Marox885 1 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam niedawno jakieś 2 miesiące temu zmieniłem procesor na AMD Phenom II X6 1055T.Boxowe chłodzenie były bardzo głośne i niezbyt wydajne.Zmieniłem je więc na Zalmana CNPS10X Performa.Jednak niedawno przez zupełny przypadek wpadł mi do wentylatora od tego chłodzenia jeden z kabli od zasilacza i zablokował go.Z początku tego nie zauważyłem , a procesor dziwnie się zachowywał podczas swojej pracy a konkretniej cały czas miał zaniżone taktowanie do 800 MHz nawet podczas obciążenia - grałem w GTA4 przez około półtorej godziny i strasznie cięło.Po tym czasie poczułem taki dziwny zapach z obudowy komputera charakterystyczny dla wysokiej temperatury więc wyłączyłem komputer.Otworzyłem obudowę a tu radiator procka gorący.Zauważyłem właśnie wtedy ten jeden z kabli od zasilacza , który blokuje wentylator.Wyjąłem go i odczekałem z godzinę aż komp wystygnie.Po tym czasie włączyłem kompa i temperatury były już normalne a taktowanie wskoczyło z powrotem na 2.8 GHz.Jednak problem w tym , że nie przyszło mi wtedy do głowy żeby sprawdzić temperaturę procka.Kto z was by wiedział jaką temperaturę taki Phenom II X6 1055T jest w stanie osiągnąć na samym radiatorze bez wentylatora.Przypomnę chłodzenie Zalman CNPS10X Performa.Jest do dla mnie istotne bo muszę wiedzieć czy przez taki przypadek nie zdegradowałem sobie procesora od zbyt wysokiej temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A skąd mamy wiedzieć jaką osiągnął temperaturę? Wszystko zależy od radiatora, obudowy, cyrkulacji powietrza, innych elementów, które się nagrzewają i temperatury panującej w pokoju. Maximum operating temperature 55°C - 62°C Procesor mógł ulec uszkodzeniu, jeżeli nie aktywowało się zabezpieczenie przeciw przegrzaniowe OTP na płycie głównej. Prosta sprawa - jeżeli procesor się przegrzewa, to następuje throttling i zbija taktowania. To już pierwsza oznaka, gdy trzeba podjąć szybką reakcję. Nie zaś dziwić się, z jakiegoż to powodu, procesor pod obciążeniem pracuje na 800MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Niestety ciężko jest określić czy procesor mógł dostać w kość, podejrzewam ze miał większą temperaturę niż 62. Miałem kiedyś podobnie tylko ze ja zapomniałem przypiąć wentylatora do płyty i grając w diablo c2d osiągnął 86 stopni zczailem się po 5 godzinach około. Wszystko zależy od sztuki. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 procesor ma zabezpieczenia i gdyby osiagnal krytyczna temperature, to by sie wylaczyl. Jaka temperature osiagnal - trudno powiedziec, miales "pasywne chlodzenie" Procka sobie nie "zdegradowales" jak dziala to dziala - sprawdz jakie ma temperatury, jezeli w grach ponizej 62 stopni to jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Niuniek7 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Chyba zwariowałeś nawet jak tam bedzie chłodzenie ''12centymetrowe '' to bedzie za goraco dla tej grzały . Tu sie nie da pasyw bynajmniej dla pełnego obciązenia Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 @up napisalem ze jak mu wentylator nie dzialal, to mial pasywne chlodzenie... Nie radze nigdzie zeby takie sobie zalatwil... Cytuj Link to post Share on other sites
bololabich 1559 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Mój 1090t swego czasu zmulał po przekroczeniu 55 stopni więc ja bym się trzymał max 50st na tym Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts