mieszanego (PClab) gdzie sterowniki graficzne zaczynają odgrywać kluczową rolę i tutaj GTX970 jest już wydajniejszy o 13% od R9 290X. Z pkt widzenia gracza obydwa miejsca są kluczowe więc obydwa miejsca należy wliczyć do końcowej oceny. Tak, lecz przeczytałeś to co napisałem w ogóle? Sterownik da o sobie znać w miejscach CPU lecz w GPU nie pa praktycznie żadnego znaczenia w wydajności. Moje pytanie brzmi: Czy sterownik wchodzi w skład testowanego GPU? Kolejna sprawa jest taka, że testy PurePC bazują na stworzonym idealnym miejscu gdzie procesor nie ma dużego wpływu na wydajność. Czy normalna rozgrywka w jakiej uczestniczymy bazuje na idealnych miejscach? Nie - to są mieszane miejsca więc tutaj bardziej przychylny jestem testom z PClab choć wiem, że wyniki z PurePC są też dobre ale nie mają nic wspólnego z realną rozgrywką Edytowane 10 Lipca 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Znalazłem lecz nie miałem $ i karta sprzedana 5 miesięczna (allegro i payu). trzeba bylo pisac ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 W żadnej grze nie mamy do czynienia z jednorodnym środowiskiem. Pojawia się pytanie, która z metodologii jest poprawniejsza? Żadna. Na dobrą sprawę musielibyśmy stworzyć kilkanaście wykresów z wydajnością przy każdej grze, które łączyłyby lokacje CPU z lokacjami GPU. Kto się tego podejmie? Nikt. Weźmy pod uwagę jeden z wykresów PCL: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/07/amd_fury/charts/fc4_1920.png Łatwo zauważyć, że OC Radeonów nie przekłada się na wzrost wydajności w grze. Wpływ ma na to działanie sterownika AMD, który "blokuje" osiągi GPU. Dopiero w 1440p następuje odetkanie grafiki. Dodam tylko, że w FC4 ciężko grać bez włączonego V-sync w związku z tym te ~ 75 kl./s na GTX 980 ma niewielkie znaczenie dla rozgrywki (no chyba, że ktoś dysponuje 75 Hz monitorem). Teraz patrzymy na PPC: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_amd_radeon_r9_fury_vs_geforce_gtx_980?page=0,9 W miejscu stricte graficznym ilość kl./s przy GTX 980 potrafi spaść do poziomu 58 FPS, AVG. oscyluje wokół 64 kl./s. To niemalże identyczne wyniki jakie osiągnięto na PCL przy Fury. No właśnie, a jak wypada Fury na PPC? 75 kl./s w AVG i jedyne 59 kl./s w minimal. Czyżby typowa lokacja GPU zamieniła nam się w miejsce gdzie na wydajność może mieć wpływ procesor? Błędem większości czytelników jest obserwacja tylko jednego słupka wykresu. Wydajność Fury i GTX 980 w FC4 będzie stała na bardzo zbliżonym poziomie, biorąc pod uwagę wyniki uzyskane na obu portalach w rozdzielczości 1920x1080. Nie ma znaczenia, czy testujemy kartę w miejscu A czy w miejscu B. Dlatego też wielokrotnie nawołuję do odwiedzania kilku różnych portali, nie tylko jednego - wybranego przez siebie W procedurze PCL dziwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie ten wykres: http://pclab.pl/art64759-21.html Przyznam szczerze, że trochę już grałem na Fury w GTA V i FPS przy bardzo wysokich detalach i FXAA nie spadał poniżej 60 kl./s. Może omyłkowo nie umieścili informacji o włączonym MSAA podczas testów. Tym niemniej jak na lokacje GPU+CPU wyniki są zadziwiająco słabe. AMD ma problemy z narzutem, ale nie przy CPU klasy i7-4790K po lekkim OC. Wczoraj bawiłem się w porównanie i7@4.5 vs i7@3.5 i rzeczywiście przy Fury X na nisko taktowanym zegarze CPU można zejść do takich wyników 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts