Skocz do zawartości

Monitor do 600 zł.

Recommended Posts

Witam.

Planuje zakup monitorka do 600 zł, użytek ogólny, głównie gry i przeglądanie internetu. Filmy bardzo sporadycznie. Co do wielkości to zastanawiam się miedzy 22" i 24", nie wiem który będzie wygodniejszy(czy 24" nie będzie za duży). Na ten moment w komputerku siedzi:

amd athlon II x4 630,

asus m4n68t-m,

8 gb ram,

GTX 560 Ti.

Znalazłem dwa monitory, które są dosyć interesujące:

BenQ LED GL2450 Flicker-free

Samsung LED S24D390HL i S22D390HS.

W samsungu bardzo mi się podoba jego wygląda i cienka ramka. Opinie ma również całkiem ok.

Ew. co innego jest warte uwagi w tej cenie?

Pozdrawiam Maciej.  :)

Jeśli chodzi o LG to mam mieszane uczucia, żałuję, że nie dopłaciłem do lepszego. Skopiuję tutaj to co napisałem w podobnym wątku:

Będziesz musiał żyć z prawdopodobnie strasznie nierównomiernym podświetleniem i beznadziejnym wykonaniem. Ja dwa razy wymieniałem na nowy, dopiero trzecia sztuka jest OK. W pierwszej miałem plamkę na matrycym, a w drugiej badpixel i BARZDO chwiejną podstawę (tak, te też trafiają się różne). Poza tym we wszystkim trzech lewy róg świeci dużo mocniej oraz ramka wokół ekranu jest tandetnie spasowana, odstaje. 

Jeśli chodzi zaś o same właściwości "wyświetlające" to nie narzekam. Jest jednak jedna rzecz, a mianowicie idiotyczna funkcja, która wygasza kompletnie ekran przy całkowicie czarnym tle. Np. oglądasz sobie film i jest czarny kadr, to monitor zgaśnie i jego ponowne zapalenie gdy pojawi się jakiś kolor na ekranie to jednak jest jakiśtam ułamek sekundy, przez co jest to irytujące.
Sprawę rozwiązuje włączenie któregoś z trybów power energy saving, tylko ja np. nie lubię automatycznego ustawiania jasności, bo w zależności od tego czy wyświetlana treść jest jasna/ciema to czujnik się różnie zachowuje i w dynamicznych scenach mamy choinkę...

Witam.

Z tego co widzę miedzy tymi monitorkami nie ma jakiś wielkich różnic w parametrach. Miałem okazje zobaczyć dzisiaj samsunga S24D390HL i obraz wydaje się być całkiem. Czy będzie to dobry wybór?

Pozdrawiam Maciej. :)

Możesz również szukać aoc i2369vm - raczej ma lepszą jakość wykonania od LG i 3 lata gwarancji.  http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/

Byłem przez jeden dzień posiadaczem 24 calowego monitora LG 24MP55HQ. Kolory świetne, kąty widzenia też jak dla mnie bardzo dobre, IPS robi swoje. Musiałem ustawić jasność tylko na 20% bo podczas gry w CS:GO jak obrywałem "flashem" to aż mi twarz wykręcało od tej bieli. Podczas gry gdy wychodziłem z ciemnego pomieszczenia na zewnątrz gdzie jest jasno( mapa eldorado dla obeznanych) to przez chwile kolory były bardzo jasne a po sekundzie wracały do normy, nie wiem czy tak powinno być czy nie. 
A nie mam tego monitora bo pierwsza sztuka miała martwy pixel( czarny pixel), w mediamarkt wymienili bez problemu, LG ma gwarancje 0 martwych pixeli prze miesiąc od zakupu, ale z tego co rozmawiałem z kolesiem w sklepie to oni od siebie dają taką gwarancje na wszystkie monitory. Dostałem nową sztukę nigdy nie odpakowywaną i jakie było moje zdziwienie po wyjęciu go z kartonu, centymetr/dwa od górnej ramki szła równoległa mechaniczna i dość głęboka rysa na około pół matrycy. Chciałem wymienić na kolejny taki sam model ale niestety na sklepie była już tylko sztuka z jakiegoś zwrotu, więc zabrałem gotówkę i siedzę teraz przed chyba 19 calowym LG Flatron F900B którego nabyłem ze symboliczna połówkę i ledwie wtargałem do domu. Taka była moja przygoda z nowym monitorem. Teraz myślę o naprawie mojego hyundaia a jak nie wyjdzie to będę czegoś szukał i nie wykluczam że może to być ten sam LG ale może tym razem z komputronika jeżeli po zamówieniu podłączą go i sprawdzą w salonie czy wszystko jest OK. 
Także monitor dobry ale akurat mi trafiły się dwie feralne sztuki, takie moje szczęście :(

Jak można przeczytać wyżej, u mnie tez trzecia była dopiero dobra. Jak widać kontrola jakości nie istnieje.

szkoda że nie mieli trzeciej nowej na stanie może trafiłaby się dobra;/ przynajmniej została mi karta podarunkowa na BP za 50zł, chociaż wyjeździłem więcej, same straty ;/

Edytowane przez Viral