Grabson 0 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Witam juz 3 raz... Nie mogę się opędzić od problemów. Ale zacznijmy: mam kolejny problem z płytą główną, chodzi o to ze nie moze się ona zrestartować przykład:Włączam komputer, przechodzę do biosa, i wychodzę z biosa wybierając 'zapisz zamiany i uruchom ponownie', po czym robi się czarny ekran, karta graficzna przestaje wysyłać sygnał do monitora a komputer stoi w miejscu wszystko działa, dyski niczego nie czytają a na płycie głównej na wyświetlaczu LED gdzie wyświetlają się kody debugowania widnieje 00 (nie ma takiego błędu w dokumentacji), i komputer nie idzie dalej nic się nie dzieje nie wyświetla i można czekać godzinami i nic . To samo się dzieje jak resetuje z poziomu Windowsa, czy przyciskiem na obudowie albo na mobo... Po takim lagu jedyna opcja to wyłączyć komputer przez przytrzymanie przycisku włączania i uruchomienie go ponownie.I moje pytanie brzmi co może być przyczyną? Bebechy: -Zasilacz Corsair TX650W 80 Plus niemodulowany (pierwszy model, ma ze 3 lata) -CPU: Intel Core i7 4790k 4.0 GHz-Mobo: MSI Z87 MPower MAX AC-RAM: Corsair Vengeance 4X4Gb 1866mHz CL9 -GPU: GeForce GTX 660Ti 2048mb GDDR5 by Gigabyte-Dysk Seagate Baracuda 7200 rpm 500GB -Dysk: WD 1TB (chyba Black Caviar) 7200 rpm Z Góry dzięki i pozdrawiam Edytowane 7 Listopada 2014 przez Grabson Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Bios mobo masz w najnowszej wersji? Masz błąd w oznaczeniu procka Potestuj na jak najmniejsze liczbie podzespołów. (bez karty, na 1 kosci ram) Cytuj Link to post Share on other sites
Grabson 0 Napisano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 No własnie przed chwila zrobiłem update biosa bo był 1.5 a teraz jest 1.9 i nic to nie dało próbowałem odłączyć wszystkie sata odłączyć wszystkie dodatkowe porty usb, wyjąłem 2 z 4 kosci ram i nic to nie dało. Dziś już mi się nie chce bawić z ogołoceniem do zera (sam procek i jedna kosc ram). Ciekaw jestem czy to moze być wada fabryczna czy co Cytuj Link to post Share on other sites
d3m0n_cl34n3r 5 Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam Miałem również problem z mpowerem ale z chipsetem z77a, okazało się że wada produkcji wina producenta MSI . Brałem mobo krótko po premierze okazało się, że pierwsze wersje były z wadami. Problem polegał na nie "widzeniu" dysków przez kontroler po czym płyta po prostu padła, 2-gi bios jak i update'y też nic nie dały. Nie resetowanie się płyty może być również spowodowane nie prawidłowym podłączeniem przewodów panelu przycisków obudowy. Jeżeli masz pewność, że podłączyłeś wszystko prawidłowo, to lepiej oddaj mobo na gwarancję jako produkt z defektem. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 jak update biosu nie pomógł to kwalifikuje się na serwis Cytuj Link to post Share on other sites
Grabson 0 Napisano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 A więc jednego biosa updatowałem do najnowszej wersji (1.9) a drugiego zostawiłem w starszej (1.5), update nie pomógł, też myślałem ze kable mam żle podłączone to je całkowicie odłączyłem (wszystkie zworki, USB wewnętrzne, SATA) podłączyłem tak żeby wystartował z systemu na pendrive i do włączenia kompa użyłem przycisków na mobo, nic nie dało, wyczytałem ze to tez może być problem z RAM'em tak więc próbowałem zostawić 3 później 2 później 1 kość i nic nie daje. Zaraz spróbuję odłączyć wszystko dosłownie zostawić jeden ram, odpalić zintegrowaną grafikę i z pendrive, ew skminię inne kości ram i inny zasilacz jak to nie pomoże to chyba tylko reklamacja... (dzis w nocy siedziałem do 2.30 i próbowałem wszystkie możliwości nic nie dało )p.s dla tego kto rozwiąże zagadkę przewidywana jest nagroda, bez kitu flaszka Cytuj Link to post Share on other sites
galandracos 24 Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Cześć, wyłącz w bios kartę sieciową to po pierwsze. Po drugie klawiatura i mysz. PS2 czy USB? odłącz mysz zostaw tylko klawiaturę. zmień porty USB. Pzdr J. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts